Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kristi himmelsfärd

På Kristi himmelsfärds dag lämnade Jesus jorden. Samtidigt blev han kvar nära oss människor.

När Jesus hade uppstått på påskdagen var han tillsammans med lärjungarna i fyrtio dagar innan han lämnade jorden. Därför firar vi alltid Kristi Himmelsfärd en torsdag  fyrtio dagar efter påsk.

I Bibeln står det att Jesus stod och pratade med lärjungarna och sa att de skulle få kraft av den heliga anden. Sedan lyftes han upp i luften av ett moln.

När Jesus lämnade jorden blev han ändå kvar nära oss människor och vi fick den heliga anden att hjälpa oss. Mer om det kan du läsa om pingst som vi firar tio dagar efter Kristi Himmelsfärd.

Kristi Himmelsfärd i kyrkan

Kristi Himmelsfärds dag firas ofta med en gudstjänst ute i naturen på morgonen, en så kallad gökotta.

På Kristi Himmelsfärds dag släcks det stora påskljuset i kyrkan. Påskljuset tändes vid påsk för att fira att Jesus uppstått. Det släcks som en symbol för att Jesus kropp lämnar jorden.

Bibeltexter på Kristi Himmelsfärds dag