Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kristillinen usko

Rakkaus on kristillisen uskon perusta ja päämäärä. Rakkaus tulee Jumalalta. Rakkaus antaa elämän.

Usko on luottamusta

Kristillinen usko on luottamusta armolliseen ja rakastavaan Jumalaan, joka on koko ajan läsnä elämässämme kantaen, ohjaten ja uudistaen. Sanotaan että Jumalaa ei koskaan kukaan ole nähnyt mutta Jeesuksessa Kristuksessa ja hänen elämäntapahtumissaan me voimme oppia tuntemaan kuka ja millainen Jumala on. Raamatun kertomukset Jeesuksesta ovat siksi kristinuskon ydinmehua.

Rukous kantaa

Rukous on tavallisin tie uskoon. Sinun ei tarvitse uskoa voidaksesi rukoilla, voit aloittaa rukouksella. Rukous on sydämen avoimmuutta ja kaipausta Jumalan puoleen. Rukous voi olla Jumalalle puhumista, tai vain hiljaa Jumalan edessä olemista. Rukous voi olla kertomista, kysymistä, avun pyytämistä, kiittämistä, ja ehkä ennen kaikkea: Jumalan varaan jättäytymistä.

Kristillinen uskontunnustus

Kristillinen kirkko tunnustaa yhden ainoan Jumalan – Isän, Pojan ja Pyhän Hengen – joka luo, pelastaa ja antaa elämän. Ruotsin kirkko on osa maailmanlaajuista kirkkoa ja jakaa kristillisen tunnustuksen sekä kolmiyhteisen Jumalan ylistyksen. Usko ilmaistaan tunnustuksessa sanoin ja teoin, ja se on perintöä apostoliselta ajalta. Uskontunnustus on siis uskonilmaus, yritys uskon perussisällön selittämiseen, mutta ei sellaisenaan uskon kohde.  Kolmella vanhimmalla uskontunnustuksella on erityisasema ilmaisuna uskon ja kirkon jatkuvuudesta ajan saatossa. Kaksi niistä alla.

Evankelis-luterilainen kirkko

Ruotsin kirkko kuuluu evankelis-luterilaiseen traditioon, jonka yhdistävä tunnustusasiakirja on Augsburgin tunnustus vuodelta 1530. Tunnustuskirjat reformaation ajalta ovat suuntaa antavia todisteita siitä, kuinka uskosta saatiin vastauksia sen ajan kysymyksiin.

Apostolinen uskontunnustus

Minä uskon Jumalaan,
Isään, Kaikkivaltiaaseen,
taivaan ja maan Luojaan,

ja Jeesukseen Kristukseen,
Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme,
joka sikisi Pyhästä Hengestä,
syntyi neitsyt Mariasta,
kärsi Pontius Pilatuksen aikana,
ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin,
astui alas tuonelaan,
nousi kolmantena päivänä kuolleista,
astui ylös taivaisiin,
istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puo¬lella
ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuol¬leita,

ja Pyhään Henkeen,
pyhän yhteisen seurakunnan,
pyhäin yhteyden,
syntien anteeksiantamisen,
ruumiin ylösnousemisen
ja iankaikkisen elämän.

Herran rukous

Isä meidän, joka olet taivaissa.
Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
Tulkoon sinun valtakuntasi.
Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.
Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,
niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti.
Aamen.