Fat fyllda med semlor.
Foto: Hanna Hummelbo /Ikon

Fastlagen

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Förr var det ett sätt att äta upp sig innan den 40 dagar långa fastan. Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Under fastlagen är det fest

Under de här tre dagarna har det traditionellt varit stort fokus på mat och fest, som ett sätt att förbereda sig på fastan och njuta av allt som man kommer att sakna under fastan. 

Fastlagen börjar med en fastlagssöndag

Det som vi i dag kallar för fastlagssöndagen, var den dag då Jesus och lärjungarna påbörjade vandringen mot Jerusalem och därför är temat på fastlagssöndagen ”Kärlekens väg”. 

Fettisdagen

Fettisdagen är den dag då vi av tradition äter en semla eller en fastlagsbulle. Förr var det här sista chansen att äta upp sig inför fastan som börjar dagen efter, på askonsdagen. Traditionen att äta semlor på fettisdagen är fortfarande stark och många passar fortfarande på att äta en semla eller två under denna dag.

Be en bön under fastan

På bönewebben kan du skriva en bön eller tända ett ljus i fastan.

Läs fastlagssöndagens bibeltexter

Varje söndag och helgdag under kyrkoåret har sitt namn, sitt tema och sina bibeltexter. Läs fastlagssöndagens bibeltexter här.