Mittgången i en fullsatt kyrka. Längst fram står en kyrkokör i julkläder mellan två julgranar och sjunger.
Foto: Johan Palm /Ikon

Jul

I år är du välkommen till kyrkan – vi får träffas och fira jul tillsammans igen.

Välkommen i jul

Svenska kyrkan finns både i närheten av där du bor och på nätet. Du kan till exempel fira gudstjänst, lyssna på en konsert eller prata med en präst. Vi följer myndigheternas rekommendationer kring pandemin, om hur vi kan samlas på ett tryggt och säkert sätt.

Sök församling

Fira att Jesus föddes – tillsammans i kyrkan

Vi firar jul för att Jesus föddes. Gud blev människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Under julhelgen får vi fira och påminna oss om allt det som hände för drygt två tusen år sedan. Och efter en lång tid av isolering är det möjligt för oss att mötas hemma eller i kyrkan igen.

TA DEL AV JULENS BERÄTTELSE

Läs mer om varför vi firar advent och jul eller läs Bibelns berättelse om Jesus födelse i julevangeliet. Du kan också se en kort animerad film om julen och Jesus födelse – den vänder sig framför allt till barn, men funkar för oss alla. (Den finns även i Svenska kyrkans app för barn – Kyrkan.)

Julhelgens dagar

Julafton 24 december

I Sverige börjar vi julfirandet redan på julafton. Det beror på att helgen börjar klockan sex kvällen före helgdagen, enligt gammal tideräkning. Traditionellt har många församlingar julbön, med sång, läsning av julevangeliet och predikan. Eller en samling vid julkrubban, som är en andakt eller familjegudstjänst där barn och vuxna tillsammans förbereder julkrubban.

Juldagen 25 december

Natten mellan julafton och juldagen kan du fira midnattsmässa i många kyrkor. Mässan kallas också för änglarnas mässa, eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesus födelse.

Tidigt på juldagens morgon firas julotta. Den kallas också morgonrodnadens mässa eller herdarnas mässa. På förmiddagen på juldagen firar vi också gudstjänst.

Annandag jul 26 december

Annandag jul handlar bibeltexterna som läses i kyrkan om den heliga Stefanos. Han var den första martyren, alltså den första kristna som dödades för sin tro.