Soluppgång i fjärran. En kvist i förgrunden.
Foto: Billy Pasco/Unsplash

Påsk

Påsken är kyrkans största helg. Då firar vi att Jesus uppstod och besegrade döden.

Vi firar påsk under pandemin

Vi lever mitt under en pandemi. För många av oss är det en tid av oro, rädsla, ovisshet och otålighet.

Så var dagarna före påsk också för lärjungarna som följde Jesus. För dem kom vändpunkten på påskdagen, med uppståndelsen.

Vi är inte ensamma

Det finns en väg ut ur förtvivlan och meningslöshet. Tillsammans kan vi hålla i och hålla ut. Mitt i allt detta är vi inte ensamma. Vi har varandra och vi har Gud. Där finns oväntad kraft, oväntad omsorg och oväntade relationer.

Svenska kyrkan ställer om och fortsätter att vara kyrka på nya sätt. Om inte du kan komma till konserten eller gudstjänsten så kan den komma till dig.

Programmet ser olika ut från en församling till en annan. Leta efter det som passar dig i Svenska kyrkans gemensamma kalender, eller besök din – eller någon annan – församlings webbplats.

Ärkebiskopen önskar glad påsk

I ett av Uppsala domkyrkas torn finns textilförrådet. Därifrån framför Antje Jackelén sin påskhälsning.

Påskveckan inleds på påskdagen

Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppstod, som inleder påskveckan.

Veckan innan kallas för stilla veckan

Stilla veckan kallas veckan som föregår påskdagen. I stilla veckan ingår till exempel palmsöndagen, skärtorsdagen och långfredagen.

Jesus besegrade döden

På påskdagen har Jesus vunnit över döden genom att uppstå till livet igen. I och med det, är ondskan och döden besegrade. Att Jesus vinner över döden är centrum i kristen tro.

På annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Varför firar vi påsken på olika datum?

Påskkycklingar.
Foto: Alex & Martin /Ikon

Påsken infaller på olika datum från ett år till ett annat, men den infaller alltid mellan 22 mars och 25 april. På ett kyrkomöte i Nicaea år 325 bestämdes att påskdagen ska infalla den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Inom de protestantiska och romersk-katolska kyrkorna används den gregorianska kalendern sedan 1500-talet. Men vissa ortodoxa kyrkor använder fortfarande den julianska kalendern som infördes av Julius Caesar år 46 f.kr.

Skillnaden mellan de två kalendrarna ligger främst i hur man beräknar skottår, vilket har lett till att de två kalendrarna inte är i fas med varandra. För närvarande skiljer det 13 dagar mellan den julianska och gregorianska kalendern. Det innebär att påsken, och alla andra högtider, infaller vid andra datum om man utgår ifrån den julianska kalendern.