En manlig präst och några andra personer sitter runt ett bord med varsin laptop och samtalar.
Lyssna

Kyrkokansliet ger stöd och samordning för hela kyrkan

Kyrkokansliet är Svenska kyrkans nationella nivå. Det stöttar och samordnar kyrkans gemensamma arbete över hela landet och i församlingarna utomlands. Kyrkokansliet är också kyrkostyrelsens kansli.

Svenska kyrkan består av församlingar och stift över hela Sverige. Dessutom har Svenska kyrkan församlingar i andra länder där det finns många svenskar. 

Det är i församlingarna det grundläggande arbetet sker. Församlingen firar gudstjänst, bedriver undervisning, samt utövar diakoni och mission.

Församlingens arbete och verksamhet

Kyrkokansliet arbetar på den nationella nivån

På Svenska kyrkans nationella nivå finns kyrkokansliet, som stöttar och samordnar kyrkans gemensamma arbete. Kyrkokansliet är också ett kansli för kyrkostyrelsen, som är kyrkomötets verkställande organ. (Se faktaruta.)

Så arbetar kyrkokansliet

Kyrkokansliet skapar förutsättningar för församlingarna och stiften att verka på bästa sätt, samtidigt som vi företräder kyrkan i viktiga samhällsfrågor.

Kyrkokansliets uppdraget kan sammanfattas i fyra delar:

  • stöd till stiftens utveckling av församlinslivet
  • företrädarskap
  • stöd till god förvaltning
  • inomkyrklig reglering.

Stöd till stiftens utveckling av församlingslivet 

Kyrkokansliet bidrar med kunskap, resurser och verktyg för att stärka församlingarnas arbete i mötet med nya utmaningar.

Företrädarskap

Kyrkokansliet representerar Svenska kyrkan i många kontakter och för dialog, till exempel med beslutsfattare, myndigheter och andra aktörer inom civilsamhället. Kansliet lyfter frågor som är viktiga för kyrkan. Kyrkokansliet representerar också kyrkan ekumeniska sammanhang i Sverige och i den världsvida kristna gemenskapen. 

Som förvaltare av skog och mark, som investerare och inköpsorganisation är kyrkokansliet en representant i kontakten med företrädare för näringslivet, både i Sverige och internationellt.

Genom Act Svenska kyrkan bedriver Svenska kyrkan utvecklingsarbetet.

Stöd till god förvaltning 

Kyrkokansliet arbetar för att Svenska kyrkan ska ha en långsiktigt hållbar organisation, ekonomi och arbetsgivarpolitisk.

Inomkyrklig reglering 

Kyrkokansliet säkerställer att kyrkoordningen, lagar och beslutsprocesser fungerar inom kyrkan.

Elva avdelningar utför arbetet 

Kyrkokansliet är en stor arbetsplats med verksamhet både i Sverige och internationellt. Kansliets uppdrag utförs av elva avdelningar med olika.

Ledningsavdelningen

Ledningsavdelningen stöttar ärkebiskopen och generalsekreteraren i deras ledar- och företrädarroller. Den ansvarar också för samordning mellan kyrkostyrelsen, biskopsmötet och kyrkomötet. 
Avdelningen arbetar med strategisk planering, verksamhetsstyrning och samordning av den nationella nivåns arbete. Den hanterar också frågor som rör säkerhet, Svenska kyrkans roll i den civila beredskapen och informationssäkerhet.

Avdelningen bidrar till en tydlig och effektiv styrning av Svenska kyrkan genom att samordna processer, följa upp beslut och säkerställa att prioriteringar är väl förankrade. Ledningsavdelningen bevakar och driver också frågor av strategisk betydelse för Svenska kyrkan i samhällsdebatten.

Genom sitt arbete stärker avdelningen dialogen kring kyrkans strategiska frågor, tydliggör den nationella nivåns uppdrag och skapar förutsättningar för ett hållbart kyrkoliv. Svenska kyrkans röst i offentligheten förstärks och genom samverkan med andra aktörer ökar genomslaget i påverkansarbetet.

Avdelningen för fastigheter, kulturarv och service 

Avdelningen ansvarar för att stödja och utveckla Svenska kyrkans arbete med fastigheter, kulturarv och service. Det handlar både om rådgivning till stift och församlingar och om att förvalta den nationella nivåns lokaler i Sverige och utomlands.

Inom kulturarvsområdet arbetar avdelningen med att bevara och göra det kyrkliga kulturarvet tillgängligt, bland annat genom kyrkoantikvarisk ersättning och samarbete med myndigheter. Den samordnar också arbetet med dokument- och arkivhantering.

Avdelningen driver flera nationella it-system som stödjer fastighets- och kulturarvsarbetet. Den ansvarar också för kansliets gemensamma service, såsom reception, växel, arbetsplatser, möteslokaler och teknisk utrustning.

Genom analyser, strategiskt stöd och samverkan skapar avdelningen förutsättningar för en långsiktig och hållbar förvaltning av kyrkans fastigheter och kulturarv.

Avdelningen för gemensamma funktioner 

Avdelningen för gemensamma funktioner ansvarar för att utveckla och förvalta de system och tjänster som är gemensamma för hela Svenska kyrkan. Avdelningen fungerar som en servicebyrå för församlingar och stift och erbjuder stöd inom ekonomi, digitalisering och administration. Målet är att genom samverkan och digitala lösningar skapa en effektiv och hållbar förvaltning.

I uppdraget ingår att utveckla och driva it-system, ge support och säkerställa att riktlinjer för informationssäkerhet följs. Genom strategisk digitalisering och teknisk innovation bidrar avdelningen för gemensamma funktioner till ett församlingsliv som möter samtidens utmaningar. Avdelningen hanterar också projektmodeller och metoder för utveckling inom Svenska kyrkan.

Vi erbjuder ekonomi- och lönetjänster

En del av avdelningen är Svenska kyrkans ekonomiservice, som erbjuder ekonomitjänster och kvalificerat stöd till församlingar och pastorat. Tjänsterna samordnas nationellt för att skapa en gemensam plattform och effektivisera det arbete som tidigare låg hos stiftens servicebyråer.

På motsvarande sätt arbetar Svenska kyrkans löneservice med att erbjuda samordnade och professionella lönetjänster till församlingar och pastorat. Tillsammans bidrar funktionerna till en enhetlig och hållbar hantering av ekonomi och lön inom Svenska kyrkan.

Genom att samordna administration, digitala verktyg och ekonomistöd stärker vi Svenska kyrkans verksamhet och skapar bättre förutsättningar för församlingar och stift att fokusera på sitt grundläggande uppdrag.

Avdelningen för kyrkoliv 

Avdelningens uppdrag är att stödja stiftens och församlingarnas arbete med den grundläggande uppgiften.

I uppdraget ingår att utveckla och samordna Svenska kyrkans hållbarhetsarbete i dess olika dimensioner, Svenska kyrkans gudstjänstböcker, minoritets- och urfolksarbete, påverkansarbete och företrädarskap.

På avdelningen sker nationell samordning av kyrkans samtalsjourer.

Avdelningen ansvarar för att främja relationer till andra kyrkor, samfund och religiösa organisationer, samt för att främja ett rikt och mångfaldigt kulturliv.

I uppdraget ingår att bedriva teologisk reflektion, forskning, kunskapsutveckling, att bistå med kunskapsbaserade underlag för analys och beslut, samt att ansvara för Svenska teologiska institutet i Jerusalem.

Avdelningen för Svenska kyrkan i utlandet 

Svenska kyrkan finns där svenskar befinner sig. Med 26 församlingar, mobila präster och regelbundna gudstjänster på över hundra platser runt om i världen är vi en trygg punkt för den som bor, studerar, arbetar eller reser utomlands. Vi erbjuder gemenskap, stöd och andrum – på svenska och på svenska kyrkans vis.

Avdelningen för Svenska kyrkan i utlandet arbetar med främjandet för att stärka och utveckla denna verksamhet. Vi stödjer församlingarna i ekonomi-, personal- och fastighetsfrågor och främjar engagemang både i Sverige och utomlands.

Samverkan med utlandsförsamlingarnas kyrkoråd och Visby stift är en central del av vårt arbete, liksom att möta de växande diakonala behoven och finnas där för människor i livets olika skeden.

I församlingarna tjänstgör över 150 medarbetare – präster, diakoner, musiker och församlingspedagoger – och vi samarbetar med många frivilliga och engagerade ombud i Sverige. Genom gudstjänster, dop, vigslar, samtal och diakonalt arbete skapar vi närvaro och sammanhang för svenskar i utlandet. Oavsett om det handlar om en student i New York, en au pair i London eller en långtidsboende i Spanien, vill vi vara en kyrka som håller samman och ger stöd, var i världen man än befinner sig.

Svenska kyrkan i utlandet

Avdelningen för Svenska kyrkans utbildningsinstitut 

Sedan hösten 2014 har Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala och Lund utbildat blivande diakoner, församlingspedagoger, kyrkomusiker och präster. Institutet skapades för att samla de pastoralteologiska utbildningarna och stärka samverkan mellan olika kyrkliga yrkesroller.

Tidigare var utbildningen spridd mellan olika skolor och institutioner, men genom utbildningsinstitutet fick Svenska kyrkan en gemensam plattform för lärande och kompetensförsörjning.

På uppdrag av kyrkostyrelsen utbildar institutet för hela Svenska kyrkan och har under sitt första decennium utvecklat både innehåll och metoder för att möta kyrkans och samhällets förändrade behov.

Utbildningsinstitutet ansvarar också för den behörighetsgivande kyrkoherdeutbildningen i samarbete med Uppsala och Lunds universitet, samt handlägger utbildningsfrågor som ligger på kyrkostyrelsens bord.

Svenska kyrkans utbildningsinstitut

Ekonomi- och finansavdelningen

Avdelningen ansvarar för ekonomistyrning, uppföljning och redovisning på den nationella nivån. Det inkluderar budget, bokslut, skatt och deklaration samt kapitalförvaltning och administration av kyrko- och begravningsavgifter.

Avdelningen ger också stöd till stift och församlingar i ekonomiska frågor som redovisning, kapitalförvaltning, inköp och avgiftsprognoser. Den samordnar Svenska kyrkans inköp, hanterar bank- och försäkringsfrågor samt utvecklar ekonomisystem och betalningslösningar.

Genom analys, rådgivning och utbildning bidrar avdelningen till en stabil och ansvarsfull ekonomisk förvaltning i hela Svenska kyrkan.

Internationella avdelningen 

Svenska kyrkans internationella arbete handlar om att stå upp för människors lika värde och rättigheter. Genom samarbete med kyrkor och organisationer runt om i världen arbetar vi för en mer rättvis och hållbar värld. Vi agerar snabbt vid katastrofer, stödjer långsiktig utveckling och påverkar för förändring.

Act Svenska kyrkan är det gemensamma uttrycket för internationell mission och diakoni i Svenska kyrkan. Med ett nätverk av lokala samarbetspartners och systerkyrkor kan vi göra skillnad där behoven är som störst.

Vi arbetar med försörjning och klimaträttvisa, jämställdhet och hälsa, fred och demokrati, tro och lärande, samt katastrofinsatser.

Genom över 300 projekt i ett 40-tal länder stärker vi människors möjligheter att påverka sina liv och samhällen.

Internationella avdelningen arbetar också med att sända ut medarbetare, stötta kyrkor i utsatta områden och skapa opinion för en mer rättvis värld. Vår grundsyn är enkel men kraftfull – varje människa har ett okränkbart värde, och vi har ett ansvar att värna om våra medmänniskor.

ACT Svenska kyrkan

Kommunikationsavdelningen 

Kommunikationsavdelningen arbetar för att göra Svenska kyrkans budskap tydliga och nå ut till rätt målgrupper.

Avdelningen erbjuder strategiskt och operativt stöd till stift, församlingar och kyrkokansliets övriga avdelningar.

I uppdraget ingår att utveckla och förvalta kyrkans webbplatser, intranät och sociala kanaler, samt att ansvara för press- och mediearbete och den grafiska profilen.

Kommunikationsavdelningen samordnar större kommunikationsinsatser inför till exempel kyrkovalet och, allhelgonahelgen, samt erbjuder kompetensutveckling och arrangerar nätverksträffar och konferenser.

Målet är att stärka kommunikationen i hela Svenska kyrkan, öka kunskapen om kyrkans roll i samhället och bidra till ett ökat förtroende för Svenska kyrkan.

Personalavdelningen

Personalavdelningen stödjer kyrkokansliets chefer och medarbetare i strategiska och operativa frågor inom områdena ledar- och medarbetarskap, kompetensförsörjning och lönebildning.

Avdelningens aktiviteter ska säkerställa en god arbetsmiljö och en arbetsplats som attraherar och behåller engagerade medarbetare.

Avdelningen ansvarar för personaladministration, pensioner och försäkringar för både anställda i Sverige och utsänd personal.

Till ansvarsområdena hör även arbetsrätt, likabehandling, fackliga relationer och skyddskommitté.

Rättsavdelningen

Rättsavdelningen ger juridiskt stöd till Svenska kyrkan på nationell nivå och ansvarar för administrativa frågor kopplade till kyrkoval, kyrkomöte, kyrkostyrelse och nämnder.

Avdelningen arbetar med både nationell och internationell rätt, samt den unika kyrkorätten, som omfattar kyrkoordningen och andra av Svenska kyrkans bestämmelser.

Rättsavdelningen samverkar med statliga myndigheter och stödjer kyrkans tretton stift och övriga delar av kyrkan i frågor som kyrkobokföring, kyrkans organisation och indelning, rättsliga frågor kring dataskydd, samt andra regelverk av betydelse för kyrkans verksamhet.

Avdelningen hanterar också rättsliga frågor om den nationella nivåns avtal, juridiska processer och lagstadgade funktioner såsom visselblåsarsystem, dataskyddsombud och intern kontroll inom dessa områden.

Vid rättsavdelningen finns även den rättsliga rådgivningen till Svenska kyrkans begravningshuvudmän.

Ärkebiskopen

Ärkebiskopen är Svenska kyrkans främsta företrädare i Sverige och i internationella sammanhang. Nuvarande ärkebiskop är Martin Modéus.

Generalsekreteraren

Generalsekreteraren ansvarar för det övergripande lednings- och samordningsarbetet på kyrkokansliet.

Ekonomi

Svenska kyrkan har stora tillgångar som utgör grund för verksamhet och förvaltning. Alla våra tillgångar ska förvaltas ansvarsfullt och hållbart för både människor och natur.

Act Svenska kyrkan

Alla människor har rätt till ett värdigt liv. Därför kämpar Act Svenska kyrkan mot fattigdom, förtryck och orättvisor. Tillsammans med tusentals engagerade, lokala kyrkor och gräsrotsrörelser för vi en kamp för liv.

Välkommen till Svenska kyrkans utbildningsinstitut

- här kan du utbilda dig till diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker eller präst

Kyrkokansliets visselblåsarfunktion

Kanal för rapportering av missförhållanden.