Meny

Lydiapriset

Varje år delar Västerås stift ut Lydiapriset till en prästvigd kvinna som gjort skillnad i stiftets ungdomsarbete.Vet du någon som stämmer in på den beskrivningen? Passa på att nominera henne, senast den 31 oktober.

Pristagaren utses av Västerås stiftsstyrelse. Priset delas ut i mars månad i samband med Västerås stiftskonfirmanddagar. Prisagaren får 5000 kronor och äran att predika i samband med konfirmanddagarna.  Den som nomineras ska vara präst, kvinna och verksam i Västerås stifts just nu. 

Här kan du nominera din kandidat till Lydiapriset. Sista datum för nominering till 2020 års pris är den 31 oktober.

Om Lydiapriset

Priset har fått sitt namn efter två Lydior. Den ena är Lydia Wahlström från Västerås. Hon föddes 1869 som dotter i prästgården i församlingen i Barkarö. Hela sin uppväxt ville hon bli präst och hon var inte gammal när hon skrev sin pappas predikningar. Hon kunde aldrig bli präst och blev i stället rektor och professor i historia. Hennes specialområde som forskare var franska revolutionen och Napoleontiden. Genom livet var hon engagerad i samhällsfrågor, och debatterade ofta i media. Med utgångspunkt i sin kristna tro var hon en av kämparna för att kvinnor skulle få rösträtt i Sverige. 
Som historiker var Lydia Wahlström bland de första i Sverige att skriva kvinnornas historia. Bland annat skrev hon en bok om Heliga Birgitta. Från 1933 uttryckte hon i sina skrifter oro över nazismen och hon lyfte ofta fram nazisternas förföljelse av judar och kristna.
Lydia Wahlström kom även att betyda mycket som förebild för kvinnliga studenter, däribland Karin Boye. Lydia Wahlström är en spännande historisk person av flera skäl, till exempel att hon tidigt och relativt öppet bildade familj med andra kvinnor.  Lydia Wahlström avled 1954.

Den andra Lydia som lånat sitt namn till priset är Lydia från Thyatira som enligt Apostlagärningarna i Bibeln var storföretagare och känd för sin envishet. Hon var en storföretagare i nuvarande Turkiet och handlade med purpurtyger. En hel dräkt färgad av purpur fick bara kejsaren bära, så purpur var exklusivt. Med sina kontakter och ekonomiska resurser ska hon ha varit en viktig person i den tidiga kyrkan. 

Lydiapristagare

2019 Lisa Fröberg

2018 Karolina Pernling

2017 Mia Ehrengren

2016 Gunilla Skottsborg

2015 Cecilia Redner

2014 Anna- Karin Pettersson

2013 Joan Donkin

2012 Maria Agstam Häggqvist