Ljuslykta som hänger i träd.
Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Jul

Julen är en av de största kristna högtiderna som vi firar till minne av Jesus födelse. I år blir julen annorlunda. Men julens budskap är detsamma som varje år. Julen handlar om att inget blir som förväntat, allt blir annorlunda, för Gud ställer om och blir människa.

En annorlunda jul

Vi är många som fått våra planer ändrade av pandemin. Vi behöver hålla avstånd och kan inte längre umgås på samma sätt som vi brukar.

För en del blir julen ofrivilligt ensam, en ensamhet som kan vara smärtsam. För andra blir julen en befrielse från förväntningar som finns i vanliga fall, och det blir en lugn jul utan resor eller konflikter.

Hitta din församling

Animerad film om julen

I Svenska kyrkans app för barn - Kyrkan - finns en kort animerad film om julen och Jesus födelse:

Julhelgens dagar

Julafton 24 december

I Sverige börjar vi julfirandet redan på julafton. Det beror på att helgen börjar klockan sex kvällen före helgdagen enligt gammal tideräkning. Traditionellt har många församlingar julbön eller samling vid julkrubban för barnen på julafton.

Juldagen 25 december

Natten mellan julafton och juldagen kan du fira midnattsmässa i många kyrkor. Den kallas också för änglarnas mässa, eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesu födelse.

Tidigt på juldagens morgon firas julotta. Den kallas också morgonrodnadens mässa eller herdarnas mässa. På förmiddagen på juldagen firar vi också gudstjänst.

Annandag jul 26 december

Annandag jul handlar bibeltexterna som läses i kyrkan om den heliga Stefanos. Han var den första martyren, alltså den första kristna som dödades för sin tro.