En grupp människor sitter och pratar i en ring tillsammans med en präst.
Foto: John Strand, Ikon

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för de som blir kvar. I kyrkan finns plats för sorg, och stöd för dig som lever vidare.

Du är inte ensam i sorgen

I kyrkan finns plats för din sorg. Ibland kan det handla om att tända ett ljus och sitta en stund i stillhet. Många gånger kan det kännas värdefullt att dela sorgen med någon som lyssnar och förstår. Det kan vara i en sorgegrupp eller i ett enskilt samtal med en präst eller diakon. I kyrkan finns stöd som hjälper dig att leva vidare.

• Prata med en präst eller diakon i din församling
    I varje församling finns en eller flera präster som du kan vända dig till. I många församlingar arbetar också diakoner. En diakon kan vara en samtalspartner, göra hembesök med mera.
  • Hör av dig till en jourhavande präst
    Jourhavande präst lyssnar när du behöver det. Ibland är det som svårast när det är som mörkast. Utanför kontorstid finns jourhavande präst där för dig som behöver prata med någon som lyssnar.
  • Dela sorgen med andra i en sorgegrupp
    Många församlingar erbjuder sorgegrupper. Samtal i sorgegrupp kan vara en mycket god hjälp både genom att få sätta ord på sina egna upplevelser och genom att ta del av andras erfarenheter.
  • Träffas och umgås
    Ensamhet är för många den svåraste erfarenheten i samband med sorg. I din församling kan du delta i olika verksamheter där du kan umgås med andra människor.

Välkommen till din församling! Där finns hjälp och stöd för dig som sörjer.

Kontakta din församling

Sorgegrupper

Prata med en präst eller diakon

Du kan stötta en sörjande vän

Vad ska man säga och göra när någon nära drabbas av sorg? Många känner sig osäkra. Vi tipsar om hur du kan vara ett bra stöd för sörjande vuxna och barn i din omgivning.

Sorg utifrån olika perspektiv

Hur sörjer man på bästa sätt och när tar sorgen slut? Präster och sörjande berättar om sorg utifrån olika perspektiv.

Berättelser om sorg

Prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl läser dikter om sorg

Dikter för oss som inte kan sova av smärtan, som sörjer, som bär på skuld över allt det som inte blev. Kent Wisti och Susanne Dahl läser ur sin uppskattade bok Vem såg mig då? Med musik av Leif Nahnfeldt.