Fönsterglasmålning av en vit duva mot gul bakgrund.
Foto: Shutterstock

Pingst

Pingsten är den heliga andens högtid. En högtid där vi blir påminda om att Gud finns både mitt bland oss och inom oss. Den heliga anden är Guds osynliga närvaro.

Innan Jesus lämnade jorden på Kristi himmelsfärdsdag berättade han för lärjungarna att de inte skulle bli övergivna. Jesus förklarade att vi människor skulle få en hjälpare, en sanningens ande som ska vara hos oss för alltid. 

Tio dagar efter Kristi himmelsfärd firar vi därför pingst. Då firar vi att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos oss. 

Anden finns i våra liv

Den heliga Anden kallas för livets ande, och det är ingen tillfällighet. Ord som andedräkt och att andas påminner om livets grund. Gud är både lika osynlig och lika verklig som vår andedräkt.

Anden jämförs ibland med en vind. Vi kan se hur träd böjer sig för vinden men vi ser inte själva vinden. På samma sätt är det med anden. Vi ser inte anden, men vi kan se verkningarna av anden i våra liv. 

Inget kan skilja oss från Guds kärlek

När aposteln Paulus skriver till de kristna i Rom många år senare beskriver han Guds hjälp och kärlek väldigt starkt:

”Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.”

Läs Romarbrevet 8:38-39 på bibeln.se

Vill du ta del av pingstfirandet i din egen församling? Via sök församling -länken hittar du församlingens hemsida.

Pingstens bibeltexter