En törnekrona och två gammeldags järnspikar.
Foto: Kalhh/Pixabay

Påskafton – mitt emellan sorg och glädje

Påskafton är egentligen ingen helgdag, men före midnatt firar vi påskmässa i många kyrkor.

I kyrkan hålls inga gudstjänster under dagen, men strax före midnatt påbörjas firandet. Dagen efter – påskdagen – är ju dagen då Jesus uppstod från döden och den dagen vill vi möta med glädje. Därför sker det en dramatisk övergång från långfredagens sorg till påskdagens glädje under påsknattsmässan.

Inne i kyrkan tänds ljus och man hälsar varandra med den urgamla påskhälsningen: ”Kristus är uppstånden. Ja han är sannerligen uppstånden.”

Följ påskens händelser

En präst i grön kåpa förbereder nattvarden. En tonårsflicka hjälper till genom att hälla upp vinet i silverbägare.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd

Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

En törnekrona hänger runt ett krucifix.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

En blå himmel med färgglad konfetti.

Påskdagen – Jesus har uppstått

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

Kyrkofönster med Jesus, solen lyser igenom.

Annandag påsk – Jesus möter lärjungarna

Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. De reagerar också olika. Några tvivlar, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Blickar ut från stor grotta

Varför firar vi påsk?

Påsken är kristendomens viktigaste helg. Vi firar den för att påminna oss om att Jesus uppstod några dagar efter att han hade dött på korset.

En hög med små färgglada påskägg.

Hur firar vi påsk?

Vill du fira påsk med traditionell mat och dukning? Här får du inspiration.