Västerås stift

Låg tröskel och högt till tak. Det är öppet, man är välkommen in. Sådan vill Svenska kyrkan vara. Vem det än är som kommer, och vilket ärende det än gäller i livets olika skiftningar.

När livet måste fortsätta

Stöd för dig som sörjer

Stiftskonfirmanddagen Fighting the Darkness i Mora 16 mars!

Grupp med ungdomar som lyssnar på två personer som står på scen.

Fighting the Darkness 2024

Deltagarrekord på årets Fighting the Darkness i år. Gästföreläsare Linnea Cleasson på plats i Mora 16 mars.

En grupp ungdomar med vänskapsarmband står i en klunga med händerna i mot mitten.

Ansök till utbytesprogrammet

Utbytesprogrammet är för dig mellan 18 och 30 år. Dela vardagslivet, och engagera dig i kyrkan och samhället under tre månader i Filippinerna eller Tanzania. Sista ansökningsdag är 15 mars.

Ung i den världsvida kyrkan nystartar

I år nystartar utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan efter pandemin. Nu drivs programmet av Stiftsgården Rättvik med stöd av Svenska kyrkans nationella nivå. Pontus Gunnarsson och Klara Rönnegård är glada över att stiftsgården fått i uppdrag att driva Ung i den världsvida kyrkan.  

Ung i den världsvida kyrkan - "Utbytet kommer att finnas kvar i mig alltid"

Elsa Grönbeck deltog i Ung i världsvida kyrkans senaste utbyte 2019. Hon var tre månader i Karagwe, Tanzania.

Grupp med kvinnor som sitter på kyrkbänkar och sjunger

Sången ska dundra - Vi fyller 100!

Västerås stifts kyrkosångsförbund fyller 100år och firar detta med en stor körfest i Västerås domkyrka 24-26 maj.

Majskolvar mot en blå himmel

Livräddare i fält

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Det är en fråga om fördelning – vi delar inte lika på resurserna.

Ny bok om nattvarden - välkommen på release

Västerås stiftsteolog Teresia Derlén har tillsammans med sin forskarkollega Frida Mannerfeldt, låtit tolv teologer utforska spänningen mellan nattvardens teori och praktik. Torsdagen den 1 februari kl. 15.30-16.30 är det digitalt boksläpp med författarsamtal.

Palliativsköterska och biskop i samtal om liv och död

23 januari lanserades ett nytt biskopsbrev med titeln ”Livets början och livets slut - redskap för orientering i etiska vägval”. Inför skrivandet tog biskoparna hjälp av palliativa teamet i Ludvika.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Person i grå T-shirt med Svenska kyrkan-logga i ett kyrkorum

Församlingsstöd

Här hittar du som är engagerad i församlingen, till exempel som förtroendevald eller ideell medarbetare, nyheter, verktyg och tips på utbildningar.

En hand som håller i en handväska av läder.

Om väskförbudet och Svenska kyrkan

Polisens beslut att införa ett väskförbud på större evenemang i Sverige omfattar i dagsläget inte gudstjänster och konserter i kyrkan.

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Kyrkorum med upplysta valv, i centrum av bilden ett triumfkrucifix.

Upptäck kulturarvet

Kyrkor och begravningsplatser är fulla av historia och rymmer olika slag av berättelser. Samtidigt är rummen och platserna inte museala utan används än idag, ett levande kulturarv.

Sök församling

Här kan du se vilken församling du tillhör genom att skriva in din folkbokföringsadress.

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Här hittar du samlad information om dopet!

Konfirmation

Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt. Här hittar du alla konfirmationsgrupper i stiftet!

Bröllop

Här hittar du information om att gifta sig i kyrkan! Hur du bokar präst och kyrka och annat som är bra att veta i samband med planeringen av en kyrklig vigsel.

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Bli medlem

Här hittar du information om hur du gör för att bli medlem i Svenska kyrkan.

Appar

Här kan du läsa om några av Svenska kyrkans appar. Kyrkguiden som hjälper dig hitta kyrkor och evenemang, Kyrkan – en interaktiv app för barn i förskoleåldern och utlandskyrkans app.

Stiftet i media

Prenumerera via RSS

Publicerad: