Den nuvarande psalmboken kom 1986. Sedan dess har den kompletterats.
År 2016 togs det första steget mot den revidering av psalmboken som nu pågår och förbereds.
Nytt för den här gången är att inte bara psalmdiktare, utan även allmänheten har fått bidra med förslag på egna och andras psalmer.
Det ställs krav på en psalm
En psalm är en sång som hör hemma i Svenska kyrkans huvudsångbok, psalmboken. Den ska stämma överens med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.
En psalm är i detta sammanhang är
- i första hand tänkt för Svenska kyrkans församlingar
- avsedd för användning i ett gudstjänstsammanhang
- skapad för att kunna sjungas av en grupp människor tillsammans.
Samtidigt ska psalm och psalmbok fogas in i ett större perspektiv. Svenska kyrkans psalmböcker har i århundraden haft en central betydelse för den enskildes andaktsliv, varit en resurs i olika pedagogiska sammanhang, fungerat som kulturbärare och använts som språkreferens.
Behov av psalmer i vår tid
Det finns också några särskilda önskemål i vår tid på de nya psalmerna. Det behövs psalmer
- för kris- och katastrofsituationer
- som tydligt anknyter till kyrkoårets olika tider
- för dop, vigslar och begravningar, exempelvis någon könsneutral vigselpsalm.
Ett arbete i flera steg
Arbetet med en reviderad psalmbok är omfattande och tar tid. Den första delen handlar om att samla in och välja nya psalmer. Den andra delen handlar om att se över psalmerna i den befintliga psalmboken.
1. Psalmförslag samlades in
Under tiden november 2022–december 2023 fanns en öppen inbjudan att bidra med förslag till nya psalmer. Närmare 9 500 bidrag skickades in.
2. Genomgång av förslagen
Under tiden april 2023–april 2024 gick fyra grupper igenom de inskickade bidragen. Grupperna bestod av sammanlagt ett 20-tal personer, bland annat kyrkomusiker och teologer.
Grupperna utgick från kraven som ställs på en psalm och bedömde även notvärden, rytm och text. De sökte också efter representation från olika fromhetstraditioner och bredd i musikaliska uttryck. Grupperna har beaktat hur bidragen fungerar för barn och unga och hur de fungerar för andra kristna samfund.
3. Psalmförslagen publiceras på webbplatsen
De utvalda förslagen finns publicerade på svenskakyrkan.se från maj 2025. Församlingar kan provsjunga psalmerna i gudstjänster och andra verksamheter. Ett utvalt antal församlingar är remissinstanser, men även andra kan lämna in remissvar.
4. En reviderad psalmbok
Det finns ingen tidpunkt för när en eventuellt reviderad psalmbok kan tas i bruk. Arbetet får ta den tid det behöver. Sedan är det kyrkomötet som beslutar om och när en reviderad psalmbok tas i bruk.