Scen från filmen Mannen som älskade Yngve. Ungdomar i klassrum.
Foto: imdb.com

Mannen som älskade Yngve (2009)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2009 gick till "Mannen som älskade Yngve", en film om några ungdomar som startar ett rockband vid tiden för berlinmurens fall 1989.

om filmen

Mannen som älskade Yngve handlar om några ungdomar som startar ett rockband vid tiden för berlinmurens fall 1989. Huvudpersonen Jarle har till synes allt, men känner ändå en tomhet. När en Yngve börjar i klassen vänds Jarles tillvaro upp och ner. Filmen handlar om att vara sann mot sig själv och sina nära. Det är en film om sexualitet, vänskap och musikens magi.

juryns motivering

"Filmen behandlar centrala existentiella frågeställningar angående meningen med livet, identitet och en ung människas väg mot vuxenliv. Vidare håller filmen hög konstnärlig kvalitet med lysande skådespel, trovärdig dialog, sammansatta karaktärer, vackra skildringar av ung kärlek och av vänskapens och musikens magi.

Huvudpersonens kamp med sig själv, att bli den han är och inte den han förväntas vara, att konfrontera sin sårbarhet i ett äkta möte med andra människor, hans väg mot försoning med sig själv och med omvärlden gör filmen ytterst lämplig att använda i kyrkligt arbete. Filmen bidrar till ökad förståelse mellan människor och utstrålar en varm Stavangerhumor som smittar av sig."

Produktionsfakta

Norge 2008
Regi: Stian Kristiansen
Manus: Tore Renberg
I rollerna: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ida Elise Broch, Ole Christoffer Ertvaag, Jørgen Langhelle, Trine Wiggen m fl
Speltid: 98 minuter

2009 års jury

  • Ann Heberlein, lektor i etik, skribent, Lund
  • Robert Lillhonga, regissör, Helsingborg
  • Nils Lundström, pedagog på Kraftstationen, Malmö
  • Lena Sjöstrand, präst, Lund