Ett hus i vinterlandskap och skymning. Det lyser från fönstren.
Foto: Torsten Bundsen/Ikon

Suomeksi (finska)

Tervetuloa Ruotsin kirkon suomenkielisille sivuille.

Kirkko koronakriisin aikana

Jumalanpalvelukset ja muu toiminta seurakunnissa jatkuu. Tapahtumia pyritään järjestemään ja sopeuttamaan tilanteen mukaan.  Kansanterveysviraston ohjeita noudatetaan tarkasti.

Kirkko on kirkko myös verkossa

Jumalanpalveluksia ja seurakuntien ryhmätoimintaa on siirretty verkkoon. Voit hakea niitä Ruotsin kirkon kotisivujen digitaalisesta kalenterista.  Voit liittyä Facebook-ryhmään Suomeksi Ruotsin kirkossa. Siellä tiedotetaan seurakuntien suomenkielisestä toiminnasta eri puolilla maata. Monilla seurakunnilla on myös omia Facebook-sivuja.

Oblat delas, levande ljus
Foto: Kristin Lidell

Tukholman suomalaisen seurakunnan verkkosivuilta löydät seurakunnan digitaaliset jumalanpalvelukset.

Jos olet huolissasi tai haluat lisätietoja, ota yhteyttä seurakuntaasi. Keskusteluapua tarjoaa myös Ruotsin kirkon Palveleva puhelin.

Palvelevaan puhelimeen voi soittaa joka päivä

Annons om finsk telefonjour och öppettider
Sverigefinska telefonjouren är öppen varje dag kl 21-24. Under jul- och nyårshelgen också på dagtid, kl 12-15.

Ahdistaako koronaviruksesta uutisointi tai sen tartuntavaara? Kaipaatko kuuntelijaa? Tarvitsetko tukea elämäntilanteeseesi?
Ruotsin kirkon palveleva puhelin päivystää vuoden jokaisena iltana. Voit soittaa nimettömänä ja keskustella luottamuksellisesti. Saat puhua suomea. Keskustelet nimettömänä päivystäjän kanssa, joka on saanut koulutuksen tehtävään. Hänellä on vaitiolovelvollisuus.

Sverigefinska telefonjouren

Om du behöver samtala om din livssituation på finska erbjuder Svenska kyrkan dig finskspråkig själavård via Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin. Jouren har ökat öppethållande 31/10, 1/11, 24-26712, 31/12 och 1/1 mellan kl 12-15 och 21-24.

Miksi kuulua kirkkoon?

Ruotsin kirkossa on 5,8 miljoonaa jäsentä. Miksi niin moni haluaa kuulua kirkkoon ja osallistua kirkon toimintaan? Tässä joitakin eri-ikäisten kirkon jäsenten vastauksia.

Kirkko kohtaa sinut äidinkielelläsi

Seurakuntalaiset kertovat ruotsinsuomalaisesta seurakuntatyöstä ja sen merkityksestä.

">

Himmeli

Himmeli on Ruotsin kirkon ruotsinsuomalainen lehti. Lehden kautta voit syväsukeltaa eri-ikäisten ruotsinsuomalaisten elämään ja elämänkysymyksiin. Himmeli haastaa myös kysymään: Miten me voimme yhdessä olla kirkko, joka todella muuttaa maailmaa paremmaksi?

Lue lisää Himmelistä

Tietoa kirkon ruotsinsuomalaisesta työstä

• Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistö. Suomalaistaustaisia on Ruotsin tilastokeskuksen mukaan 720 000 (2018).
  • Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö tavoittaa myös muita kansallisia vähemmistöjä kuten romaneja ja tornianlaaksolaisia.
  • Ruotsinsuomalainen työ kuuluu jokaisen Ruotsin kirkon seurakunnan työhön.
  • Ruotsin kirkon virsikirja ja jumalanpalveluskirjat on käännetty suomeksi.
  • Ruotsin kirkon jäsenenä sinulla on oikeus kirkon palveluihin suomeksi (esim. kaste, häät ja hautajaiset).
  • Ruotsin kirkkoon on palkattu noin 150 henkilöä tekemään ruotsinsuomalaista seurakuntatyötä.
  • Suomi on ollut tärkeä kieli Ruotsin kirkon työssä jo vuosisatoja. Tukholman suomalainen seurakunta perustettiin vuonna 1533.