Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Avioliittoon vihkiminen

Suunnitteletteko häitä? Onneksi olkoon! Tältä sivulta löydät tietoa ja vinkkejä kirkkohäistä.

Kirkkohäät

Tervetuloa juhlimaan rakkauttanne ja solmimaan avioliitto Ruotsin kirkossa. Kirkollisessa vihkimisessä avioliittolupausten jälkeen pappi ja koko hääväki rukoilevat avioliittoonne  puolesta ja teidät lähetetään matkaan siunausten saattelemana.

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on että vähintään toinen vihittävistä on Ruotsin kirkon jäsen. Puolison kuuluminen toiseen kirkkoon tai uskontoon ei ole este kirkolliselle vihkimiselle. Ruotsin kirkko vihkii niin homo- kuin heteroseksuaalisia pareja.

Bild: Michael Skoglund/Ikon

Missä?

Haluatteko mennä naimisiin kirkossa, järven rannalla vai jossain muussa paikassa? Ottakaa hyvissä ajoin ennen häitä yhteyttä siihen seurakuntaan, jonka alueella haluatte mennä naimisiin ja kertokaa toiveistanne. Suosituimmat vihkikirkot kannattaa varata jo vuotta aiemmin.

Vihkikirkko ja vihkiminen ovat yleensä ilmaisia. Mikäli vihkimiseenne liittyy joitain lisäkustannuksia aiheuttavia erityisjärjestelyjä niin voitte neuvotella mahdollisesta korvauksesta seurakunnan kanssa.

Vihkiminen suomeksi tai kahdella kielellä

Toivotteko suomenkielistä tai kaksikielistä vihkimistä? Ottakaa yhteyttä seurakuntaan, jonka alueella aiotte mennä naimisiin ja kertokaa, että tarvitsette kaksikielisen papin. Pappi voi auttaa myös kaksikielisten virsien ja laulujen valitsemisessa. Pappi kannattaa varata hyvissä ajoin, etenkin jos kyseessä on kesähäät.

Tärkeät paperit!

Vihkimistä varten tarvitaan nk. esteettömyystodistus (hindersprövning). Sen saatte verovirastosta (Skatteverket). Esteettömyystodistus on voimassa 4 kuukautta sen myöntämisestä. Esteettömyystodistuksen yhteydessä verovirasto lähettää teille myös sukunimilomakkeen  (anmälan om efternamn), joka tulee ennen vihkimistä lähettää täytettynä takaisin verovirastoon. Kun tapaatte papin vihkikeskustelua varten niin jättäkää esteettömyystodistus silloin hänelle. Todistus on välttämätön vihkmistä varten.

Ilmaistessaan tahtonsa rakastaa toinen toistaan vihittävät sitoutuvat avioliittoon ja siihen, että he tekevät parhaansa, jotta kumpikin voisi olla onnellinen.

Jo solmitun avioliiton kirkollinen siunaaminen

Jos olette jo menneet naimisiin esim. maistraatissa tai jossain muussa maassa niin voitte saada avioliitollenne kirkollisen siunauksen Ruotsissa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa vihkijumalanpalvelusta.

Onko sinulla vihkimiseen liittyviä kysymyksiä?
Ota yhteyttä kotiseurakuntaasi.