Ärkebiskop Antje Jackelén.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Ärkebiskop emerita Antje Jackelén

Ärkebiskop Antje Jackelén var Svenska kyrkans ärkebiskop under åren 2014–2022.

Ärkebiskop Antje lade ner staven

Den 15 oktober 2013 valdes Antje Jackelén till ärkebiskop i Svenska kyrkan. Från 2007 till ärkebiskopsvigningen 15 juni 2014 tjänade hon som biskop i Lunds stift.

Efter åtta år som Svenska kyrkans främsta företrädare lade ärkebiskop Antje Jackelén ned staven och lämnade uppdraget vid en högmässa i Uppsala domkyrka. Hennes titel är nu ärkebiskop emerita.

Pressmeddelande inför stavnedläggningen

Ärkebiskop Antjes avskedspredikan

Se högmässan i efterhand på SVT Play

Högmässan i bilder

En röst i samhällsdebatten

Antje Jackelén är en flitig samhällsdebattör. Hon menar att religion och samhälle hänger intimt samman. Antje Jackelén i sociala medier:

Antje Jackelén i tv, video- och livesändningar

Bild på ärkebiskop Antje i liturgiska kläder.

SVT porträtterar ärkebiskopen

Se ett porträttprogram på SVT Play om ärkebiskop Antje Jackelén.

Se livesändningen i efterhand – med svensk text

Ärkebiskopens möte, A Week of Neighbours, avslutades med ett studioprogram, med ärkebiskop Antje Jackelén som värd. Ett aktuellt innehåll om migration och medmänsklighet.

Videoklipp med ärkebiskopen

Puffen länkar till en samlad videoklippslista med ärkebiskopen på Svenska kyrkans youtubekanal.

Gruppbild, med bland annat ärkebiskopen och kyrkomötets ordförande, från avtackningen.

Ärkebiskopen avtackas av kyrkomötet

Kyrkomötets första session avslutades med en avtackning av ärkebiskop Antje Jackelén, som lägger ned staven innan kyrkomötet samlas nästa gång.

En filmruta med ärkebiskopen.

Tysk tv-dokumentär om ärkebiskop Antje

År 2016 följde Deutsche Welle ärkebiskop Antje Jackelén och gjorde en tv-dokumentär om henne och hennes uppdrag. Se den engelska versionen av tv-dokumentären.

Gäster fick prata till punkt tillsammans med Antje Jackelén

I podcasten Prata till punkt samtalade tidigare ärkebiskop Antje om existentiella frågor, kristen tro, och det goda samhället med olika gäster.

Lyssna på samtalen om existentiella frågor

Säsong 10

Avsnitt: 54. Katarina Pirak Sikku, konstnär. Ett samtal om ilska, om dess nödvändighet och hur den kan bli en drivkraft och en del av hoppet. Även om rasbiologi och hur den drabbat samerna och om Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket.

Avsnitt: 53. Cecilia Rydinger, dirigent. Ett samtal om makt och ledarskap, om
att vara kvinnlig dirigent för en manskör och om ungas rätt till sång. Även om
kyrkomusikens stora betydelse.

Avsnitt 52. Linnéa Claeson, människorättsaktivist och jurist. Ett samtal om psykisk ohälsa bland unga, men också om lycka och vad som ger hopp. Även om vänskapen med Hédi Fried.

Avsnitt 51. Stefan Löfven, tidigare statsminister. Ett samtal om ”ups and downs” för en statsminister och om någon av de svåraste stunderna han upplevt. Om FN och Dag Hammarskjöld samt om behovet av mer filosofi och teologi.

Avsnitt 50. Jenny Madestam, statsvetare. Ett samtal om ledarskap, om maktens kvinnor och om formell och informell makt och om religionens plats i samhället, samt om vilka som vill engagera sig i politik i framtiden.

Säsong 9

Avsnitt 49. Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Ett samtal om folkbildningens nödvändighet, om relationen mellan naturvetenskap och teologi och om hemligheterna med vårt ömkligt lilla klot.

Avsnitt 48. Margaux Dietz, bloggare, Youtube-profil och författare. Ett samtal om huruvida influencers behöver en fackförening, om sociala mediers fram- och baksidor och om likheten mellan deras yrken.

Avsnitt 47. Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator. Ett samtal om utvecklingen och den religiösa situationen i Kina, om pandemierfarenheter och om makt och vanmakt.

Avsnitt 46. Svante Axelssonnationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Ett samtal om klimatångest, om äkta och bedrägligt hopp och om nästan-skeppsbrott.

Avsnitt 45. 

Säsong 8

Avsnitt 43. Mark Levengood, författare, programledare och UNICEF-ambassadör. Om att vara folkkär berättare och ena halvan av Sveriges mest kända homopar. Om att Gud är kärlek, priderörelsen och regnbågsflaggan i Sölvesborg. Om Gud som försvunnit ut med badvattnet i det svenska folkhemmet, om att ha rötter i flera länder och om att bli utslängd från Lutherhaus i Wittenberg.

Avsnitt 42. Rosaline Marbinah, ordförande för Sveriges ungdomsorganisationer. Om myten om ungdomars minskande engagemang, demokratins beroende av civilsamhället och varför Jesus vill hänga en kvarnsten om halsen på vissa människor. Och varför barnet är störst!

Avsnitt 41. Joanna Rubin Dranger, affilierad professor i illustration på Konstfack, serietecknare och bilderbokskapare. Om hur bilder säger mer än tusen ord, om den farliga lockelsen med stereotypa bilder, om Gud och tro och tvivel i skapandet.

Avsnitt 40. Bi Puranen, docent och forskare vid institutet för framtidsstudier. Om vägen från kyrkböckerna till World Value Survey, om vikten av digital teknik, och om migranternas röst - det som du nästan aldrig får läsa om i tidningen.

Avsnitt 39. Andreas Norlén, riksdagens talman. Om talmansrollen, skillnaden mellan människans värde och värdighet, och om att samhället alltid är större än staten. Och om att lyssna på Winston Churchill som pep talk.

Avsnitt 38. Emma Frans, folkbildare, programledare, läkare och "roligast på Twitter". Om humor och självtillit i informationsbruset och om olika sorters resistens. Och så funderar de tillsammans över hur det vakuum fylls som uppstår när tro saknas.

Avsnitt 37. Anders Thornberg, rikspolischef, samtalar med ärkebiskopen om faktisk och upplevd trygghet, om att skydda demokrati och mänskliga rättigheter, och om stolthet över sin kallelse.

Micael Bydénöverbefälhavare. Ett samtal om krisberedskap, uppförandekod, kyrkans roll i försvaret, och det vanskliga med neutralitet.

Avsnitt 44. Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot och moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson. Om tro i offentligheten och privat, om huruvida pengar är roten till allt ont, om lönsamhetens gränser och behovet av mer visioner i Europa.

 

Säsong 7

Avsnitt 36. Ute Steyer, rabbin för judiska församlingen och stora synagogan i Stockholm. Om antisemitismen i Europa, om förutsättningarna för judiskt liv i Sverige och om Sverige som ett fredsskadat land och dess brist på god stridskultur. Och om att kunna käfta med Gud!

Avsnitt 35. Alf Svensson, politiker och tidigare partiledare för Kristdemokraterna. Om demokratins utmaningar, högerpopulism förr och nu och allemansrätten till bibelns berättelser. Dessutom om deras syn på åldrande och arbete, och hur det är att vara partiledare i 31 år.

Avsnitt 34. Jonna Bornemark, docent i filosofi och lektor på Södertörns högskola. Om filosofi såklart, om hennes bok Det omätbaras renässans, om icke-vetande, mikromotstånd och kroppslighet. Avsnittet går inte längre att lyssna på då Svenska kyrkan saknar aktuellt samtycke från gästen.

Avsnitt 33. Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör. Om att det äntligen behövs en reformation av ekonomin, hur viktigt civilsamhället är för klimatfrågan och den svårfångade balansen mellan hot och hopp. Avsnittet går inte längre att lyssna på då Svenska kyrkan saknar aktuellt samtycke från gästen.

Säsong 6

Avsnitt 32. Kenneth Mtata, generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd, om utvecklingen i Zimbabwe, avgudadyrkan i politiken och förståelig rädsla. Också om att titta djupare i våra krukor och om att reboota världen mjukt. Samtalet förs på engelska. Avsnittet går inte längre att lyssna på då Svenska kyrkan saknar aktuellt samtycke från gästen.

Avsnitt 31. Agnes Aboum, ordförande för kyrkornas världsråds centralkommitté, om kvinnligt ledarskap (särskilt i konflikter), att det krävs trons mod för att ha hopp och relationerna mellan Afrika och Europa. Samtalet förs på engelska. Avsnittet går inte längre att lyssna på då Svenska kyrkan saknar aktuellt samtycke från gästen.

Säsong 5

Avsnitt 30. Marie Persson Njajta, ledamot i Sametinget - om samer och urfolksfrågor, om demokratiskt engagemang och att införa en sanningskommission för det samiska folket, och om filmen Sameblod. Avsnittet går inte längre att lyssna på då Svenska kyrkan saknar aktuellt samtycke från gästen.

Avsnitt 29. Barbro Dahlbom Hall, pionjär inom ledarskapsutveckling och författare - om makt, sex och kön, om #MeToo och om att vara bottentung. Avsnittet går inte längre att lyssna på då Svenska kyrkan saknar aktuellt samtycke från gästen.

Avsnitt 28. Kristina Lindquist , kulturjournalist - om teaterkritik, kultursnobbism och tinderlitteratur, om det som fascinerar med Jesus och de flytande gränserna mellan att tro och inte tro.

Avsnitt 27. Olle Wästberg, politiker och diplomat - om hur demokratin mår, om civilsamhällets erodering och att det behövs en kulturrevolution inom partierna. Och om trossamfundens och Bibelns betydelse, och om hur det är att vara svensk generalkonsul i New York den 11 september 2001.

Avsnitt 26. Paul Hansen, fotograf - om ikoniska bilder, krigsreportage och återhämtning. Och om vilka bilder han inte tar.

Avsnitt 25. Patrik Oksanen, politisk redaktör och författare - om gräshoppor, Armageddon och guldkalvar. Och om Rysslandspolitik och fake news.

Säsong 4

Avsnitt 24. Jan Eliasson, diplomat- om Dag Hammarskjöld, David och Goliat, FN:s svagheter och förtjänster, och om världens ljus och mörker. 

Avsnitt 23. Emanuel Karlsten, journalist - om sociala medier, näthat, kyrka och samhälle. Livepodd från höstens bokmässa i Göteborg.

Avsnitt 22. Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare - om språkglädje, Bob Dylan och att vara fast i en klänning.

Avsnitt 21. Carl Bildt, politiker - om världsläget, krig, fred, förlåtelse och försoning.

Avsnitt 20. Agneta Pleijel, författare- om Sverige som kulturnation, om bildning, bibelöversättning och sanning.

Avsnitt 19. Annika Elias, förbundsordförande för Ledarna - om ledarskap, värderingar, förändringar i arbetslivet genom digitalisering och om man måste kunna älska för att vara en bra ledare.

Avsnitt 18. Lotta Schelin, fotbollsspelare - om prestationer, att locka fram det bästa hos varje individ och sträva mot ett gemensamt mål, men också om hennes engagemang för en rättvisare värld.

Avsnitt 17. Niklas Orrenius, journalist och författare - om nationalism, årets ord 2016 och journalister som jordens salt.

Avsnitt 16Emma Persson, advokat i asylrätt och brottmål – om flyktingsituationen i världen, Sveriges roll och mänskliga rättigheter.

Säsong 3

Avsnitt 15.  Cecilia Uddén, journalist, möter ärkebiskop Antje Jackelén på orgelläktaren i Storkyrkan i Stockholm. De samtalar om den arabiska våren, om kristnas situation i Mellanöstern och om radioreportagets styrka som förmedlare av saklighet (14 juni 2016).

Avsnitt 14. Maja Hagerman, författare och vetenskapsjournalist, gästar ärkebiskop Antje Jackelén i Uppsala. De samtalar om svenskhet och om Sveriges kristnande. Samtalet handlar även om rasbiologi, ett tankegods som dessvärre inte bara hör till historien utan tar sig uttryck även i dag. (7 juni 2016)

Avsnitt 13. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, gästar ärkebiskopsgården i Uppsala. Antje Jackelén och Mohammad Fazlhashemi talar om islambilden i Sverige, om relationen mellan kristendom och islam, samt om utvecklingstendenser inom muslimsk teologi. Dessutom pratar de om Daesh (IS) barbari och om vilket ansvar muslimer har för att ta avstånd från våld som utövas i religionens namn.  (31 maj 2016)

Avsnitt 12Soran Ismail var först ut i "Prata till punkt med ärkebiskopen" våren 2016. De samtalar bland annat om humor, mångfald, Twitter, det aggressiva samtalsklimatet och en förlorad generation. Dessutom berättar Soran Ismail om när han träffade Jesus.

Säsong 2

Avsnitt 11. Leymah Gbowee, medborgarrättskämpe och fredsaktivist som fick Nobels fredspris 2011. Om mänskliga rättigheter, fred och försoning.

Avsnitt 10.  Jonas Kjellstrand, strategisk rådgivare i framtidsfrågor. Om Big data och den nya teknikens möjligheter och risker, om vad den gör med oss människor och vårt samhälle.

Avsnitt 9. Maciej Zaremba, journalist. Hur man försvarar demokratin, om biktens evangelium och det självsäkra Sverige.

Avsnitt 8. Lotta Lundberg, författare. Om existentiella teman i Lotta Lundbergs författarskap – som identitet, skuld och ”mellanrummet” som kreativitetens hemvist.

Avsnitt 7. Journalisten Fredrik Önnevall om nationalism, journalistrollen och historien om att hjälpa en flyktingpojke till Sverige.  

Avsnitt 6. Från Bokmässan i Göteborg i september. Ärkebiskop Antje samtalar med vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs om hennes nya bok Min familjs historia de senaste 54 000 åren. Ett samtal om existentiella dimensioner i både vår kunskap om mänsklighetens ursprung och klimatfrågan.

Avsnitt 5. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister. Om kulturens bidrag till hopp och sammanhållning, och om religionens roll i samhället.

Säsong 1

Avsnitt 4. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med journalisten Martin Schibbye. Om hur vi odlar hopp i till synes hopplösa situationer, om engagemang, framtidstro och om att be om nåd.

Avsnitt 3. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Carolina Klüft, före detta friidrottare, nu föreläsare och programledare i TV. Om prestationer och ledarskap och om att locka fram det bästa hos varje individ och sträva mot ett gemensamt mål.  

Avsnitt 2. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med europaparlamentarikern Cecilia Wikström. Om politikens utmaningar, det europeiska projektet och om tro och solidaritet.

Avsnitt 1. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med författaren, artisten och komikern Jonas Gardell. Om tro, normer, humor, homosexualitet och om ett samhälle med öppenhet för det annorlunda.

Sagt och skrivet av Antje Jackelén

Läs debattartiklar, brev och krönikor, predikningar och tal av tidigare ärkebiskopen.

Mer skrivet av Antje Jackelén

Här finns länkar till ett urval av Antje Jackeléns debattartiklar och krönikor under hennes tid som biskop i Lunds stift.

Debattartiklar

"Påskens ´stilla vecka´ behövs i informationsbruset"
SVT Debatt, 17 april 2014

"Israels ockupation måste få kallas illegal"
Expressen, 18 april 2014

”Polariseringen spelar extrema krafter i händerna”
Dagens Nyheter, 1 december 2013

Replik: "Antje Jackelén – om tro, hopp och kärlek"
Expressen, 4 november, 2013

"Jesustron ska inte reduceras till biologi"
Svenska Dagbladet, 23 oktober 2013

Replik: Antje Jackelén
Kyrkans tidning, 10 oktober 2013

Replik från Antje Jackelén
Kyrkans tidning, 10 oktober 2013

Replik: "Murar stör relationer" 
Expressen, 3 januari 2013

"Unga får signalen att kyrkan kan vara farlig"
Svenska Dagbladet, 2 december 2012

"För en starkare social samhörighet i Skåne"
Skånskan, 28 september 2012

"Sverige måste arbeta mer för att rå på vapen och våld"
Sydsvenskan, 6 september 2012

Slutreplik: "Vägrar kapitalismen ensamrätt till tillväxt"
Sydsvenskan 17 juli 2012

Slutreplik: "Rätten att höra till"
Dagens Nyheter, 3 juli 2012

"Sverige har ett samtalsklimat om religion som inte gagnar tillväxt"
Sydsvenskan, 1 juli 2012 

”Vi måste visa respekt för rätten att vara annorlunda”
Dagens Nyheter, 22 juni 2012

Replik: "Förutsättningar finns för god diskussionsnivå"
Kyrkans Tidning, 19 januari 2012

Replik: "Julfirandet tillhör alla"
Sydsvenskan, 17 december 2011

"En lykkelig svensk skilsmisse"
Danska tidningen Information, 19 december 2011 

"Vem bestämmer om dopet?"
Skånskan, 24 oktober 2011

"Konfessionslös skola en chimär"
Sydsvenska Dagbladet, 12 december 2010

Därför behövs kyrkan i dödshjälpsdebatten
Expressen, 23 december 2008

Religion är personlig - inte privat
Sydsvenska Dagbladet, 30 oktober 2008

Biskopens krönikor I Sydsvenskan

130714 ”Inga enkla vägar över avgrunden” 

I Blekinge Läns Tidning

130326 "Kraftfaktor snarare än maktfaktor"

130121 Slutreplik efter krönikan 130102 "Tecken på okunskap"

130102 "Tecken på okunskap"

121110 "Välsignade varelser"

120713 "Nikodemus i Almedalen"

120407 "www.Fastan.Jesus"

111219 "Man måste inte alltid förstå"

111024 "Vem råder över dopet?"

111110 Slutreplik efter krönikan 111024
"Respekt för barnets rätt till sammanhang" 

110624 "Värderingsmässig näring behövs"

101222 Ska man inte krama sitt barn?

100719 Kan kärleksbudskap kränka?

100403 Ont prat skvallrar om social fattigdom

091224 Hoppet kan bygga broar

91112 Kärleksbudet gemensam grund

Debattartiklar

090403 Jantelagen möter våren

90212 Adam, Eva och Darwin

090110 Ord kan förändra verkligheten 

Valspråk och vapen

Orden är hämtade ur Första Johannesbrevet 3:18-20 där det heter: ”Låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning. Då förstår vi att vi är sanningens barn, och om vårt hjärta dömer oss kan vi inför Gud övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt.”

Det finns många tillfällen då vårt hjärta dömer oss för det vi tänkt, sagt och gjort eller för det som vi inte tänkt, sagt eller gjort. Ibland med rätta, ibland på falska grunder, men alltid med risken att vi förblir fångade i oss själva eller inkrökta i oss själva, som Martin Luther sade. Förvissningen att Gud är större än vårt hjärta ger tröst, hopp och frimodighet. Förlåtelse, upprättelse och mod är förutsättningar för att kunna leva med öppenhet och kärlek. Att vila i det att ”Gud är större” innebär ro mitt i den oro som världen och vårt eget hjärta kan försätta oss i.

Men ”Gud är större” skapar också oro mitt i ron. Gud är större än våra bilder av Gud. Hur mycket vi än vet och hur starkt vi än tror, vi blir aldrig färdiga och vi äger aldrig allt. Gud är större än all den rikedom av vishet och kunskap som mänskligheten har samlat genom att utforska både den materiella och den andliga världen.

”Gud är större” stör alla totalitära anspråk, vare sig de är religiösa, politiska, kulturella eller naturvetenskapliga. Däri ligger en oöverträffad uppmuntran till tolerans, respekt och bön om sanningens Ande. Insikten att Gud är större sporrar till samarbete och ett frimodigt sanningssökande.

Mitt valspråk är tröst och utmaning på samma gång. Det inbjuder till frågor och samtal samtidigt som det hänvisar oss till Guds nåd som vi möter i Jesus Kristus.

Ärkebiskop Antje Jackelén

Ärkebiskop Antje Jackeléns vapensköld med texten Gud är större.

Ekbladen syftar på staden Herdecke i Westfalen i Tyskland, där Antje Jackelén växte upp och som har en ek i stadsvapnet.

Det lilla ekbladet kan också antyda naturvetenskapens riktning mot tillvarons minsta beståndsdelar. Dialogen mellan teologi och natur­ vetenskaplig forskning är ett huvudtema i biskop Antjes akademiska gärning.

Sköldens kors kallas mantuanska. Varianten i biskopsvapnet är ett så kallat stickkors och syftar på pilgrimens kors, som med sin spetsiga del kan slås ner i marken varhelst hon vill förrätta sin andakt under vandringen. Korsen representerar teologi, tro och tillbedjan.

Kristendomens heliga tretal finns med i kompositionen liksom talet sex som kan sägas vara skapelsens tal (1 Mos 1:31). Tinkturerna rött och guld är Skånes färger. Eken är Blekinges landskapsträd. Skölden har formen av en så kallad superellips. Den ovala sköldformen används traditionellt av kvinnor.

Mitran och kräklan syftar på biskopsämbetet. Korsstaven är ett så kallat primatkors. En sådan korsstav förs i Svenska kyrkan endast av ärkebiskopen i Uppsala och biskopen i Lund.

Biskopens ämbetsvapen är en kvadrerad sköld, där det personliga vapnet återfinns i andra och fjärde fältet och stiftets vapen i det första och tredje.

Biskopsvapnet har ursprungligen skapats av fil.dr. Jan Raneke och bearbetats som ärkebiskopsvapen av Kgl våpenmaler Ronny Andersen, Köpenhamn.