Levande ljus i kyrkan
Foto: Sebastian Streith/Ikon

Begravning

Om du förlorar en människa som står dig nära, behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

Begravningar i coronatider

Svenska kyrkan följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och rekommendationer, så att alla som deltar vid en begravning kan göra det på ett smittsäkert sätt.

Från och med 12 januari har Folkhälsomyndigheten och regeringen beslutat följande:

- Vid arrangemang inomhus med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare.

- Deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer och det ska vara minst 1 meter mellan sällskapen.

- Vid arrangemang med fler än 50 deltagare ska deltagarna visa vaccinationsbevis och legitimation.

Kontakta din församling om du vill veta vilka förutsättningar som gäller där.

När någon dör och ska begravas

Här kan du läsa om det praktiska som ska göras när en människa dör och vad du behöver tänka på när du planerar en begravningsgudstjänst.

Att välja gravplats och att sköta om en grav

Om inte den avlidna personen berättade hur den ville ha det redan när hen levde, behöver de anhöriga välja hur och var hen ska begravas.

Ta farväl under begravningsgudstjänsten

Det kan kännas bra att veta i förväg vad som händer i en begravningsgudstjänst och vad man ska tänka på som begravningsgäst.

I en tid av sorg

Här finns stöd både till dig som har drabbats av sorg och till dig som vill stötta någon som sörjer.

Kontakt – begravningar

Om du har frågor om begravningar kan du kontakta begravningshuvudmannen. Det är den som ansvarar för begravningsverksamheten på en ort. I nästan hela landet är det Svenska kyrkans församlingar. Undantagen är Stockholms stad och Tranås kommun.

Kontakta din församling eller sök på nätet efter ”kyrkogårdsförvaltningen” på orten, till exempel i Göteborg, Malmö och Uppsala.

Kontakta Stockholms stad

Kontakta Tranås kommun