Foto: Rickard Bonnevier

Trainee

Tolv traineer är anställda i församlingar i Växjö stift under 2022–2023.

Trainee i Växjö stift ger framtidstro

Svenska kyrkan behöver rekrytera fler goda medarbetare framöver, därför erbjuder Växjö stift unga människor att få prova på att arbeta i en församling. Församlingen är den viktigaste rekryterande miljön till kyrkligt medarbetarskap. För att stärka det lokala arbetet för kallelse och rekrytering gör vi gemensamma satsningar i stiftet och trainee är en av dessa satsningar!

Växjö stift erbjuder unga människor att få prova på att arbeta i en församling.
Att vara trainee under tio månader kan vara ett sätt att få prova sin kallelse.

Vi vill visa på möjligheten att arbeta i Svenska kyrkan, att det finns många olika yrken; musiker, vaktmästare, präst, husmor osv. För församlingen är det en möjlighet att få vara med och rekrytera framtidens medarbetare i Svenska kyrkan men också att under en period få en extra resurs, en ung människa som ser på verksamheten med nya ögon och kan dela med sig.

Några röster från tidigare traineer:

- 2019-2020 var jag trainee i Gränna Visingsö pastorat vilket också är min nuvarande arbetsplats. Jag driver barnkörer tillsammans med min musikerkollega. Jag känner en otrolig tacksamhet för mitt trainee år. Jag växte mycket som människa. Efter trainee året började jag studera och trodde att lärare var min framtid. Våren 21 fick jag förfrågan av min chef att ta över församlingens barnkörer. Jag hoppade av min utbildning och här är jag idag. Jag förstod nog inte riktigt att svenska kyrkan var min framtida arbetsplats under mitt år som trainee utan hade sikter på andra utbildningar. Idag börjar jag förstå att det är här är min plats. /Alice Bergqvist 

- Jag var trainee i Ålems församling 2020/2021. Efter min trainee-tid så blev jag anställd som ungdomsledare i Döderhults församling, men är nu ungdomsledare i Ålems församling igen. Trainee-tiden gav mig så mycket erfarenhet om hur kyrkoliv kan se ut, men också erfarenhet om hur olika livet kan se ut för många, och hur orättvist det är. Ångrar inte en sekund att jag valde att bli trainee, det var ett helt fantastiskt år! / Oliver Fransson 

- Om det är något jag aldrig kommer ångra här i livet så är det mitt Traineeår! Väldigt givande på många olika sätt. Jag lärde känna en massa spännande människor, både i församlingarna men också här i traineegruppen! Jag lärde mig mer om mig själv och om min tro. / Olga Hultqvist, trainee i Nybro Pastorat 2020/2021

- Jag var trainee i Döderhults församling 2020-2021. Efter mitt trainee-år så började jag att jobba i en skola. Dock så har jag under tidens gång insett att jag saknar kyrkan som en arbetsplats och att jag trivdes väldigt bra där jag var. Häromveckan hörde kyrkoherden av sig och erbjöd mig en ungdomsledar-tjänst till våren och jag tackade självklart ja. Det ska bli superkul att få komma tillbaka och ha kyrkan som arbetsplats!  /Amelia von Schantz 

- Jag älskade traineeåret och allt det gav mig, verkligen en ögonöppnande och unik tid och skulle aldrig vilja ha det ogjort. /Ammy Jonsson, trainee 2020-2021 i Nybro pastorat.
 

Trainee

Trainee är en av de gemensamma satsningar Växjö stift gör för kallelse och rekrytering, för att så frön till blivande medarbetare. Satsningarna i programmet Framtidstro kan du läsa mer om här.

Trainee är en praktik och en möjlighet för personer mellan 18 och 25 år att prova på att arbeta i Svenska kyrkan under tio månaders tid. Lön: ca 15 000kr/månad före skatt.

Basen är i församling/pastorat och det ingår ett antal fasta arbetsuppgifter med utrymme att prova på olika saker utifrån intresse. Kontakta din församling om du är intresserad av att bli trainee. Är du intresserad av att vara trainee i en annan församling än i din hemförsamling, kontakta stiftspedagog Christina Evertsson, christina.evertsson@svenskakyrkan.se, tel 0470 - 77 38 08.

Traineen följer olika yrkesgrupper i deras arbete till vardags och på helger. En handledare bistår under hela perioden. Alla traineer genomför studier i kyrkans grundkurs och har träffar vid St: Sigfrids folkhögskola. Traineeperioden ger grundläggande kännedom om Svenska kyrkans tro och liv samt möjlighet till fördjupning och reflektion över sin och kyrkans tro. 

Skulle din församling vilja ta emot en trainee?

Tveka inte att ta kontakt med stiftspedagog Christina Evertsson

På Kornet finns det mer information för församlingar som är intresserade av traineeprogrammet.  

Ung ideell

Lisa är ideell i Ljungarums kyrka.

Ledarutbildningen Ung & kallad

Hannes, Ellen, Carl och Joel är unga ledare.

De tre ungdomarna Stina, Hugo och Hanna står utomhus framför klockstapeln i Älmhults församling

Konfirmander och unga

Stina, Hugo och Hanna är med i ungdomsgruppen i Älmhults församling.

Lediga tjänster

I Svenska kyrkan och i Växjö stift finns många olika yrkeskategorier. Välkommen att söka din uppgift!

Profilyrken

Måns är präst i Markaryds församling.

Ungdomsledare gör år som trainee: Molly vill att alla ska få möjlighet att vara med

- Jag tror det är en jättebra grej. Dels att det är avlönat, man får lite för det. Sen är det också en väldig möjlighet att få plugga samtidigt, vi läser Kyrkans Grundkurs på 25 procent, säger Molly Fagergren, trainee.