Foto: Nina Sandell

Kultursatsning 2020 - 2021

Svenska kyrkan är en av samhällets största kulturaktörer. Sommaren 2021 lyfter vi fram flera digitala satsningar med bland annat psalmer på meänkieli, Anna Olssons vävar om pojkar på flykt och Lunds domkyrkas gosskör. Läs mer längre ner.

Ett urval digitala kulturhändelser

Svenska kyrkan är en viktig partner för nationella och lokala kulturaktörer. Vår utgångspunkt under den pågående pandemin är: vi ställer inte in – vi ställer om.

För mig är du värdefull

Anna Olsson är textilkonstnär, som vid sidan att sitt konstnärskap arbetar som psykolog med barn som flytt till Sverige.

-        Det arbetet har berört mig djup och är bakgrunden till utställningen För mig är du värdefull.

Ett av verken är nio vävda bilder utifrån selfies från pojkar på flykt som Anna mött.

-        Det är så fint att du väver oss, för då från vi vara tillsammans även om vi utvisas, berättade en av pojkarna. Nu är utställningen filmad i Göteborgs domkyrka.

En musikhälsning ut i rymden

För mer än 40 år sedan skickade amerikanska Nasa ut musik och bilder i rymden. Musiken skulle berätta om livet på jorden. Ungdomar i Katarina kyrka i Stockholm har funderat på vilken musik de skulle valt att skicka med, och sjunger tillsammans med Danny Saucedo. Inledning av Irma Schultz.

Invigning av skånes orgelveckor

Skånes orgelveckor invigs från Lunds domkyrka i en digital konsert där både Domkyrkans läktarorgel och kororgel får klinga, i egen prakt och tillsammans med andra instrument. Festlig musik av Alfred Hollins och Cuthbert Harris samt orgelklassiker av J.S. Bach och Louis Vierne varvas med ett spännande uruppförande av Johan-Magnus Sjöbergs Concertino för orgel, fagott och stråkorkester med kompositören själv på dirigentpulten med Robert Bennesh som orgelsolist.

Sånger om tacksamhet och kallelse

Sångare ur Lunds domkyrkas gosskör under ledning av Susannah Carlsson och Robert Bennesh framför sånger från den anglikanska traditionen om tacksamhet, kallelse och bön. Programmet bjuder också på latinska hymner och musik med glimten i ögat. Verk av bl.a. R. Vaughan-Williams, M. Plumstead, A. Sköld och B. Britten. Konserten sänds från Lunds Allhelgonakyrka.

En stund med psalmer på meänkieli

Om sommarens spring i bena.

Den 20 juni var det premiär för en digital psalmkonsert, inspelad i Örnästets kyrka i Luleå, med Görel Särs på dragspel, Nina Sandell på fiol och Maria Ruottinkoski, sång.

En av psalmerna är Kaikkea räknätä saata, psalm 260 ur Psalmer på meänkieli. Psalmen är tolkad och översatt av Linnéa Nylund från den svenska psalmboken, ”Jag kan icke räkna dem alla”.

”Upp på bastulaven, varje dag, för att omslutas av den renande ångan. Den egna skrubborsten räcker inte långt. Där tackar jag för sommarens spring i bena och själ, för änglarna som bär min oro i natt. Jag kan icke räkna allt gott som jag får, en kaikkea räknätä saata...”

Svenska kyrkans bidrag till kultur och kulturarv värderas till miljarder

På Bokmässan 2020 presenterades en ny rapport om det ekonomiska värdet av Svenska kyrkans kulturverksamhet. För första gången finns nu konkreta siffror över detta.  Svenska kyrkans bidrag till kultur och kulturarv uppskattas till minst 2,3 miljarder årligen. Till det kommer 2,7 miljarder i indirekta effekter.

Rapporten Svenska kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv presenterades vid ett seminarium med ärkebiskop Antje Jackelén och kulturminister Amanda Lind.

Här hittar du både en sammanfattning och hela rapporten, som tagits fram av konsultföretaget Ramboll.