Text: Marika Palmdahl, präst
Varför deltar Svenska kyrkan i religionsdialog? För att skapa goda relationer mellan människor av olika tro. Dialog, samtal och samarbeten behövs för att skapa relationer som gör att det går att lita på varandra trots olikheter.
Det kan tyckas att det inte är ett särskilt fromt eller kristet uppdrag, men tillit är i grund och botten det kristen tro handlar om. Tro är tillit. Tillit är kärlek.
Tillvaron består av mångfald
Rörlighet och migration är en del av den värld vi lever i och en förutsättning för människors överlevnad. Fattigdom och hopp om en bättre framtid får människor att röra sig mellan länder och över kontinenter.
Mellan 1860 och 1930 utvandrade 1,4 miljoner svenskar till Amerika. Under efterkrigstiden utvecklades Sverige till ett mottagarland, först för arbetskraftsinvandring och senare för flyktinginvandring. Den utomeuropeiska invandringen ökade och Sverige blev alltmer mångreligiöst. Men judiska, muslimska, hinduiska och sikhiska sammanslutningar är fortfarande minoritetssamfund. Svenska kyrkan, som är evangelisk-luthersk är fortsatt Sveriges största samfund.
Den mångfald av etnicitet, språk och religioner som vi ser i dagens Sverige kan vi känna igen i Bibeln. Jesus lyssnade till samma bibliska berättelse om skapelsens mångfald som vi läser idag i första Mosebok första kapitel: ”Gud sade: Jorden ska frambringa olika arter av levande varelser … Och Gud såg att det var gott.”
Också på Jesus tid beskrevs mångfald som en del av den värld som Gud har skapat. Allt skapat är älskat av Gud. Och genom evangelierna kan vi följa hur Jesus möter människor av olika folkslag; människor med olika traditioner, språk och religioner.