Två personer står bredvid varandra vid ett lågt altare på en sandstrand. En av dem har prästkläder.
Foto: Magnus Aronson, Ikon

Svenska kyrkan i utlandet – för dig i alla världsdelar

Svenska kyrkan i utlandet finns för dig som är turist, utbytesstudent eller au-pair, arbetar utomlands eller av någon annan anledning vistas i ett annat land.

Möjligheten att vara med i gudstjänster på svenska, samtala, äta en kanelbulle med andra och delta i olika aktiviteter betyder mycket för många.

Uppdraget för Svenska kyrkans församlingar utomlands är detsamma som för en församling i Sverige. I utlandsförsamlingarna firar vi gudstjänst, vi förrättar dop och vigsel, vi erbjuder samtal och bjuder in till kör och till barn- och ungdomsverksamheter. 

Svenska kyrkan i utlandet har församlingar i ungefär 40 städer. Svenska präster reser också regelbundet till ytterligare ett hundratal platser runtom i världen för att möta svenskar där.

Här i Växjö stift stöttar församlingarna Svenska kyrkan i utlandet genom kollekter och då och då genom försäljning till förmån för arbetet. Ideella ombud och ambassadörer och anställda medarbetare hjälps åt att berätta om vad som händer. Många konfirmandgrupper och ungdomsgrupper har hälsat på i någon av utlandsförsamlingarna när de har varit på resa, till exempel i London och i Berlin.

Vill du vara med och stötta arbetet? Ge en gåva, eller bli månadsgivare!
Vill du engagera dig för Svenska kyrkan i utlandet här hemifrån som ombud eller ambassadör? Ta kontakt med din församling!
Vill du veta om Svenska kyrkan i utlandet finns på den plats dit du ska åka på semester, arbeta eller studera? Listan med alla församlingar finns här nedanför!

SKUT-rådet i Växjö stift

Vill du komma i kontakt med SKUT-rådet i Växjö stift är du varmt välkommen att kontakta ordförande Magnus Jonsson Magnus Jonsson

 

Här finns Svenska kyrkan i utlandet

Vill du fira gudstjänst på svenska, hitta gemenskap eller prata med en präst? Här hittar du Svenska kyrkans församlingsverksamhet utomlands.

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Du behövs

Det finns många sätt att engagera sig för dig som är nyfiken på att arbeta utomlands, hitta ett svenskspråkigt sammanhang eller bidra till en viktig verksamhet och gemenskap.

Vill ni gifta er utomlands?

Vad roligt att ni vill gifta er! Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

Arbeta utomlands

Välkommen att söka en tjänst i någon av Svenska kyrkans utlandsförsamlingar!

Ideellt engagemang

Många som bor utomlands berättar om hur skönt det är att ha ett sammanhang där man kan prata svenska. Som volontär eller förtroendevald gör du en viktig insats och ingår i en meningsfull gemenskap.