Ärkebiskop Antje Jackelén.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Ärkebiskop Antje Jackelén

Ärkebiskopen är Svenska kyrkans främsta företrädare. Hon leder det gemensamma arbetet i biskopskollegiet, och är också biskop i Uppsala stift tillsammans med biskop Karin Johannesson.

Ärkebiskop Antje lägger ner staven hösten 2022

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension hösten 2022. I en gudstjänst söndagen den 30 oktober lägger hon ned staven och korset som går vidare till nästkommande ärkebiskop.

Keeping our Humanity Live

Se Keeping our Humanity Live, ett 90 minuter studioprogram som sändes torsdag 24 februari med ärkebiskop Antje Jackelén som värd.

Ett aktuellt innehåll om migration och medmänsklighet med många djupt berörande berättelser från Sverige och Europa. Sändningen avslutade A Week of Neighbours.

Se livesändningen i efterhand

Artisten Amena Alsameai, ärkebiskop Antje Jackelén och programansvarig Anna Hjälm står intill varandra, skrattar och ser in i kameran.

Livesändningar från Svenska kyrkan

Här visar vi livesändningar från Svenska kyrkan på nationell nivå, till exempel från kyrkomötet och biskopsvigningar. Du kan också hitta vårt livesändningsarkiv här.

Närbild av ärkebiskop Antje Jackelén i sin ärkebiskopsskrud.

Om ärkebiskop Antje Jackelén

Antje Jackelén installerades som ärkebiskop i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Hon är den 70:e i ordningen och första kvinna att inneha Svenska kyrkans högsta ämbete.

Ärkebiskop Antje Jackelén och Margaux Dietz intill står intill varandra och ler mot kameran.

Prata till punkt med ärkebiskopen

Lyssna på ärkebiskopens podcast där hon samtalar med en utvald gäst om existentiella frågor, kristen tro, och det goda samhället. Här tillsammans med influencern Margaux Dietz.

Flicka i samedräkt tänder ljus i ljusbäraren.

Försoningsprocess med samiska folket

Ärkebiskop Antje har ett stort engagemang i arbetet med försoningsprocessen med det samiska folket. Läs om det och om hur vi inkluderar det samiska i kyrkans tro och liv.

Bokomslag Otålig i hoppet

Bok om teologiska frågor i pandemins skugga

”Otålig i hoppet. Teologiska frågor i pandemins skugga”. Det heter ärkebiskop Antje Jackeléns bok som kom ut sommaren 2020.

Videoklipp med ärkebiskopen

Puffen länkar till en samlad videoklippslista med ärkebiskopen på Svenska kyrkans youtubekanal.

Ett urval av ärkebiskopens debattartiklar, brev och krönikor

Ett urval av ärkebiskopens predikningar och tal