Kyrkoreservaten – smultronställen att upptäcka

-  I en tid av uppbrott och snabba förändringar har jag personligen behov av att få känna av skogens atmosfär, berättar Mattias Magnusson.

artikel Ur Kyrkans tidning nr 24 2020

-        Kyrkoreservaten har tillkommit för att du ska ha möjligheten att besöka och njuta av en vacker och betydelsefull skog. Det finns sju kyrkoreservat och ett kulturreservat i Växjö stift, berättar Mattias Magnusson som är specialist inom skog och miljö vid Växjö stift.

Svenska kyrkan är, genom prästlönetillgångarna, en av landets största förvaltare av skog. På den skogsmark som Växjö stift äger finns sju kyrkoreservat och ett kulturreservat. Genom att inrätta kyrkoreservat kan Svenska kyrkan skydda värdefulla naturtyper och biologiska värden. De sociala värden som är kopplade marken kan också bevaras. Till kyrkoreservaten är alla välkomna för rekreation, friluftsliv och för att upptäcka spännande och vackra naturmiljöer.

300 år gammal tallskog, storvuxen öring, nattviol och kattfotslav. I kyrkoreservaten finns många spännande upptäckter att göra. Det finns inom kort en nytillverkad folder om dessa regionala pärlor, där du både kan få en översikt över vad som utmärker dessa och självklart också information om hur du hittar dit. Såhär års, och i coronatider, kan en utflykt till skog och natur vara särskilt intressant. Ta gärna med en termos kaffe och ett sittunderlag.

-   I en tid av uppbrott och snabba förändringar har jag personligen behov av att få känna av skogens atmosfär. Här råder ett lugn och en naturlig balans mellan träd, växter och djur som jag mår bra av, säger Mattias Magnusson.

-  Det är märkliga tider vi upplever nu. Min farmors mor drabbades för 100 år sedan av spanska sjukan och dog blott 28 år gammal. Farmor var då bara 4 år. Skillnaden mellan dagens pandemi och den för 100 år sedan är dock stor. Den tidigare tog de unga, starka och människor mitt i livet, den senare slår hårt mot gamla och sjuka. Jag föreställer mig att många vanor o ovanor kommer att ändras i vår värld. Ekonomi och biologi kanske sätter gränser för oss som vi varit oförmögna att själva sätta. Det är då möjligheten att upptäcka sin omgivning blir mer uppenbar. Detta är ju en chans, kyrkoreservaten står inför en riktig renässans, hoppas Mattias.

Mattias tipsar särskilt om dessa två kyrkoreservat:

-        Högby Eke på Öland, speciellt på våren när sippor och örter täcker marken i olika färger under lövträden som då inte hunnit slå ut. Femsjö kyrkoreservat erbjuder en fin promenadslinga på 4 kilometer. Där har vi tillsammans med hembygdsföreningen satsat på nya spångar i år och vill du uppleva bokskog så åk hit!

Om Högby Eke: Högby Eke är en av få platser som än idag har obruten följd av gamla ädellövträd och kan fungera som tillflykt för specialiserade arter.

Om Femsjö: Bokskogen på Dullaberget har stor mängd död ved där tickor och andra träd- och marksvampar trivs. Området är också ett viktigt referensområde för svampforskare. En promenadstig tar besökare upp på en rullstensås och fortsätter sedan till Dullaberget, med utsikt över sjön Södra Färgen.

Mattias vill gärna uppmuntra fler att utforska både sin lokala skog och natur, och självklart även besök till Kyrkoreservaten:

- Smultronställen finns det gott om här omkring. Börja leta där du står är min rekommendation. En cykeltur till ett lokalt fik med hembakade bullar är en bra start. Skulle skogsbadet locka och du har tillgång till bil och en telefon så hittar du säkert ut till något av våra kyrkoreservat i stiftet!

Nu väntar semestertider, även för Mattias.

-        Semestern blir på hemmaplan. Hängmatta, radio, böcker och min cykel kommer göra mig sällskap. Blir det varmt så lockar förstås stranden med ett bad.

Faktaruta:

Dessa pärlor finns beskrivna i foldern och på Växjö stifts webbplats svenskakyrkan.se/vaxjostift/kyrkoreservat:

·        Arnö

·        Drevseryd

·        Femsjö

·        Högby Eke

·        Högelycke gammelskog

·        Linnés råshult

·        Lillån

·        Skråhallabergen

Text: Emilia Lindstrand och Ellen Ekström. Foto: Ellen Ekström

 

Kyrkoreservat

Det finns sju kyrkoreservat och ett kulturreservat i Växjö stift.