Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kuolema ja hautaus

Hautajaisissa pysähdymme yhdessä kuoleman ja menetyksen äärelle. On aika hyvästellä kuollut läheinen ja jättää hänet Jumalan huomaan.

Hautaustoimisto ja kirkko tukena

Läheisen kuolema on yksi elämän suurimpia muutoksia. Sekä hautaustoimisto että kotiseurakunta ovat valmiina tukemaan ja auttamaan. Hautajaisjärjestelyt on hyvä aloittaa ottamalla yhteys hautaustoimistoon. He auttavat eteenpäin. Hautaustoimisto välittää yhteyden kotiseurakuntaan ja auttaa varaamaan sekä hautajaistilat että papin. Jos toivot hautajaisiin suomenkielistä/kaksikielistä pappia niin kerro siitä hautaustoimistolle tai kotiseurakuntaan mahdollisimman hyvissä ajoin.

Hautaustoimiston palvelut ovat maksullisia ja omaiset voivat itse päättää minkä verran ja mitä palveluja he haluavat hautaustoimiston kautta. Itse hautajaisjumalanpalvelus kirkon tiloissa on ilmainen, mikäli vainaja on ollut Ruotsin kirkon jäsen.

Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.

Saarnaajan kirja 3:1

Hautajaisiin valmistautuminen

Kun hautajaispäivä ja kirkko tai kappeli on varattu ottaa hautaava pappi yhteyttä omaisiin. On hyvä kokoontua yhteen joko kotona tai kirkon tiloissa valmistelemaan hautajaisia. Papille on tärkeää saada kuulla kenet hän hautaa ja mitä toiveita omaisilla on hautajaisten suhteen. Hautajaiskeskustelussa käydään yhdessä läpi hautajaisten kulku ja puhutaan kuolleen läheisen elämästä ja kuolemasta.

Hautaan siunaaminen

Hautajaiset ovat mahdollisuus surra kuollutta yhdessä, kiittää hänestä ja jättää jäähyväiset. Musiikki, laulu ja rukoukset ovat arvokas ja lohdullinen tapa luovuttaa kuollut ihminen Jumalan käsiin. Jos omaiset ovat valinneet polttohautauksen vietetään koko hautajaisjumalanpalvelus yleensä kirkossa tai kappelissa. Jos omaiset ovat valinneet arkkuhautauksen voidaan jumalanpalveluksen lopussa lähteä yhdessä haudalle ja laskea arkku hautaan. Joskus tuhkaus on suoritettu erityisistä syistä jo ennen hautajaisia ja tällöin arkun sijaan hautajaisissa on tuhkauurna. Uurna voidaan hautajaisjumalanpalveluksen lopussa laskea yhdessä maahan.

Hautauslain mukaan hautauksen on tapahduttava kuukauden sisällä kuolemantapauksesta. Polttohautauksen kohdalla itse tuhka kätketään yleensä maahan vasta myöhemmin hautajaisten jälkeen (viimeistään vuosi tuhkauksen jälkeen).

Bild: Josefin Casteryd/Ikon

Muistotilaisuus

Hautajaisjumalanpalveluksen jälkeen voi tuntua hyvältä kokoontua yhdessä vaikkapa seurakuntasaliin tai kotiin kahveille. Muistotilaisuudessa on mahdollisuus tavata ystäviä ja sukulaisia ja muistella yhdessä kuollutta. Jos omaiset toivovat papin mukaan myös muistotilaisuuteen on siitä hyvä kertoa jo ennen hautajaisia.

Useimmat seurakuntasalit voi varata maksutta muistotilaisuutta varten. Mahdollisen tarjoilun voi varata siinä tapauksessa hautaustoimiston tai seuraukunnan kautta.

Hautajaisten jälkeen
Moni sureva kokee, että raskain aika koittaa vasta hautajaisten jälkeen. Tyhjyys. Seurakunnan papit ja diakonit ovat valmiina kulkemaan rinnallasi surussa. Monet seurakunnat järjestävät myös sururyhmiä. Sururyhmissä on mahdollisuus jakaa kuoleman ja menetyksen mukanaan tuomia kokemuksia ja tunteita yhdessä muiden surun keskellä elävien kanssa. Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin.