Skriv digitalt brev till Jourhavande präst

Akut samtals- och krisstöd. En del av Svenska kyrkans själavård. Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen och du får svar inom 24 timmar.

Om du är ledsen, orolig, rädd eller känner dig ensam kan du skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst. Brevlådan är alltid öppen.

Säkerheten är lika bra som när du ringer. Det är enbart du och prästen som skriver till varandra. Ingenting sparas efteråt.

Innehållet i de digitala breven – och i svaren – krypteras och försvinner när du tar bort dem eller när tiden för tillgång till digitalt brev och svar har gått ut.

Om du sitter på en offentlig dator som andra kan använda bör du ta bort det digitala brevet när du är färdig så att ingen kan se vad som har skrivits.

Du får svar på ditt digitala brev inom 24 timmar efter att du skickat det. Svaret ligger kvar i 15 dagar.  

Du kan vara trygg.

Så här gör du:

  1. Skapa ett användarnamn och lösenord. Bekräfta lösenordet och skriv ditt digitala brev. Skicka brevet. Ditt användarnamn är inte synligt för prästen som svarar.
  2. För att läsa prästens svar loggar du in med samma användarnamn och lösenord på samma länk som du skrev brevet på. Det är viktigt att du kommer ihåg användarnamn och lösenord för de går inte att återskapa.

    För varje nytt brev du skickar måste du skapa ett nytt användarnamn och lösenord. Det går bra att använda samma om tidigare digitala brev är borttagna eller om tiden för dem har gått ut.

    Tänk också på att efter varje brev och brevsvar upphör kontakten. Skickar du ett nytt digitalt brev kan det vara en annan präst, som inte känner till din tidigare brevväxling, som svarar.
  3. När du läst svaret kan du ta bort både svaret och det digitala brevet. Om du låter dem ligga kvar finns de tillgängliga för dig i 15 dagar.

Lämna synpunkt på tjänsten Jourhavande präst

Har du varit i kontakt med en präst via telefon, chatt eller digitalt brev och har synpunkter på tjänsten? Då kan du lämna dina synpunkter via Jourhavande prästs anonyma kontaktformulär.