Nyheter

Prenumerera via RSS

Split Christianity travelling together towards the future

Publicerad

In Sweden Catholics and Lutherans have agreed that they want to take the opportunity presented by the anniversary of the Reformation to jointly reflect and examine themselves as they “express their joy at what they have in common, their penitence due to the damage created by their discord, and their firm intention to together, to the world, bear witness to the mercy of God, by working for reconciliation, peace and justice for the entire Creation.”

Påven Franciskus till Lund

Publicerad

Den 31 oktober 2016 kommer påven Franciskus till Lund. Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen. Det är det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II var här 1989.

Mer pengar till arbetet med asylsökande och nyanlända

Publicerad

Svenska kyrkan fördelar sju miljoner kronor till utbildning i psykosocialt stöd, en satsning på nyanlända barn och ungdomar samt stöd till stiften för samordnare till församlingarnas arbete med nyanlända. Medlen är från regeringens satsning på asylsökande och nyanlända.

Nya ordningar i webbverktyget

Publicerad

Nu finns webbverktyget även för gudstjänstordningarna Högmässa, Mässa och Gudstjänst i 2016 års förslag till kyrkohandbok.

Se prisad dokumentärfilm från terrorns Irak

Publicerad

Filmen flickan som räddade mitt liv av Hogir Hirori vann Svenska kyrkans filmpris på Göteborgs filmfestival. Filmen sändes i svt den 31 juli 2016 och kan ses på svt play.

Jourhavande präst 60 år

Publicerad

Den 7 februari 2016 firar Jourhavande präst 60 år. Tjänsten nås via telefon, chatt eller digitalt brev och i dagsläget är det närmare 250 personer som söker kontakt varje dygn, varav cirka 220 via telefon.

Askonsdagsbön för Mellanöstern

Publicerad

Biskoparna uppmanar alla att be för kristna och andra utsatta grupper i Mellanöstern under askonsdagen 10 februari, inledningen till fastan.

Akut torka: "Det här är svält!"

Publicerad

Gunilla Hallonsten, internationell chef för Svenska kyrkan, har nyss kommit hem från den akut torkdrabbade Afar-regionen i Etiopien. "Det som händer nu i Etiopien är en tyst långsam död för miljoner människor", säger hon.

Nya sångpärlor på finska

Publicerad

Helmiä – psalmer och sånger på finska heter Svenska kyrkans nya sång- och psalmutgåva. Helmiä betyder pärlor och boken innehåller sångskatter både från Sverige och Finland.

Ska vi dansa tango?

Publicerad

För sjätte året i rad firas sverigefinnarnas dag den 24 februari. Det är en nationell festdag för att glädjas över vårt lands största nationella minoritet och den rika sverigefinska kulturen. 

55 miljoner fördelade till flyktingarbete

Publicerad

Svenska kyrkan fördelar nu 55 miljoner kronor till arbetet med asylsökande och flyktingar, av de extra 75 miljoner som kyrkomötet beslutade om i höstas.

Ärkebiskopen i SvD: Fel att resa stängsel mot andra i nöd

Publicerad

Regeringens förslag om stramare asylregler är inte bara ineffektivt. Det riskerar att urholka mänskliga rättigheter. Det skriver Antje Jackelén, Wanja Lundby-Wedin och Mats Hagelin från kyrkostyrelsen på Svenska Dagbladet Debatt i dag.

Tankar inför Palmsöndagen - Nåden gäller dig och mig

Publicerad

Under påsken kommer Jesus inridande för att dela min glädje och mitt liv, men också för att dela mitt lidande och min sorg. Ständigt påminner han mig om att det var för mig han dog och att han skulle göra det igen.

Tankar inför Långfredagen - När allting rämnar

Publicerad

På långfredagen tar meningsfullheten slut. Mörkret tar över. Döden tar makten. Som vuxen, som sörjande, som utsatt, har jag hittat en slags bakvänd tröst i den här dagen. I tomheten. I svarslösheten. I kyrkan som stannar upp i smärta över de tillfällen när tron saknar svar, när livet saknar svar.

Händelserna som förändrade människors liv - Påskdagen 27 mars

Publicerad

När Jesus återuppstod från de döda beskrevs samma händelseförlopp på olika sätt av olika personer. Men det är i det mångfacetterade, osynkroniserade som vi kan ana människors sprudlande rika fascination över ett händelseförlopp som fullkomligen förändrade deras liv.

Luthers antisemitism måste vi ständigt göra upp med

Publicerad

Reformationen pågår ständigt. Eftervärlden kommer att döma oss för de insikter vi saknar idag, precis som vi nu tar avstånd från Luthers judehat. Det skriver Cristina Grenholm i en replik på DN Kultur.

"Följ mig!" - 3 april

Publicerad

Gud vänder sig inte ifrån en enda människa. Inte någon. Inte ens de som gett upp och gömt sig. Det är påskens budskap.

Flyttat firande förenklar

Publicerad

Idag offentliggör Svenska kyrkans kyrkoårskommitté sitt delbetänkande om kyrkliga helgdagar. Det förslag som skapat mest uppståndelse är den så kallade påsk-reformen, som innebär att påsken från och med 2017 firas på ett fast datum.

Första visitationen i Uppsala

Publicerad

Under fyra dagar i månadsskiftet mars/april träffade ärkebiskop Antje Jackelén medlemmar, medarbetare och ideella krafter i Helga Trefaldighets församling. Läs hennes avslutande predikan här.

Ärkebiskopens hälsning till Eritrea

Publicerad

Evangelisk-lutherska kyrkan i Eritrea höll sitt årliga kyrkomöte i staden Addi-Qualla den 1–3 april 2016. Svenska kyrkan har genom ärkebiskop Antje Jackelén skickat en brevhälsning till kyrkomötet.

"Den gode herden" - 10 april

Publicerad

Jesus står mitt i våra liv med ett budskap i skarp kontrast till allt och alla som hotar, kontrollerar, sätter gränser och krymper. För han är den Gode herden.

Skriv på för klimatavtalet

Publicerad

Tillsammans med företrädare för alla världsreligioner kan du stötta världens ledare att genomföra klimatavtalet från Paris.

Känn ingen oro - 17 april

Publicerad

Jag vill öva mig i tro, mer än oro. I att känna tillit till Gud, mer än att förtvivla. Jag ber, samtalar, lyssnar och arbetar. Men jag vill oroa mig mindre.

Verkligheterna krockar – 24 april

Publicerad

De senaste dagarna har tre "verkligheter" krockat för mig. På pendeltåget, utanför McDonald’s, och i söndagens evangelium.

En helt ny webbplats

Publicerad

25 april 2016 fick svenskakyrkan.se ett nytt utseende. Innehållet är anpassat för användaren och bakom kulisserna finns en stabil grund att stå på inför framtiden.

Finns du? Bryr du dig? – 1 maj

Publicerad

Jag ringde upp, hörde rösten, slängde på luren. Jag var för arg på Gud för att prata, men jag ville att han skulle vara där.

Kyrkan räddade mitt liv

Publicerad

Mötet med Svenska kyrkan och människorna där räddade mitt liv, säger Anna Dahlberg. Jag var död, men har återuppstått. Tänk om jag hade känt till kyrkan tidigare – allt det fantastiska den har att komma med.

Motvind och vårblom – 8 maj

Publicerad

Det var kallt när jag cyklade till jobbet i morse och dessutom motvind. Små regnstänk, hårda som spik piskade mig i ansiktet.

Öppet brev till Svenska Akademien

Publicerad

Idag skriver ärkebiskop Antje Jackelén ett öppet brev till Svenska Akademien med anledning av Akademiens yttrande om förslaget till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan. Läs brevet i sin helhet:

Medel till satsningar för människor på flykt

Publicerad

Gudstjänstmaterial på olika språk, kompetensutveckling inom idealitet samt kulturprojekt. Kyrkostyrelsen har fördelat ytterligare medel till arbetet med asylsökande och nyanlända.

Varje människa är Guds avbild

Publicerad

Kyrkomötets ordförande Karin Perers och Växjös biskop Fredrik Modéus betonar Svenska kyrkans grundläggande värderingar när det gäller sexuell läggning.

Seminarium om klimatjournalistik 2 juni

Publicerad

Hur kan vi skapa relevant journalistik om global klimatpolitik? Välkommen på ett förmiddagsseminarium i Stockholm, om klimatförändringarnas effekter och hur de påverkar Sverige.

Brev till det döpta barnet blir en personlig gåva

Publicerad

Som döpt är du aldrig ensam. Som döpt är du alltid del av en stor gemenskap, och dopet är öppet för alla. Det är budskapet när Svenska kyrkan nu lanserar en speciell och personlig dopgåva: dopbrevet. Det är ett enkelt brev som föräldrar, släkt och vänner kan skriva till barnet som döps – för att överlämnas när barnet fyller 14 år.

Patti Smith Svenska kyrkans gäst på bokmässan

Publicerad

Artisten och författaren Patti Smith kommer i höst som Svenska kyrkans gäst till bokmässan i Göteborg. Sedan tidigare är det klart att den brittiska religionshistorikern Karen Armstrong gästar Svenska kyrkans Se människan-scen – som i fjol återigen lockade rekordmånga besökare.

Doptal till Prins Oscar

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns tal vid Prins Oscars dop, Slottskyrkan i Stockholm 27 maj 2016

Runda upp på Intersport

Publicerad

Under EM-slutspelet i fotboll 2016, 10 juni – 10 juli, erbjuder Intersport sina kunder att runda upp sitt köp till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete.

Världstoppmöte om att organisationer ofta är underfinansierade

Publicerad

Den 23 och 24 maj hölls världens första humanitära toppmöte i Istanbul, World Humanitarian Summit. Inför mötet publicerade Svenska kyrkan en rapport som tar upp problematiken med att lokala humanitära organisationer ofta är underfinansierade.

Svenska kyrkan protesterar mot stängning av flyktingläger i Kenya

Publicerad

Kenyas regering har gått ut med information om att de inom kort kommer att stänga två stora flyktingläger i landet. Över 600 000 människor drabbas och det finns ingen plan för vart dessa människor ska ta vägen. Svenska kyrkan är med och protesterar mot stängningen.

Viktigt att tänka igenom syfte med resor och att vara måttfull

Publicerad

Ekoredaktionen på Sveriges radio granskar just nu Svenska kyrkans församlingars resor. Svenska kyrkan välkomnar granskningen. Biskop Eva Brunne säger att hon uppmanat församlingarna att noga tänka igenom syfte med resorna och att tänka på att det är medlemsavgifter som bekostar dem.

Svenska kyrkan i utlandet välkomnar granskning

Publicerad

Svenska kyrkan i utlandet välkomnar granskningen i media. Om fel har begåtts så ska dessa rättas till. Detta innebär att vi måste se över våra rutiner ytterligare, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Helen Ottosson Lovén.

Fel måste rättas till – ärkebiskop Antje om att kyrkan granskas

Publicerad

Det är vår skyldighet att förvalta allas våra medlemspengar på ett ansvarsfullt sätt. Därför är det bra att media granskar oss. Bara när vi har våra medlemmars förtroende har vi de medel vi behöver för att göra det stora arbete vi gör. Det säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Svenska kyrkan i kamp mot barnäktenskap

Publicerad

Barnäktenskap och tvångsäktenskap är ett faktum i många delar av världen och verkligheten kan vara brutal. Tillsammans med partners runtom i världen arbetar Svenska kyrkan långsiktigt med att motverka strukturella orsaker till barnäktenskap.

Landets kyrkoledare på SvD debatt: Människovärdet måste respekteras

Publicerad

60 miljoner människor är just nu på flykt. De flyr från förtryck, förföljelse och väpnade konflikter. I juni förväntas riksdagen fatta beslut om en ny och stramare inriktning för svensk migrationspolitik. Vi anser att den svenska flyktingpolitiken tydligare behöver styras utifrån respekten för människans okränkbara värdighet.

Påven och lutherska ledare möter unga på Malmö arena

Publicerad

Den 31 oktober kommer påve Franciskus till Sverige när Vatikanen och Lutherska världsförbundet tillsammans uppmärksammar reformationens 500-årsminne i Lunds domkyrka. Nu är det klart att dagen fortsätter med ett stort event på Malmö arena som särskilt riktar sig till unga.

Ny överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Arbetsförmedlingen

Publicerad

Svenska kyrkan, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Arbetsförmedlingen har undertecknat en nationell överenskommelse om ökad samverkan. Syftet är att fler människor ska få hjälp att komma ut i arbetslivet via Svenska kyrkans församlingar.

Kom med i stolthetsparaden – 12 juni

Publicerad

Vi kunde gått förlorade. Men Gud har letat och han har funnit. Det är glädje och det är fest. Vi har fått nytt liv tillsammans med Jesus Kristus.

Svenska kyrkan på plats i Rio

Publicerad

Svenska kyrkan ska vara där människor är, och OS samlar många svenskar. Under OS i Rio samarbetar vi med norska Sjömanskyrkan. Vi erbjuder mötesplatser och har en krisberedskap.

Smärtan bakom ilskan - 19 juni

Publicerad

"Jag hade ju dömt ut henne, på förhand. Jag möter skamset hennes ögon. Hon ler igen. Det strålande leendet. Hon hade kommit till kyrkan, utifrån. Och hon hade burit med sig evangeliet, denna dag".

Ärkebiskopens uttalande efter terrordådet i Orlando

Publicerad

Som kyrka vill och måste vi arbeta för att alla människor ska kunna möta varandra med kärlek, så som Jesus mötte sina medmänniskor. Varje människas värdighet och rättigheter måste vara självklara: vi är alla skapade till Guds avbild.

Arbetsmiljö i Londonförsamling ska genomlysas

Publicerad

Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén utökar genomlysningen av Svenska kyrkan i utlandet till att även omfatta arbetsmiljön i Svenska kyrkan i London. 

Den högstes profet - 26 juni

Publicerad

Omskakad kommer jag ut i solljuset och förstår att det jag varit med om har berört mig på djupet. Prästen Pär Friberg berättar om ett besök i Ein Karem, Johannes döparens födelseort.

Fem miljoner till humanitärt flyktingarbete

Publicerad

Rädda liv, lindra nöd och upprätta värdighet. Svenska kyrkan förstärker insatserna för människor på flykt, och stöttar de europeiska kyrkornas gemensamma påverkansarbete.

Svenska kyrkan bjuder in unga teckenspråkiga

Publicerad

Svenska kyrkan satsar två miljoner kronor på att bjuda in unga människor till en gemenskap på teckenspråk i kyrkan. Syftet är att unga som använder teckenspråk ska få mötesplatser på sina villkor, både i församlingen och genom ett nätverk i hela Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan i debattartikel ”Slut inte flyktingavtal med Libyen”

Publicerad

Att EU överväger att inleda ett samarbete som ger Libyen ansvar för unionens gräns- och kustbevakning är en skrämmande utveckling. I stället behövs ett EU som erbjuder människor säkra vägar för att kunna söka asyl i Europa. Det skriver Svenska kyrkan och andra organisationer inom Concord Sverige i Svenska Dagbladet idag.

Svenska kyrkan: EU förhandlar med folkmördare - för att slippa fler asylsökande

Publicerad

De närmaste dagarna väntas Sverige och EU ta ytterligare steg mot stängda gränser, osäkrare flyktvägar och minskad tillgång till rätten att söka asyl. Samtidigt stärker vi några av de mest repressiva regimerna i världen. Det skriver Gunilla Hallonsten
, internationell chef i Svenska kyrkan i Aftonbladet idag.

En hönsmammas vishet - 3 juli

Publicerad

Hjälp de som är svaga, stärk de som är rädda, skydda de som är små. Och låt de som så behöver löpa amok ibland. Läs prästen Charlotte Frycklunds tankar inför helgen.

Har du ingen plan? - 10 juli

Publicerad

Och de såg på varandra igen. Och Jesus log. Han log leende av kärlek, omsorg och föräldraskap som han lett sedan tidernas begynnelse, det leende i vilket all kärlek har sin början och sitt slut.

Ökade utträden efter granskning i medier

Publicerad

Under juni månad begärde 13 300* personer utträde ur Svenska kyrkan. Siffran för en normal junimånad är cirka 3­000 utträden. Orsaken till ökningen bedöms vara granskningarna av församlingars utlandsresor och resor och representation inom Svenska kyrkan i utlandet som två medier presenterade i slutet av maj.

Att bygga på fast mark - 17 juli

Publicerad

Under hela 2014 kämpade vi som arbetar i Etiopien med att ta emot flyktingar från Sydsudan. December 2013 bröt oroligheter ut i huvudstaden Juba i världens då yngsta land.

Svenska kyrkan fördömer nya stridigheter i Sydsudan

Publicerad

"Vi är djupt oroade av det upptrappade våldet som står i strid med förra årets fredsavtal" skriver Gunilla Hallonsten, chef för Svenska kyrkans internationella arbete. Svenska kyrkans samarbetspartner i huvudstaden Juba beskriver den rådande situationen som mycket svår.

Bön för de drabbade i Nice

Publicerad

Åter har en av Europas städer drabbats av meningslöst våld. Vi ber för alla de drabbade, de döda, de sörjande, de skadade och de som är satta att hela, trösta och skydda.

När tankebubblorna brister - 24 juli

Publicerad

Tänk sån tur att man inte lever i serietidningarnas värld! Den värld där det i små bubblor ovanför figurernas huvuden klart och tydligt syns vad de tänker.

Svenska kyrkan på plats under OS i Rio

Publicerad

Under OS i Rio 5-21 augusti kommer Svenska kyrkan att erbjuda mötesplatser, samtalsmöjligheter och krisberedskap för svenskar på plats. "Vi vet hur viktigt det är att kunna hjälpa människor som fått problem av olika slag. Det kan handla om olycka, sjukdom eller dödsfall", säger prästen Olof Olofsson.

”Vi är skapade för att leva tillsammans” - 31 juli

Publicerad

Sverige är inte längre är ett föredöme i kampen för de svagas och minstas rättigheter. Svenska kyrkan kan inte låtsas som att ingenting har hänt. För det har det. Något mycket stort och skrämmande.

Sorg efter våldsdåd i kyrka i Frankrike

Publicerad

Det är med stor sorg som vi nås av beskedet att en präst dödats under mässan i en kyrka i Normandie. Våra tankar går till de drabbade, anhöriga och den lokala församlingen.

Gudstjänstfokus i årets kyrkomötesmotioner

Publicerad

När motionstiden gick ut på onsdagen hade 90 motioner kommit in till årets kyrkomöte. Gudstjänstutveckling, flyktingarbete och miljö är några av ämnena som engagerar ledamöterna. Kyrkomötet samlas i Uppsala i september.

Tro och liv - 7 aug

Publicerad

När jag lyssnar till texterna denna söndag så kan jag gripas av sorg, som tenderar att tippa över i resignation. Jag tänker till exempel på Gamla testamentets texten från Amos.

Sommarandakter i SVT från Costa del Sol väjer inte för det svåra

Publicerad

När Svenska kyrkan på spanska solkusten står för sommarandakterna i tv är engagerade församlingsbor med. De delar berättelser även om livets svåra sidor och ett par av dem predikar. Andakterna sändes under fem söndagar i sommar och kan också ses i efterhand.

Döljer kristna Gud?- 7 augusti

Publicerad

Är våra gudstjänster självupptagna? Döljer kristna Gud bakom skvaller, maktkamp eller sin rädsla för det nya? Här finns något att bita i för oss som kyrka, skriver Mats Hermansson, domprost i Visby: Var och hur behöver rättens strida strömmar forsa fram i det lokala samhället?

Pengen i muggen spelar roll - 16 augusti

Publicerad

"Herren är nära alla som ropar, alla som av hjärtat ropar till honom". Söndagens psaltarpsalm väcker Per Kristianssons minnen från sommarens besök i en romsk-rumänsk by.

Religiösa ledare på DN Debatt:”Ödesdigert möta terrorhot med upprop till kulturkamp”

Publicerad

Terrorhandlingar i religionens namn är avskyvärda och ska fördömas. Brott i Guds namn är ett mörkt stråk i världsreligionernas historia. Som ledare inom judendom, kristendom och islam tar vi starkt avstånd från allt religiöst motiverat våld. Vi vill lyfta fram tro, kunskap och kultur som motkrafter skriver ärkebiskopen tillsammans med företrädare för judar, kristna och muslimer på DN Debatt.

Status, relationer och framtid viktigast för 14-åringar

Publicerad

Vad händer om Donald Trump blir president i USA? Vad ska jag bli i framtiden? Vem är egentligen en riktig vän? Det är några av de frågor som dagens fjortonåringar ställer sig, enligt en ny rapport som tagits fram av Ungdomsbarometern och antropologen Katarina Graffman på uppdrag av Svenska kyrkan.

Biskopsbyte i Karlstads stift

Publicerad

Efter mer än 14 år lämnar biskop Esbjörn Hagberg uppdraget att vara biskop i Karlstads stift. Genom vinterns och vårens valprocedur har Karlstads stift valt Sören Dalevi till biskop över stiftet.

Vi har ett skimrande vänskapsband i Jesus Kristus - 28 augusti

Publicerad

Jesu Kristi team är ett universellt lag som präglas av tillgivenhet och gemenskap. Vi paketeras ihop med hjälp av ett glädjeband – Anden - ett himmelskt gummiband som är så töjbart att vi kan bli fler och fler. Läs Satu Rekolas Tankar inför helgen.

Nätverk av kyrkor övervakar Colombias nya fredsavtal

Publicerad

Natten till torsdagen kom Colombias regering och landets största gerillagrupp överens om ett fredsavtal. Det kyrkliga nätverket Dipaz, som Svenska kyrkan stöder i Colombia, kommer nu att parallellt med övervaka fredsavtalet. Svenska kyrkan fortsätter att stödja de mest utsatta i den väpnade konflikten.

Ny biskop i Karlstads stift: Sören Dalevi

Publicerad

– Det känns stort, säger Sören Dalevi som under söndagen vigdes till biskop för Karlstads stift. Vigningsgudstjänsten i Uppsala domkyrka leddes av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar.

Ett är nödvändigt - 4 september

Publicerad

Hon ler mot mig, pekar mot pojkarna, ena handen på hjärtat. Spontant sätter jag handen på mitt hjärta och ler tillbaka. Något händer mellan oss, något som har att göra med den trygga samhörigheten mellan pojkarna.

Svenska kyrkan på plats under Paralympics

Publicerad

Svenska kyrkan finns i Rio under de Paralympiska spelen 7-18 september. Vi erbjuder andaktsstunder, samtal och gudstjänster. Vid behov gör vi sjukbesök, häktesbesök och ger stöd vid problem av olika slag.

Ärkebiskopen på SvD Debatt: Då gav Twitter mersmak – nu mest avsmak

Publicerad

När jag började twittra för fem år sedan upp­levde jag att detta forum präglades av en viss lekfullhet. Med tiden krympte lekplatsen. Twitter kom att framstå mer och mer som en domstol – och i dag fungerar det ibland som rena avrättningsplatsen, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

Unga stipendiater reser ut den världsvida kyrkan

Publicerad

Under de närmsta veckorna åker 18 förväntansfulla stipendiater från Sverige till våra samverkanskyrkor i Brasilien, Costa Rica, Filippinerna, Tanzania och Sydafrika för att mötas och dela erfarenheter och reflektera över livet, trons och kyrkans uppdrag i världen.

Biljetter till Malmö arena 31 oktober 2016

Publicerad

Den 31 oktober 2016 kommer påve Franciskus till Sverige. Vatikanen och Lutherska världsförbundet uppmärksammar tillsammans reformationens 500-årsminne i Lund och Malmö.

Varför är livet så obarmhärtigt Gud? - 11 september

Publicerad

Nu är den ende sonen död och mamman gråter. Som om det inte var nog med eländet. Hon är sen tidigare änka och har redan förlorat den som stod henne nära. Nu är också deras barn borta. En änka som har förlorat sin ende son.

Kärleken till pengar … - 18 sept

Publicerad

"Rik inför Gud" är temat för kommande veckas texter. Ordet rik blir så lätt en fråga om pengar, men vad handlar det om egentligen?

Stort engagemang i remissvar om kyrkohandboksförslaget

Publicerad

Den 15 maj avslutades remisstiden för 2016 års uppföljande kyrkohandboksförslag. Nu är sammanställningen av remissvaren klar. Den visar bland annat att de flesta kyrkoråden, 82 procent, anser att församlingarnas gudstjänsttraditioner ryms i hög grad eller i ganska hög grad i kyrkohandboksförslaget.

Boken Behold ger teologiska perspektiv på mänsklig sexualitet

Publicerad

Svenska kyrkan ger nu ut antologin "Behold I make all things new" som ger teologiska perspektiv på mänsklig sexualitet utifrån olika kristna, judiska och muslimska tolkningsramar. Förhoppningen är att öppna för viktiga samtal.

Nära dig - 25 september

Publicerad

Man kan tvinga människor till efterlevnad av regler. Men det man inte kan göra är att tvinga någon att älska. Det är något som bara kommer inifrån.

Stort tryck på Svenska kyrkans scen på bokmässan

Publicerad

Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan fortsätter att växa. I fjol räknades rekordmånga 13 500 besök in och trycket väntas bli minst lika stort i år, med namn som Patti Smith och Karen Armstrong bland gästerna.

Att leva är att utmanas - 2 oktober

Publicerad

Det största själssteget tar vi ofta när vi står inför det omöjliga. Ett steg som gör något hisnande med oss. Det tar oss bortom ord och förklaringar.

Nu inleds årets kyrkomöte

Publicerad

Tisdag den 27 september inleds årets kyrkomöte som kommer att behandla sammanlagt 89 motioner och 7 skrivelser. Kyrkomötets första session pågår i fyra dagar och inleds med gudstjänst i Uppsala domkyrka.

Digital underskrift räcker inte för att gå ur Svenska kyrkan

Publicerad

Den som vill gå ur Svenska kyrkan behöver skriva under sin utträdesanmälan och skicka in den med vanlig post till sin församling. En digital underskrift räcker inte. Men skulle du ha fått en bekräftelse om att du lämnat Svenska kyrkan efter att du anmält att du vill gå ur via e-post så gäller det.

Right Livelihood Award till insatser för civila i Syrien

Publicerad

Right Livelihood Award, som också kallas alternativa nobelpriset, går i år till pristagare från Syrien, Ryssland, Egypten och Turkiet. Svenska kyrkan och Right Livelihood Award samarbetar både internationellt och i Sverige. 

De fick Svenska kyrkans kulturstipendium 2016

Publicerad

Årets mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier är klara. Återigen har intresset varit stort med totalt 420 ansökningar. Sex stipendiater får i år dela på summan 500 000 kronor. Inom området litteratur delas stipendiet mellan två projekt.

Per Anger-priset till Abdullah al-Khateeb, Syrien

Publicerad

Per Anger-priset delas ut varje år, på uppdrag av regeringen, till en modig person som arbetat för demokrati eller för människor i katastrofsituationer. I år går priset till den 27-årige syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb.

Ärkebiskopens uttalande om situationen i Aleppo och Syrien

Publicerad

Bilderna från Syrien påminner oss om 1900-talets mest brutala krig. Historien lär oss att vi människor är kapabla till mycket ondska. Men den lär oss också att det finns en annan väg. Freden är möjlig. Parterna måste återvända till förhandlingsbordet. Vi vägrar att vänja oss vid det urskillningslösa våldet.

Glädjedans och tacksamhet - 9 oktober

Publicerad

Det kan vara en fin gräns mellan tacksamhet och skuldkänslor. Att ta emot hjälp eller en gåva är svårt. Men att tacka är att bejaka en fin relation.

Stöd drabbade av orkanen Matthew i Haiti

Publicerad

Svenska kyrkans lokala partner i ACT-alliansen har inlett hjälpinsatser där man bland annat delar ut mat och rent vatten, hygienpaket, madrasser och filtar samt ordnar tillfälligt skydd för de som nu förlorat sina hem. 

Låt kärleken gå mitt på vägen - 16 oktober

Publicerad

Luther skriver i en daglig betraktelse: Det blir då så, att jag låter kärleken, lika emot var man, gå mitt på vägen, så att den ej kommer att knuffa undan någon annan människa.

Det är aldrig kört! - 23 oktober

Publicerad

Vad som än händer, hur livet än blir så finns det alltid nya chanser – det är aldrig kört! Det handlar om den kristna trons styrka, hopp och glädjebudskap.

Teologifestivalen

Publicerad

Den femte Teologifestivalen går av stapeln i Uppsala den 24-26 februari 2017 och har temat Leva genom tron.

Svenska kyrkan stöder människor som flyr Mosul

Publicerad

Upp till en och en halv miljon människor kan drabbas när militära styrkor nu försöker återta staden Mosul i norra Irak. Svenska kyrkans lokala partners inom ACT-alliansen har inlett nödinsatser.

Bidra inte till inhumana flyktinguppgörelser

Publicerad

”Sverige och EU ställer sig unisont bakom en politik som under den största flyktingkrisen sedan andra världskriget förnekar människor rätten till skydd. Det kommer för alltid att vara en skamfläck i Europas historia.” Det skriver idag Svensk kyrkan tillsammans med flera människorättsorganisationer.

Gud tror på oss människor! - 30 oktober

Publicerad

I vårt innersta finns det finaste frö av det liv Gud skapade i oss. När detta liv som finns djupt rotat i oss uppstår på nytt, börjar försoningens väg. Gud tror på oss människor! Och vi kan stolta bära namnet människa.

Din bundsförvant är tiden - 6 november

Publicerad

Tiden läker inte alla sår, men Tiden väntar in dig. När Tiden är inne lyser något upp dunklet. Och en dag ska du märka att du skrattar igen, och att detta nya skratt är en gåva att glädjas åt.

Historia skrivs i Lund och Malmö

Publicerad

- Vi är redo att säga offentligt att katoliker och lutheraner är på väg från konflikt till gemenskap och att det viktigaste har vi gemensamt: evangeliet om Jesus Kristus. Det budskapet ska vi levandegöra i morgon i Lunds domkyrka och på Malmö arena.

Påve Franciskus tal från Malmö Arena 31 oktober

Publicerad

Påven kommenterade personligt de olika vittnesbörden som andra närvarande framfört i Malmö arena. Han avslutade med en uppmaning om att inte låta oss nedslås utan göra dagliga gester av fred och försoning.

Sorgen flyttar in - 6 november

Publicerad

När Sorgen flyttar in kommer hon med två systrar och en portvakt. Systrarna är Apati och Ensamhet. De följer Sorgen var hon än går. De tre tar över ditt hus.

Upplev allhelgona i 360°

Publicerad

Ungefär hälften av svenskarna tänder ljus vid någons grav under Allhelgonahelgen.

Ny bok om Sverige mellan stolarna

Publicerad

”Du är den första jag pratar med på tre dagar" Rubriken är från den nyutkomna boken ”Sverige mellan stolarna. Berättelser om utsatthet. Om människor och möten i Svenska kyrkans diakoni”, utgiven av Kyrkokansliet, Uppsala.

Friköpt med kärlekens makt - 13 nov

Publicerad

Det snöar och jag är sist, sist av alla som kommer att hämta på förskolan denna dag. Jag vet det. Jag hatar att vara sist. Han står och spanar efter mig i mörkret, längtar och väntar som jag efter honom.

Rättvisa och nåd - 20 nov

Publicerad

I den kristna tron är döden inte slutet. Därför avbildas Jesus på korset ibland som en segerrik Konung. Rättvisa och nåd handlar om två sidor av Jesus som kan vara svåra att ta till sig - domaren och kungen.

Mänskliga rättighetsdagar om Colombia och sociala medier

Publicerad

Svenska kyrkan bidrar med seminarier om kvinnors rättigheter, om fred i Colombia, flyktingmottagande och hur mobiler är ett verktyg för att förändra. MR-dagarna, Nordens största forum för mänskliga rättigheter, anordnas i Malmö 17-19 november.

Svenska kyrkan på klimattoppmötet i Marrakech 

Publicerad

Den 6-18 november äger FN:s 22:a klimatkonferens rum i Marockos huvudstad Marrakech. Under COP22 kommer världens länder försöka komma överens om vägen framåt efter Paris, samt ta itu med arbetet att omsätta avtalet i praktiken. 

Rapporter om Svenska kyrkans roll i religionsmöten

Publicerad

Att vara kyrka i dagens Sverige är att leva och verka i ett självklart mångreligiöst samhälle. Rapporten ”Svenska kyrkans interreligiösa sammanhang”, av Peter Lööv Roos, visar exempel på och lärdomar från Svenska kyrkans arbete med möten mellan religionerna.

Ny skrift om kristna i Mellanöstern

Publicerad

Skriften Kristna i Mellanöstern är ett pedagogiskt kunskapsmaterial som hjälper församlingar och andra intresserade att bättre förstå kristna som kommer från Mellanöstern. Den berättar också om hur Svenska kyrkan samarbetar med kyrkor i Mellanöstern.

Svenska kyrkan stöder dem som flyr undan terrorn i Nigeria

Publicerad

Den islamistiska terrorgruppen Boko Harams angrepp i nordöstra Nigeria har tvingat miljontals människor på flykt. Inom några månader riskerar 75 000 barn att svälta ihjäl. Svenska kyrkan stöder de mest utsatta oavsett vilken religion de har.

Färre fastigheter – fokus på uppdraget

Publicerad

Svenska kyrkans församlingar ska i framtiden äga färre fastigheter för att frigöra resurser till det grundläggande uppdraget att sprida kristen tro och arbeta diakonalt i samhället. Svenska kyrkan skapar också nya modeller för uppgiften att förvalta det gemensamma kulturarvet.

Ärkebiskopen besöker påve Tawadros II i Egypten

Publicerad

På torsdag åker ärkebiskop Antje Jackelén till Egypten för att besöka den Koptisk-ortodoxa kyrkan och Påve Tawadros II. Under den fem dagar långa resan kommer hon också att besöka bland annat Mariadöttrarna i sopstaden Ezbet el-Nakhl och Alexandria.

Svenska kyrkans kulturstipendier delades ut på kyrkomötet

Publicerad

På tisdagskvällen fick Svenska kyrkans kulturstipendiater 2016 ta emot sina diplom av ärkebiskop Antje Jackelén i en ceremoni under det pågående kyrkomötet i Uppsala. De sex stipendiaterna delar på 500 000 kronor.

Ärkebiskopen träffar EU-ledare i Bryssel

Publicerad

För tredje gången sedan 2005 är Svenska kyrkan representerad vid ett möte mellan EU:s toppledare och religiösa företrädare. Mötet äger rum tisdagen den 29 november i Bryssel och på agendan står migrations- och integrationsfrågor.

60 miljoner per år till flyktingarbetet

Publicerad

Svenska kyrkan avsätter 60 miljoner kronor per år till arbetet med flyktingar och asylsökande. Det var ett av de beslut som fattades under 2016 års kyrkomöte, som avslutades på onsdagen.

​Samiska rådets kulturstipendium tilldelas Lars-Anders Baer

Publicerad

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat tilldela Lars-Anders Baer 2016 års samiska kulturstipendium. Genom sin gärning och sitt engagemang i Sápmi och i internationella sammanhang, har Lars-Anders Baer bidragit till att utveckla urfolksrätten och att fördjupa förståelsen för urfolkens existentiella frågor och livsvillkor.

Beslut i kyrkomötet

Publicerad

2016 års kyrkomöte har just avslutats. Ledamöterna har behandlat 89 motioner och fattat beslut, bland annat om ekumenisk överenskommelse med Equmeniakyrkan, att inleda en planering för revidering av psalmboken, att skapa en app med katekesen och om ett särskilt id-kort för diakoner och präster.

Tillsammans genom porten - 27 november

Publicerad

Först en, så två, så... ja, jag tror det måste ha varit minst 15 barn som stod i en enda stor ring och kramade varandra och mig. Och jag tänkte: Det är så här det är – intåget i Jerusalem – bortom orden. Så här det är när man tas med innanför portarna.

Svenska kyrkan startar high five-skola

Publicerad

I samband med årets julkampanj ”Låt fler få fylla fem” lanserar Svenska kyrkans internationella arbete en high five-skola. Kampanjen pågår från första advent till den sista januari.

Så kan vi bättre skydda minoriteter i Syrien och Irak

Publicerad

Humanitära aktörer som tar emot och ger stöd till minoriteter bland flyktingarna måste kunna möta många behov, särskilt hos de som utsatts för sexuellt våld. Det är en av frågorna som lyfts fram i en rapport om skyddsbehov för minoriteter som Svenska kyrkan varit med om att ta fram.

Tiden är inne – 4 december

Publicerad

I en värld som ser ut att glida oss ur händerna och dras ner i en tillvaro där murar, fientlighet och rädsla råder finns det inte tid att vänta. Vi har alla ett ansvar. Tiden är nu.

Ärkebiskopen mötte EU-ledare och religiösa företrädare

Publicerad

Polarisering, populism och protektionism hotar det hopp och den tillit som behövs för ett fungerande demokratiskt samhälle. Detta var ett av ärkebiskop Antje Jackeléns budskap när hon tillsammans med andra religiösa företrädare mötte EU-ledare i Bryssel.

Musikhjälpen 2016 ger hopp till skolbarn

Publicerad

Den 12-18 december går Musikhjälpen av stapeln i Örebro. Temat i år är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan” och som vanligt är Svenska kyrkan med och samlar in pengar.

Hopp om en annan tid –11 december

Publicerad

Just nu befinner sig många barn i Malmö i en mycket utsatt situation. Familjer har ryckts upp från bostäder och skola och tvingas ut i total otrygghet och ovisshet. Johannes döparen drog sig aldrig för att vara obekväm eller stå upp mot maktvarare. Vad skulle han ha gjort i den här situationen?

Ärkebiskopen skickar kondoleansbrev efter explosion i koptisk kyrka

Publicerad

På söndagen dödades minst 25 personer i en explosion i närheten av Markuskatedralen i Kairo, Egypten. Ärkebiskop Antje Jackelén, som nyligen besökte den koptisk-ortodoxa kyrkan uttrycker sitt deltagande i ett kondoleansbrev till Påve Tawadros II.

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast

Publicerad

En fotbollsspelare, en före detta statsminister och en som precis har lämnat FN-skrapan i New York – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast Prata till punkt med ärkebiskopen. Det första avsnittet släpps idag, ett samtal med Emma Persson, advokat i asylrätt och brottsmål – om flyktingsituationen i världen, Sveriges roll och mänskliga rättigheter.

#Juluppropet - för en human migrationspolitik

Publicerad

Under 2016 har det skett en drastisk förändring i svensk asyl- och flyktingpolitik. En förändring som drabbar barn och unga hårdast. Genom #juluppropet vill Sveriges kyrkor påverka för en human migrationspolitik. Läs mer och skriv under du med på juluppropet.se!

Chatta om kyrkohandboksarbetet

Publicerad

På fredag den 16 december kl 14-15.30 är en chatt om kyrkohandboken öppen på Kyrkans Tidnings webbplats.

Svenska kyrkan ger nya miljoner till kvinnor och barn på flykt i Irak

Publicerad

Svenska kyrkan bidrar med drygt 4 miljoner kronor för att kvinnor och barn på flykt undan striderna i Mosul ska få tillgång till säkra platser. Många behöver bearbeta svåra upplevelser som övergrepp och sexuellt våld. Ytterligare 2,5 miljoner kronor går till vattenförsörjning.

Våga ett helhjärtat ja eller nej - 18 december

Publicerad

Det är inte alltid vår inre kompass pekar i en tydlig riktning. Istället för att säga ja säger vi nja och istället för att vila i tro blir det en evig karusell av å ena sidan och å andra sidan.

Bedrägeriförsök angående projekt i Peru

Publicerad

Återigen, liknande fallet från 2014, cirkulerar det information om att Svenska kyrkan och "stiftelsen Lutherhjälpen" har lanserat en uppmaning till stöd för projekt i Peru under namnet "Fund Church of Sweden Aid". I ett brev skriver nu Svenska kyrkans chef för internationellt arbete, Erik Lysén, att Svenska kyrkan starkt dementerar den information som sprids.

Julevangeliet tröstar oss - 25 december

Publicerad

Julens händelser ingår i Guds stora masterplan som profeter hade berättat om i förväg. De hade gett en föraning om det som skulle komma. Planen är utformad för oss som lever mitt i osäkerhet, främlingskap och förluster. Så att vi får möta den Enda som inte överger oss, inte lämnar utan skydd och trygghet.

Stort engagemang för Juluppropet

Publicerad

För en dryg vecka sedan lanserade kyrkorna Juluppropet – för en human migrationspolitik. Snart har 30.000 personer skrivit under uppropet som ställer tre krav till regeringen. Bland undertecknarna finns flera partiledare.