Suomeksi (finska)

Tervetuloa Ruotsin kirkon suomenkielisille sivuille. Täältä löydät tietoa kirkon tuesta ja toiminnasta koronakriisin aikana.

Vietä jumalanpalvelus siellä missä olet

Tässä on agenda, evankeliumiteksti ja piispa Johan Dalmanin pohdinta sunnuntain tekstistä. Näin voit viettää jumalanpalveluksen siellä missä olet, kotona tai jossain muualla.

Juhannuspäivä 20.6.2020

Johannes Kastajan päivä 21.6.2020

3. kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai 28.6.2020

4. kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai 5.7.2020

Apostolien päivä 12.7.2020

6. kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai 19.7.2020

Kirkastussunnuntai 26.7.2020

8. kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai 2.8.2020

9. kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai 9.8.2020

10. kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai 16.8.2020

Kirkkokäsikirja on nyt suomeksi

Ruotsin kirkon käsikirja on  käännetty viidelle kansalliselle vähemmistökielelle – suomi, meänkieli, pohjoissaame, luulajansaame ja eteläsaame. Uudet käännökset otetaan käyttöön helluntaina 31. toukokuuta.

Vastaanottojumalanpalveluksiin voit osallistua verkon välityksellä. Tästä linkistä pääset jumalanpalveluksiin ja hartauksiin.

Jumalanpalvelukset ja hartaudet verkossa

Nyt olemme saaneet välineen, jolla voidaan uudistaa ja vahvistaa jumalanpalveluksen iloa.

Arkkipiispa Antje Jackelén.

Päämessu Uppsalan tuomiokirkossa, lähetetään suorana 31.5. klo 11.00.

Päämessu Härnösandin tuomiokirkossa, lähetetään suorana 31.5. klo 11.00.

Katso suorana lähetetyt jumalanpalvelukset myöhemmin.

Päämessu, nauhoitettu Suurkirkossa Tukholmassa, julkaistaan 31.5. klo 11.00.

Videohartaus, nauhoitettu Oscar Fredrikin kirkossa Göteborgissa, julkaistaan 31.5. klo 10.00.

Videohartaus, nauhoitettu Härnösandin tuomiokirkossa, julkaistaan 29.5. klo 13.00.

Sama videohartaus julkaistaan Facebookissa 30.5. klo 18.00.

Kyrkohandboken på finska Ruotsin kirkon käsikirja

Rukous helluntaina 2020

Mitä ajattelitkaan Jumala, kun luomisen huumassa tulitkin tehneeksi satoja lintulajeja. Kaikki ne laulavat omalla tavallaan.

Etkä tyytynyt yhteen kevätkukkaan!
Mitä mahdoit ajatella, kun ihmiset alkoivat kutsua sinua Jumalaksi?

Kiitos Jumala kaikista sanoista, ilon ja syvän epätoivon ilmaisuista.

Kiitos, ettei mikään kieli ole sinulle vieras.

Kiitos että kiiruhdat auttamaan, kun käännymme puoleesi.

Anna meille myös korvat jotta kuulemme kuiskauksesi, kun puhut meille uusilla kielillä. Aamen.

Rukous on Norrköpingissä toimivan pastori Anna Toivosen kirjoittama.

Kotihartaudet ja jumalanpalvelukset

Koronapandemian vuoksi seurakuntien toiminta on siirtynyt suurelta osin verkkoon.  Voit itsekin jatkaa jumalanpalvelusten viettämistä kotona. Tältä sivulta löydät lähiajan jumalanpalvelusagendat suomeksi.

Helluntai 31.5 ja toinen helluntaipäivä, 1.6.

Palveleva puhelin on tukenasi

Palveleva puhelin, finskspråkig telefonjour.
Palveleva puhelin Sverigefinska telefonjouren är öppen varje kväll kl 21-24

Ahdistaako koronaviruksesta uutisointi tai sen tartuntavaara? Kaipaatko kuuntelijaa? Tarvitsetko tukea elämäntilanteeseesi?
Ruotsin kirkon palveleva puhelin päivystää vuoden jokaisena iltana. Voit soittaa nimettömänä ja keskustella luottamuksellisesti. Saat puhua suomea. Keskustelet nimettömänä päivystäjän kanssa, joka on saanut koulutuksen tehtävään. Hänellä on vaitiolovelvollisuus.

Om Sverigefinska telefonjouren med svensk text.

Kirkko koronakriisin aikana

Jumalanpalvelukset ja muu toiminta seurakunnissa jatkuu. Tapahtumia pyritään järjestemään ja sopeuttamaan tilanteen mukaan.  Kansanterveysviraston ohjeita noudatetaan tarkasti. Tilaisuuksiin voi esimerkiksi osallistua vain rajoitettu määrä ihmisiä.

Kaikki ovat tervetulleita jumalanpalveluksiin ja muihin tilaisuuksiin, joita järjestetään verkossa.

Kirkko on kirkko myös verkossa

Oblat delas, levande ljus
Bild: Kristin Lidell

Jumalanpalveluksia ja tapahtumia on siirretty verkkoon. Voit hakea niitä Ruotsin kirkon kotisivujen digitaalisesta kalenterista. Monilla seurakunnilla on myös Facebook-sivuja.

Tukholman suomalaisen seurakunnan verkkosivuilta löydät seurakunnan jumalanpalvelukset.

Jos olet huolissasi tai haluat lisätietoja, ota yhteyttä seurakuntaasi. Keskusteluapua tarjoaa myös Ruotsin kirkon Palveleva puhelin.

Finskspråkig telefonjour

Miksi kuulua kirkkoon?

Bild: Magnus Aronson, Ikon

Ruotsin kirkossa on 6,2 miljoonaa jäsentä. Miksi niin moni haluaa kuulua kirkkoon ja osallistua kirkon toimintaan? Tässä joitakin eri-ikäisten kirkon jäsenten vastauksia.

Kirkko kohtaa sinut äidinkielelläsi

Tässä pieni makupala ruotsinsuomalaisesta seurakuntatyöstä ja sen merkityksestä.

">

Himmeli

Himmeli on Ruotsin kirkon ruotsinsuomalainen lehti. Lehden kautta voit syväsukeltaa eri-ikäisten ruotsinsuomalaisten elämään ja elämänkysymyksiin. Himmeli haastaa myös kysymään: Miten me voimme yhdessä olla kirkko, joka todella muuttaa maailmaa paremmaksi?

Lue lisää Himmelistä

Tietoa kirkon ruotsinsuomalaisesta työstä

• Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistö. Suomalaistaustaisia on Ruotsin tilastokeskuksen mukaan 720 000 (2018).
  • Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö tavoittaa myös muita kansallisia vähemmistöjä kuten romaneja ja tornianlaaksolaisia.
  • Ruotsinsuomalainen työ kuuluu jokaisen Ruotsin kirkon seurakunnan työhön.
  • Ruotsin kirkon virsikirja ja jumalanpalveluskirjat on käännetty suomeksi.
  • Ruotsin kirkon jäsenenä sinulla on oikeus kirkon palveluihin suomeksi (esim. kaste, häät ja hautajaiset).
  • Ruotsin kirkkoon on palkattu noin 150 henkilöä tekemään ruotsinsuomalaista seurakuntatyötä.
  • Suomi on ollut tärkeä kieli Ruotsin kirkon työssä jo vuosisatoja. Tukholman suomalainen seurakunta perustettiin vuonna 1533.