Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till för allas trevnad.

Vigsel i tider av corona

Ni som planerar ett bröllop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Kontakta er församling – de hjälper er att planera och anpassa vigselgudstjänsten så att den sker på ett ansvarsfullt sätt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Svenska kyrkan hjälper er att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Vigseln behöver inte ställas in eller skjutas upp

Rekommendationerna betyder inte att ni måste ställa in eller skjuta fram vigseln. Istället kan ni hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är till exempel möjligt att genomföra vigseln med bara prästen, brudparet och två vittnen. Ni kan också välja att ha vigseln någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma.

Bjud in gäster till en filmad vigsel

Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

Festen kan hållas längre fram

Om ni har planerat för en större fest efter vigselgudstjänsten så kan ni överväga att hålla den längre fram, i stället för att ställa in den.

Församlingen hjälper er att hitta alternativ

Om ni planerar ett bröllop, kontakta församlingen för att få hjälp att anpassa era planer efter de regler och rekommendationer som gäller.
Kontakta församlingen.

Ta hänsyn till brudparets önskemål

Som gäst är du där för att dela brudparets glädje och vara delaktig i gudstjänstens. Du medverkar till den goda andan i en glad och högtidlig gudstjänst. Tänk på att ta hänsyn till brudparets önskemål.

Var ute i god tid

Gästerna ska anlända till kyrkan i god tid. Minst tio minuter före utsatt tid bör man inta sina platser i väntan på brudparets intåg. Låt stunden vara högtidlig.

Placering

Ibland kan de främsta bänkraderna vara reserverade för brudparets närmaste familj och släkt - men det finns ingen regel som säger att det alltid måste vara så. Sedan tidigare är det varit vanligt att brudens familj och vänner sitter på vänstra sidan mittgången och brudgummens på den högra. Ibland vill brudparet fortfarande har det så, men det finns inga måsten.

Många brudpar utser värdar/kyrkomarskalkar till vigseln som delar ut vigselprogram och kan hjälpa till med placeringen.

Fotografering och mobiltelefoner i kyrkan

Om brudparet inte vill att fotografering ska ske under gudstjänsten är det bra att låta gästerna veta det. Antingen kan man skriva det i programbladet eller låta prästen nämna det när gästerna hälsas välkomna till kyrkan innan brudparet tågar in. Mobiltelefoner ska naturligtvis vara avstängda i kyrkan.