Svenska kyrkans ungdomsfilmpris

Film och rörlig bild har blivit en allt större del av både unga och gamla människors liv. Svenska kyrkan deltar i samtalet om vår tids livsfrågor genom aktiv medverkan på filmfestivaler och genom sin ordinarie verksamhet i stift och församlingar.

Om priset

Sedan 2007 delar Svenska kyrkan ut ett ungdomsfilmpris till film som synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både barn, ungdomar och vuxna. Prissumman var tidigare 50 000 kronor, men sedan 2014 har den höjts till 100 000 kronor. Prisutdelningen sker under den årliga filmfestivalen BUFF i Malmö.

Krav på vinnande film

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris går till en film som ska hålla hög konstnärlig kvalitet och synliggöra existentiella, rättvise- och sociala frågor som berör både ungdomar och vuxna.

Den vinnande filmen ska kunna användas i kyrkans ungdomsarbete och det är viktigt att den speglar frågor som är aktuella bland ungdomar idag.

Vinnare av Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2024

Sisterhood vann Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2024

Sisterhood (2024)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2024 har tilldelats den fransk-marockanska filmen Sisterhood av regissören Nora El Hourch vid BUFF barn- och ungdomsfilmfestival i Malmö.

Logotyp

De tävlar om Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm 2024

9—15 mars 2024 är det åter dags för den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Under festivalen delar Svenska kyrkan ut ett ungdomsfilmpris på 100 000 kronor till en film som berör både unga och vuxna och som synliggör aktuella, existentiella, rättvise- och sociala frågor. Sju filmer är med och tävlar om priset.

Vinnaren av ungdomsfilmpriset 2023: Bullets, i regi av Peter Pontikis.

Bullets (2023)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2023 har tilldelats filmen Bullets, i regi av Peter Pontikis. Filmen handlar om 12-årige Abdel som drömmer om att bli veterinär men istället drivs in i kriminalitet.

Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö pastorat med juryn: Oscar Westerholm, Linn Gottfridsson, och Jesper Ödemark.

Olga (2022)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2022 har tilldelats filmen Olga, i regi av Elie Grappe. Filmen handlar om den 15-åriga elitgymnasten Olga som skickas bort från ett oroligt Kiev 2013.

Gagarine (2021)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2021 och utmärkelsen Interfilm Diploma har tilldelats filmen, Gagarine, av regissörerna Fanny Liatard och Jeremy Trouil. En film om hur vi tvingas ompröva våra förväntningar på hur livet borde vara, blir vägen viktigare än målet.

Utdelning på scen av Svenska kyrkans ungdomsfilmspris. På en stor skärm syns vinnaren, Laurent Micheli.

Lola (2020)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2020 (2019,Belgien/Frankrike) har tilldelats filmen, Lola (Lolas väg mot havet), av regissören Laurent Micheli. En film om hur vi tvingas ompröva våra förväntningar på hur livet borde vara, blir vägen viktigare än målet. La Inocencia (2019, Spanien) av Lucía Alemany mottog den internationella kyrkliga utmärkelsen Interfilm Diploma.

Bild från filmen Zen in the Ice Rift. Föreställer hockeyspelares rygg.

Zen in the Ice Rift (2019)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2019 har tilldelats den italienska filmen, Zen in the Ice Rift, av regissören Margherita Ferri, en film om en vänskap som prövas till det yttersta.Den norska filmen Harajuku mottog den internationella kyrkliga utmärkelsen Interfilm Diploma.

I Kill Giants (2018)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2018 har tilldelats filmen I Kill Giants av regissören Anders Walter. Filmen är regissören Anders Walters första långfilm. 

Scen från filmen Heartstone. En kille har armen om en annan.

Heartstone (2017)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2017 har tilldelats den Dansk-Isländska filmen Heartstone (Hjartasteinn), en film om en vänskap som prövas till det yttersta.

Scen från Microbe & Gasoline

Microbe & Gasoline (2016)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2016 tilldelades under fredagskvällen den franska filmen Microbe & Gasoline, i regi av Michel Gondry. Priset delades ut av biskopen i Lunds stift Johan Tyrberg under BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö.

Scen från filmen x+y. Pojke med ryggsäck tittar på något.

X+Y (2015)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2015 gick till filmen X+Y. En film om Tonårige Nathan har det kämpigt med sociala relationer men känner sig hemma i matematikens värld.

Texten "Leave to remain" på abstrakt bakgrund.

Leave to remain (2014)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2014 gick till filmen "Leave to reamin", en film om tre asylsökande ungdomar i Storbritannien, som tvingats lämna sina hem, familjer och vänner.

Scen från filmen Broken. Pappa med armen kring sin dotter.

Broken (2013)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2013 gick till filmen "Broken", en film som berör svårigheter i att vara människa i en värld som faktiskt är oförutsägbar och där hoppet också finns.

Omslag till filmen Les géants.

The Giants (2012)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2012 gick till filmen "The Giants" som handlar om två bröder, 13 och 16 år gamla, som befinner sig ensamma på landsbygden en sommar.

Scen från filmen Spork. Flicka håller i en spork.

Spork (2011)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2011 gick till filmen "Spork". En film om en 14-årings skruvade värld som hyllar vår rätt att vara annorlunda.

Scen från filmen Vegas. Rödhårig tjej med stora hörlurar.

Vegas (2010)

Du väljer inte din familj. Du väljer dina vänner.Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2010 gick till filmen "Vegas", berättelsen om tonåringarna Thomas, Marianne och Terje.

Scen från filmen Mannen som älskade Yngve. Ungdomar i klassrum.

Mannen som älskade Yngve (2009)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2009 gick till "Mannen som älskade Yngve", en film om några ungdomar som startar ett rockband vid tiden för berlinmurens fall 1989.

Scen från filmen Fighter. Långhårig person springer mot kameran.

Fighter (2008)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2008 gick till filmen "Fighter", en explosion av kulturkrockar, kärlek och Kung Fu i dagens Danmark.

Scen från Min fröken är en utomjording. Läraren framför sina elever.

Min fröken är en utomjording (2007)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpriset 2007 gick till "Min fröken är en utomjording", en Rapp ungdomsskräckis med existentiell skärpa.

Svenska kyrkan på BUFF

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris är ett samarbete mellan Svenska kyrkan på nationell nivå, Lunds stift och Malmö pastorat. Under festivalen arrangerar Svenska kyrkan också seminarier och andra aktiviteter. I år var Svenska kyrkan medarrangör till ett seminarium om barns rätt att ta plats och höras i kulturlivet. För fjärde året i rad gav också organisten i S:t Petri församling, Carl-Adam Landström en konsert med filmmusik i S:t Petri kyrka. Där hölls också en mässa med filmtematik i anknytning till festivalen.

 BUFF är viktig som den största barn- och ungdomsfilmfestivalen i Sverige. Filmen kan fördjupa ämnen som vi som kyrka tar upp i våra verksamheter. Vi utgår från Bibeln men vi behöver också kunna lyfta in de stora berättelserna, de stora orden i dagens liv och ofta är film ett väldigt bra medium för det, säger Katarina Vaarning, präst och medlem i juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris.