Ingmar Petersson har varit kyrkvaktmästare i 30 år och kan Södra Ölands kyrkor utan och innan. På väg upp i kyrktornet i Resmo kyrka, en av Sveriges äldsta kyrkor som fortfarande är i drift, berättar han att man en solig dag kan se hela Mörbylångadalen, Kalmar, Färjestaden och över till Östra sidan. Södra Öland är ett av många områden i Växjö stift där kyrkorummen utgör ett fantastiskt kulturarv. Under en vårdag så visar Ingmar Petersson oss runt till tre väl utvalda kyrkor på Södra Öland.
Kulturarv och turism
Ingmar arbetar som kyrkvaktmästare i Södra Ölands pastorat.
Det här är en ringmaskin, man ringde i klockorna med den, man stod här uppe och trampade.
tips från stiftsantikvarien
Några exempel på kyrkor att besöka:
Granhults kyrka
Är landets äldsta träkyrka, med måleri och äldre byggteknik. Kyrkogården och stigluckan är en viktig del av miljön.
Njudungskyrkorna
Ligger nära varandra i framförallt Sävsjö och Vetlanda kommuner. Alla njudungskyrkorna har fantastiska portaler i huggen sten. För flertalet av dessa kyrkor finns audioguider.
Byarums kyrka
Ligger på en mycket historiskt spännande plats. Här fanns ett kloster för cisterciensorden och i dagens kyrka finns spår av klosterkyrkan.
Rundkyrkorna Hagby och Voxtorp
Finns längs kalmarkusten och är unika i stiftet men även i landet. Byggnadstypen, som är från 1200-talet blev kortvarigt och många av dem byggdes om redan på medeltiden. Hagby och Voxtorps kyrkor är tillsammans med rundkyrkorna på Bornholm välbevarade och verkligen värda ett besök.
Brahekyrkan på Visingsö
Hette ursprungligen Ströja kyrka men byggdes om på 1600-talet för att bli gravkyrka och monument över Braheätten. Här kan man än idag tydligt se den prakt som stormaktstidens kyrkor förmedlade.
Kulturarv
I kyrkorna finns föremål som visar på en otrolig yrkesskicklighet och hantverkstraditioner. Orglar från 1600-talet, konst och textilier. Glashantverket sticker ut, ett exempel på det är Växjö domkyrka där Bertil Valliens altarskåp är i fokus. Glaset finns närvarande på olika sätt i både stads och landsortskyrkorna och måleriet som finns utanpå flera av Växjö stifts kyrkor är unikt.
Stiftskansliet kan vara en resurs i arbetet med kulturarvet. Läs mer om arbetet med kulturarv på intranätet och hör gärna av dig!
- Stöttning och hjälp
- Vård- och underhållsåtgärder
- Lyfta fram det unika i kyrkorna
- Göra det unika synligt
Semestertips:
Ta en tur med cykeln eller bilen, stanna till vid närmsta öppna kyrka och se vad du kan upptäcka! Eller varför inte packa fikakorgen och försök pricka in flera kyrkor på samma dag - gör en kyrksafari, och ta appen Kyrkguiden till hjälp!
Sommarkyrkor 2023
Tända ljus eller paus från solen? Svenska kyrkan är öppen för dig! Varje år gör Växjö stift en broschyr över alla stiftets sommaröppna kyrkor. Detta för att fler ska upptäcka sitt fantastiska kulturarv! Du kan beställa broschyren eller ladda ner appen Kyrkguiden, för att få koll på alla sommarkyrkor!
Symboljakten 2024
I sommar kan du upptäcka kyrkor genom att gå på symboljakt efter vattendroppar i kyrkor i Växjö stift.
-
Maria Brynielsson
Växjö stift
Stiftsantikvarie
Direkt: 0470-77 38 06
Mer om Maria Brynielsson
Förvaltningsenheten
Kontakt
-
Mikael Glimsjö
Växjö stift
Fastighetsförvaltare
Direkt: 0470-77 38 44
E-post: mikael.glimsjo@svenskakyrkan.se
Mer om Mikael Glimsjö
Förvaltningsenheten
-
Per Tobiasson
Växjö stift
Handläggare
Direkt: 0470-77 38 56
E-post: per.tobiasson@svenskakyrkan.se
Mer om Per Tobiasson
Förvaltningsenheten
Turist
Välkommen att besöka ett rikt kulturarv i Växjö stift.
Saker och ting
Anna är stiftsarkivarie i Växjö stift.
Stiftets historia
Läs om Sigfridslegenden och om Växjö stifts historia.
Biskopsgården Östrabo
Här finns biskopen och stiftskansliet. Läs mer om biskopsgården och se bilder och filmer.