Kaste

Haluatko, että lapsesi kastetaan? Tai haluatko itse tulla kastetuksi? Kasteessa juhlimme ihmisen ja Jumalan välistä yhteyttä. Yhteyttä, joka kantaa läpi elämän.

Kaste - perhejuhla

Kaste on perheen ja suvun ilojuhla, mahdollisuus kokoontua yhteen kiittämään kastettavasta ja rukoilemaan siunausta hänen elämäänsä. Kasteen kautta meidät kutsutaan myös osaksi isompaa perheyhteyttä, maailmanlaajuisen kristillisen kirkon yhteyteen sekä oman kotiseurakunnan ja Ruotsin kirkon jäseneksi.

Litet barn går mellan sina föräldrar ut i vattnet.
Bild: Magnus Aronson/Ikon

Kaste on kaikenikäisille

Ruotsin kirkko kastaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin. Kaste on Jumalan läheisyyden lahja, jättäytymistä Jumalaan varaan ja luottamusta Jumalan rakkauteen. Pienen lapsen kohdalla vanhemmat valitsevat aina parasta lapselleen, niin myös kasteessa: suurimman turvan elämän matkalle. Kasvaessaan lapsi voi itse vastata kasteen kutsuun elää lähellä Jumalaa. Tästä on kyse esim. rippikoulussa ja konfirmaatiossa.

Haluatko kastaa lapsesi tai haluako itse tulla kastetuksi? Ota yhteyttä kotiseurakuntaasi.

Kaste on kutsu

Jeesus itse lähetti opetuslapsensa matkaan ja kehotti heitä kastamaan ja viemään eteenpäin kaikkea sitä hyvää, jota hän oli heille opettanut. Siitä syntyi kristillinen kirkko! Jeesuksen oma kehotus kastaa teki kasteesta hyvin tärkeän osan kirkon elämää. Kaste on kuin avoin portti, kutsu yhteyteen kaikille.

Kastejumalanpalveluksen aikana sytytetään aina kastekynttilä ja luetaan Jeesuksen omat sanat: ”Minä olen maailman valo. Se joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Johanneksen evankeliumi 8:12) Kaste on kutsu Jeesuksen opetuslapseksi, kutsu viemään hyvää eteenpäin, taistelemaan hyvän puolesta.

Kastetta kutsutaan myös nimellä sakramentti. Se tarkoittaa pyhää toimitusta, ihmisen ja Jumalan kohtauspaikkaa.

Käytännön vinkkejä

Jos toivot kasteen jollekin tietylle päivälle, niin ota mahdollisimman hyvissä ajoin yhteyttä kotiseurakuntaasi. Muista myös kertoa jos haluat, että kastetta vietetään suomeksi tai kahdella kielellä. Kastejumalanpalvelusta voi viettää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Kastekahveja varten voi myös varata juhlatilan seurakunnalta. Kahvitilat voivat joskus olla maksullisia, mutta itse kaste on aina ilmainen.

Valkoinen kastepuku on hieno perinne, mutta se ei ole pakollinen. Monilla seurakunnilla on kastepukuja, joita voi lainata.

Lapsen ja nuoren kohdalla vanhemmat päättävät kasteesta. Jos lapsella on kaksi huoltajaa tarvitaan kasteeseen molempien suostumus. Yli 12-vuotiaalta lapselta tulee myös itseltään kysyä, haluaako hän tulla kastetuksi. Kaste ei edellytä, että vanhempien on kuuluttava kirkkoon. Kaste on ainutkertainen tapahtuma. Jos sinut on joskus kastettu, vaikka jonkun muun kristillisen kirkon jäseneksi niin ko. kaste on voimassa myös Ruotsin kirkossa.