Foto: Ellen Ekström

Profilyrken

Måns är präst i Markaryds församling.

Jag tänkte mig inte en yrkesbana inom kyrkan, hade ingen tanke på det. Jag tyckte mest det var kul att vara med och hjälpa till.

Måns Norrsén, komminister i Markaryds församling

Präst, diakon, kyrkomusiker och församlingspedagog är Svenska kyrkans profilyrken. På denna sida möter vi Måns som är präst. Nederst på sidan kan du läsa om övriga profilyrken.

Vi möts på pastorsexpeditionen i Markaryd och Måns visar mig runt i stora öppna lokaler för barnverksamhet och församlingshem. Vi landar i personalrummet där kaffekokaren puttrar. Måns berättar att hans första möte med kyrkan och Gud var genom konfirmationen, en viktig tid i hans liv.

–Jag hade inte bra koll på kristendom och hade inte tagit ställning till kyrkan eller Gud. Jag trodde att alla var tvungna att konfirmera sig för det gjorde mina vänner. Frågor dök upp om Gud finns på riktigt och om detta skulle vara relevant för just mig.”

Många får nog någon form av Guds kallelse just under konfirmationstiden, säger Måns. Efter konfirmationen var han aktiv som ledare i ungdomsgruppen, parallellt med gymnasiet och senare anställd ledare på ett konfirmandläger på Visingsö.  Där arbetades det mycket intensivt med att förberedelser för undervisning och konfirmandpass tillsammans med prästen som var med.

–En kväll när jag var ute och promenerade för att ventilera dagen så slog mig en tanke som jag aldrig hade haft innan. Om du ändå inte skulle bli präst. Tanken etsade sig fast så hårt i min hjärna och när jag fick bekräftelse från många olika håll visste jag att det var detta jag skulle göra.”

När antagningsbeskedet kom från civilekonomprogrammet där det stod att Måns hade kommit in, kände han att det inte ska stå civilekonomprogrammet där. Det ska stå teologiprogrammet.

Profilyrken svenska kyrkan

Diakon, präst, kyrkomusiker och församlingspedagog är Svenska kyrkans fyra profilyrken. Läs om hur du utbildar dig till ett profilyrke här.

Präst

Magnus är präst i stiftet. Tidigare arbetade han 25 år som elektriker.

Diakon

Martin jobbar som diakon i Södra Ölands pastorat.

Församlingspedagog

Hans är församlingspedagog i Månsarps församling.

Kyrkomusiker

Maria är kantor i Ljungarums kyrka, Jönköpings församling.

Någon gång så kunde jag blicka bakåt och inse – jo men jag tror på detta, jag tror att det bär. Det var något som växte fram och jag insåg att Gud vill något med mitt liv.

Måns Norrsén, Komminister i Markaryds församling