Välkommen till Växjö stifts hemsida!

Det finns många anledningar till att man kan bli ensam under julen. Kanske bor släkt och vänner långt bort, kanske har man tappat kontakten. Eller så har man förlorat sina anhöriga. Oavsett anledning finns det möjlighet att fira julen i gemenskap med andra om man vill. De flesta av Svenska kyrkans församlingar erbjuder gemensamma aktiviteter under julen.

Ensam i jul?

Kom och låt ögat njuta av vackra
broderier, sprakande färger och exklusiva
material i textila mästerverk från våra kyrkor!
Utställningen pågår 15 november 2017–11 mars 2018 på Kalmar läns museum.

Gudomliga skapelser - kyrkliga textilier från Växjö stift

Kom och låt ögat njuta av vackra broderier, sprakande färger och exklusiva material i textila mästerverk från våra kyrkor! Utställningen pågår 15 november 2017–11 mars 2018 på Kalmar läns museum.

Över 300 000 svenskar åker till Thailand varje år. Men städerskan på hotellet jobbar sju dagar i veckan och har inte råd med barnens skola. Nu måste resebolagen agera. Svenska kyrkan finns med bakom Schyst resande.

Var med och kämpa för Schyst resande

Biskop Fredrik Modéus ställde som nytillträdd biskop frågan ”Vad vill du dela?”. Det var startskottet på ett gemensamt framtidsarbete i stiftet och det som ledde fram till det du läser om här - Växjö stifts framtidsbilder.

Växjö stifts framtidsbilder

Varje sexuellt övergrepp är oacceptabelt och kan vara en brottslig handling. Sexuella övergrepp strider mot kristen människosyn och när övergreppen begås av kyrkliga medarbetare strider det dessutom mot kyrkans uppdrag. Läs biskop Fredriks uttalande med anledning av uppropet #vardeljus

Biskop Fredriks uttalande med anledning av #vardeljus

Alla människor har rätt att bli bemötta med respekt. Ingen har rätt att utnyttja en annan persons tillit för att tillfredsställa sina egna känslomässiga behov. Detta gäller överallt, även inom kyrkan.

Svenska kyrkans arbete mot sexuella övergrepp

Stiftsstyrelsen bedömer ansökningar om medel för diakoni

Första ansökningsperioden om de pengar ur familjen Kamprads stiftelse som stiftet fördelar är nu avslutad. Stiftsstyrelsen kommer att ta ställning till vilka som beviljas pengar.

Nya förtroendevalda utsedda i stiftet

Idag valde stiftsfullmäktige i Växjö stift presidium samt ny stiftsstyrelse, egendomsnämnd och ledamöter i domkapitlet för mandatperioden 2018-2021. Det blev också klart att stiftsfullmäktige kommer att utöka antalet sammanträdesdagar.

Rösterna är färdigräknade i Växjö stift

Nu är personrösterna räknade i kyrkovalet till stiftsfullmäktige. Därmed står det klart vilka ledamöter som tar plats i Växjö stifts högsta beslutande organ kommande mandatperiod, 2018-2021.

Vi människor behöver formulera vår glädje, vår oro och våra rädslor. Vi behöver få jubla och rikta vår tacksamhet och glädje till Gud. Bönewebben gör våra böner synliga, både för oss själva och för andra.

Svenska kyrkans bönewebb

Nu kan du söka över hela landet efter en konfirmationsgrupp som passar just dig. Hur vill du konfirmeras och vad intresserar dig? Sök och se vad du hittar!

Hitta din konfirmation!

Vad är Växjö stift?

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Fredrik Modéus är Växjö stifts biskop. Huvuduppgiften är att leda och inspirera kyrkan i stiftet.

Biskop

Pressrummet är mest till för dig som är journalist eller redaktör för församlingsbladet. Här finner du information kring våra diarier, statistik, nedladdningsbara bilder och pressmeddelanden.

Pressrum

Kontakta jourhavande präst

Är du ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam?
RING Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21-06. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.
SKRIV DIGITALT BREV Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen.
CHATTA Genom vår chatt når du Jourhavande präst måndag till torsdag 20-24.

Du kan bli medlem i Svenska kyrkans gemenskap oavsett vem du är och om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar om dig själv. Men också för dig som vill engagera dig för en bättre värld.

Hur blir man medlem i Svenska kyrkan?

Är du anställd, förtroendevald eller ideell? På intranätet finns det mycket material och information som kan vara ett bra arbetsredskap. Du hittar till exempel information om kollekter, nationella och lokala nyheter samt mycket arbetsmaterial.

Växjö stifts intranät - för dig som är anställd, förtroendevald eller ideell

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Dop

Varför finns det olika religioner? Blir jag lycklig om jag blir smal? Kommer kriget till Sverige? Du är inte ensam att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Konfirmation

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Vigsel

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Begravning

Läs Agneta Holmströms tankar inför helgen.

Tankar inför helgen

När ångest, rådlöshet och skräck griper oss pratar Jesus om att vår befrielse närmar sig, att Guds rike är nära. Vi behöver inte krypa ihop i rädsla. Läs Agneta Holmströms tankar inför helgen.