Soluppgång i fjärran. En kvist i förgrunden.
Foto: Billy Pasco/Unsplash

Påsk

Påsken är kyrkans största helg. Då firar vi att Jesus uppstod och besegrade döden.

Påskveckan inleds på påskdagen

Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppstod, som inleder påskveckan. År 2022 är påskdagen 17 april.

Veckan innan kallas för stilla veckan

Stilla veckan kallas veckan som föregår påskdagen. I stilla veckan ingår till exempel palmsöndagen, skärtorsdagen och långfredagen.

Jesus besegrade döden

På påskdagen har Jesus vunnit över döden genom att uppstå till livet igen. I och med det, är ondskan och döden besegrade. Att Jesus vinner över döden är centrum i kristen tro.

På annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Nederluleå kyrka

Sök församling

Här kan du se vilken församling du tillhör genom att skriva in din folkbokföringsadress.

En kvinnlig präst håller upp en oblat.

Vad händer i kyrkan under stilla veckan och påsk?

I vår kalender hittar du händelser och verksamheter, nära dig eller på en specifik plats.

Digitala konserter och gudstjänster under fastan och påsken

Lyssna till ett urval konserter och gudstjänster under stilla veckan och påsken.

Se en animerad film om varför vi firar påsk

Illustration av blommor i olika färger.

Be en bön. Låt hoppet växa.

Påsken är en tid för hopp och nytt liv. Var med och be på bönewebben – och låt hoppet växa.

Blickar ut från stor grotta

Varför firar vi påsk?

Påsken är kristendomens viktigaste helg. Vi firar den för att påminna oss om att Jesus uppstod några dagar efter att han hade dött på korset.

En hög med små färgglada påskägg.

Hur firar vi påsk?

Vill du fira påsk med traditionell mat och dukning? Här får du inspiration.

En präst i grön kåpa förbereder nattvarden. En tonårsflicka hjälper till genom att hälla upp vinet i silverbägare.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd

Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

En törnekrona hänger runt ett krucifix.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

En blå himmel med färgglad konfetti.

Påskdagen – Jesus har uppstått

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

Kyrkofönster med Jesus, solen lyser igenom.

Annandag påsk – Jesus möter lärjungarna

Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. De reagerar också olika. Några tvivlar, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.

Jesus välsignar brödet under den sista måltiden med lärjungarna.

Följ med på en Getsemanevandring

En Getsemanevandring är en meditation där vi i tanken stannar upp på de platser där Jesus var under sina sista dygn, innan han korsfästes.

Varför firar vi påsken på olika datum?

Påsken infaller på olika datum från ett år till ett annat, men den infaller alltid mellan 22 mars och 25 april. På ett kyrkomöte i Nicaea år 325 bestämdes att påskdagen ska infalla den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Inom de protestantiska och romersk-katolska kyrkorna används den gregorianska kalendern sedan 1500-talet. Men vissa ortodoxa kyrkor använder fortfarande den julianska kalendern som infördes av Julius Caesar år 46 f.kr.

Skillnaden mellan de två kalendrarna ligger främst i hur man beräknar skottår, vilket har lett till att de två kalendrarna inte är i fas med varandra. För närvarande skiljer det 13 dagar mellan den julianska och gregorianska kalendern. Det innebär att påsken, och alla andra högtider, infaller vid andra datum om man utgår ifrån den julianska kalendern.