Kugghjul i metall som hakar i varandra.
Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Kristendomens högtider

Inom kristendomen finns det många högtider. Kristendomens viktigaste högtider är jul, påsk och pingst. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar.

Trefaldighetstiden är veckorna mellan pingst och domssöndagen i november. Trefaldighetstiden handlar om att lära känna Gud och växa som människa.

Trefaldighetstiden

Kyrkoårets helgdagar har ofta teman som lyfter händelser i Jesu liv, som till exempel julen då Jesus föddes och påsken då han dog och uppstod. Dessutom finns det helgdagar som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar. Dessa söndagars teman står i Evangelieboken under övriga helgdagar.

Övriga helgdagar

Texter för varje helgdag

I kyrkoårets kalender har varje söndag och helgdag ett eget namn och ett eget tema. Tre olika bibeltexter och en psalm ur psaltaren i Bibeln hör till varje söndag. Bibeltexterna berättar bland annat om Jesus liv, död och uppståndelse.

På bloggen Tankar inför helgen funderar präster utifrån kommande söndags texter.