Jordbruksförvaltning

I jordbruksförvaltningen på Växjö stift finns 40 gårdsarrenden, ca 210 sidoarrenden samt ett hundratal övriga upplåtelser. Arealen jordbruksmark uppgår till 5 800 hektar.

Jordbruken med övriga upplåtelser omsätter cirka åtta miljoner kronor (exklusive reavinster) varav cirka tre utgör vinst.

Egendomsnämndens strategi är att förbättra den långsiktiga avkastningsförmågan på jordbruken. Detta sker genom investeringar på de utvecklingsbara gårdarna och vid lämpligt tillfälle avveckling av de icke utvecklingsbara. Stiftet driver inte själv några gårdar, utan alla är utarrenderade.