Ruotsinsuomalaisuus kirkossa antaa mahdollisuuksia ja tukea

Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin kirkon suurin kielivähemmistö. Ruotsissa noin 440 000 henkilöllä on suomalainen tausta. Ruotsin kirkossa on 1500-luvulta lähtien saarnattu, kastettu ja vihitty suomeksi.

Käänny kotiseurakuntasi tai hiippakuntasi puoleen, kun haluat olla yhteydessä suomea puhuvaan pappiin tai diakoniin.

Hiippakunnat kaikkialla Ruotsissa järjestävät rippikouluja ruotsinsuomalaisille nuorille. Monet hiippakunnat järjestävät lisäksi esimerkiksi seminaareja, jumalanpalveluksia, konsertteja, luentoja ja muita tilaisuuksia niin ruotsiksi kuin suomeksikin.

Ruotsin kirkon virsikirja ja kirkkokäsikirja on käännetty suomeksi. Göteborgin hiippakunta on myös julkaissut suomenkielisen version kirjasta ”Askeleita tiellä – katekismus ajallemme". Sitä käytetään pohjamateriaalina useissa keskusteluryhmissä. Kirjan voi tilata Göteborgin hiippakuntakansliasta 75 kruunun kappalehintaan. Ruotsin kirkko ja Ruotsin radion suomenkielinen toimitus SR Sisuradio ovat myös julkaisseet kuusi CD-levyä, joissa on noin 150 suomenkielistä virttä. Niitä voi tilata Ruotsin radiolta.

Kirkolla on suomenkielistä toimintaa kaikkialla Ruotsissa, eniten Mälarinlaaksossa, missä suurin osa ruotsinsuomalaisista asuu. Jokaisessa hiippakunnassa on suomea puhuvia pappeja tai diakoneja. He antavat tietoa kasteesta, häistä sekä hautajaisista ja ovat käytettävissä vaikeissa elämäntilanteissa, kun on tarvetta puhua ulkopuoliselle henkilölle.

Monissa hiippa- ja seurakunnissa julkaistaan suomenkielisiä tiedotteita muutaman kerran vuodessa, ja useissa seurakuntalehdissä on tietoa myös suomeksi. Niissä on tietoa tulevista tapahtumista, osallistumismahdollisuuksista sekä tuen saamisesta. Joka vuosi Ruotsin kirkko julkaisee lisäksi maanlaajuisen suomenkielisen joululehden.

Finskspråkig telefonjour

CD-levyjä

Suomenkielisiä virsiä sisältäviä CD-levyjä voi tilata osoitteesta www.sverigesradio.se/butik CD-kategoriasta ”musiken” (musiikki).

Tietoa ruotsinsuomalaisesta työstä

• Ruotsinsuomalainen työ sisältyy jokaisen Ruotsin kirkon seurakunnan työhön.
  • Ruotsin kirkon virsikirja on käännetty suomeksi.
    Vuodesta 2000 lähtien on suomi ollut kansallinen vähemmistökieli Ruotsissa.
  • Ruotsin kirkkoon on palkattu noin 150 henkilöä tekemään ruotsinsuomalaista seurakuntatyötä.
  • Tukholman suomalainen seurakunta perustettiin vuonna 1533.
  • Samana vuonna pidettiin historian ensimmäinen suomenkielinen luterilainen jumalanpalvelus.

Suomenkielistä tietoa Uppsalan hiippakunnan kotisivuilla
Suomenkielistä tietoa Linköpingin hiippakunnan kotisivuilla
Suomenkielistä tietoa Skaran hiippakunnan kotisivuilla
Suomenkielistä tietoa Strängnäsin hiippakunnan kotisivuilla