Other languages with Google Translate

Påsk

Påsken är kyrkans största helg. Vi firar att Jesus besegrar döden.

Påskveckan inleds på påskdagen

Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppstod, som inleder veckan påskveckan.

Du kan läsa om dagarna i stilla veckan – veckan som föregår påskdagen – om du vill veta mer om palmsöndagen, skärtorsdagen och långfredagen

Jesus besegrade döden

På påskdagen har Jesus vunnit över döden genom att uppstå till livet igen. I och med det är ondskan och döden besegrade. Att Jesus vinner över döden är centrum i kristen tro.

På annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Varför firar vi påsken på olika datum?

Bild: Alex & Martin /Ikon

Påsken infaller på olika datum från år till år men alltid mellan den 22 mars och 25 april. På ett kyrkomöte i Nicaea år 325 bestämdes  att påskdagen ska infalla den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Inom de protestantiska och romersk-katolska kyrkorna används den gregorianska kalendern sedan 1500-talet. Men vissa ortodoxa kyrkor använder fortfarande den julianska kalendern som infördes av Julius Caesar år 46 f.kr.

Skillnaden mellan de två kalendrarna ligger främst i hur man beräknar skottår, vilket har lett till att de två kalendrarna inte är i fas med varandra. För närvarande skiljer det sig 13 dagar mellan den julianska och gregorianska kalendern. Det innebär att påsken, och alla andra högtider, infaller vid andra datum om man utgår ifrån den julianska kalendern.