Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon:+46(21)178500 E-post till Västerås stift

Karl Cederqvist-stipendiet

Engagemang för en bättre värld!

År 2011 inrättades ett Karl Cederqvist-stipendium i Västerås stift. Det ska gå till en ung människa i stiftet (under 20 år), eller en grupp i stiftet, som har ett internationellt engagemang. Någon/några som på ett eller annat sätt visat ett engagemang för en bättre värld. I stort eller smått.

Stipendiet består av en penningsumma och ett diplom. Det delas ut i månadsskiftet maj/juni.

År 2011 fick Näsby församlings miniorer och juniorer stipendiet för sin loppmarknad ”livsloppan”.

År 2012 fick Elin Enochsson, Svärdsjö, stipendiet för sitt engagemang för den världsvida kyrkan och för sin bok ”Utomi”.

År 2013 fick Malung-Sälens scoutkår stipendiet för sitt arbete att ge ungdomar en internationell förståelse.

År 2014 fick Svenska Kyrkans Unga i Hedemora och Avesta stipendiet för sitt stora engagemang i relation till ungdomar i Lebombostiftet, Moçambique.

År 2015 delades stipendiet mellan Svenska Kyrkans Unga i Mora för sitt mångåriga arbete med ensamkommande flyktingbarn och Emmely Graje som arbetar med att stödja ett lokalt barnhem i Ghana.

År 2016 fick Grythyttans församlings konfirmander stipendiet för sitt engagemang i Svenska kyrkans internationella insamlingar samt för konkret stöd till flyktingbarn på hemorten.

År 2017 delades stipendiet mellan Malva Rosenfeld, Nora, för sitt engagemang att väcka intresse för det internationella arbetet i den lokala församlingen och Erik Ahlberg, Mora, som har ett stort engagemang för ensamkommande flyktingkillar.

År 2018 fick Lisa Björk, Sundborn, stipendiet för sin vilja att ta ansvar i klimatförändringarnas tid genom att på ett praktiskt konkret sätt visa oss alla hur vi kan ta ansvar för klimatet i vår vardag. Hon har genom sitt arbete gjort det tydligt hur det lokala påverkar det globala.

År 2019 får Jakob Idril, Nora, stipendiet för att ha varit förebild och glädjespridare med ett brinnande hjärta och starkt engagemang för det internationella arbetet inom Nora bergslagsförsamling.

Karl Cederqvist

År 1854 föddes Karl Cederqvist i Spannarboda, Fellingsbro.
Han jobbade en tid som dräng på Finnåker men livet förde honom vidare.
År 1904 kom han till Addis Ababa i Etiopien för att delta i en missions-expedition längre in i landet. Men han kom för sent, expeditionen hade redan lämnat staden.
Karl beslutade sig för att stanna och startade en verksamhet med skola och sjukvård. Han arbetade med barn och slogs för de fattigas rätt till ett värdigt liv. Karl Cederqvist följde sina drömmar och kämpade för det han trodde på. Han är en av de tidiga pionjärerna i det som idag är en av världens största lutherska kyrkor; Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien.

Här kan du läsa mer om Karl Cederqvist!

Vill du veta mer

Cecilia Redner

Församlingsavdelningen, Stiftsadjunkt för barn- och ungdomsfrågor