Other languages with Google Translate

Ruotsinsuomalaisuus kirkossa antaa tukea ja mahdollisuuksia

Ruotsissa asuu 700 000 henkilöä, jolla on suomalaistausta. Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin kirkon suurin ja vanhimpia kielivähemmistöjä. Aina 1500-luvulta lähtien on Ruotsin kirkossa saarnattu, kastettu, vihitty ja haudattu suomeksi.

Kirkolla on suomenkielistä toimintaa kaikkialla Ruotsissa, eniten niillä paikkakunnilla, joissa asuu paljon ruotsinsuomalaisia. Jumalanpalvelusten lisäksi seurakunnat järjestävät konsertteja, seurakuntaretkiä ja -leirejä, seminaareja, hiippakuntapäiviä ja muuta toimintaa kaikenikäisille.

kyrkguiden-sovellus opastaa kirkkoon

Mobiilisovellus Kyrkguiden

Mobiilisovellus Kyrkguideniin on koottu seurakuntien tapahtumia. Sen kalenterista löydät suomenkielistä toimintaa hakusanalla ”finska”.  Monissa hiippa- ja seurakunnissa julkaistaan myös suomenkielisiä tiedotteita muutaman kerran vuodessa, ja useissa seurakuntalehdissä tai seurakunnan kotisivuilla on tietoa tulevista tapahtumista myös suomeksi.

Ruotsinsuomalaiset nuoret voivat käydä rippikoulun suomeksi ja/tai kahdella kielellä. Löydät leirit ja rippikoulut hakusanalla ”finska”.

Jokaisessa hiippakunnassa on suomea puhuvia pappeja tai diakoneja.Vaikeissa elämäntilanteissa he ovat tukenasi.  Papeilla ja diakoneilla on vaitiolovelvollisuus.
Käänny kotiseurakuntasi tai hiippakuntasi puoleen, kun haluat olla yhteydessä suomea puhuvaan pappiin tai diakoniin tai haluat kasteen, vihkimisen tai hautauksen suomen kielellä tai kaksikielisenä.

Ruotsin kirkon virsikirja ja kirkkokäsikirja on käännetty suomeksi. Jumalanpalvelukset sekä kaste, vihkiminen ja hautaus voidaan toimittaa suomen kielellä tai kaksikielisenä. Koko Ruotsin virsikirja, sen yli 700 virttä, on käännetty suomeksi. Suomenkielisiä virsiä sisältäviä CD-levyjä voi tilata osoitteesta www.sverigesradio.se/butik hakusanalla ”virsi”.
Joulun ja adventin aikaan monin paikoin Ruotsia kokoonnutaan laulamaan Kauneimpia joululauluja.