Biskop Mikael har några olika hjärtefrågor han gärna lyfter fram: kyrkans roll i det nya och förändrade Sverige, barn och unga, kyrkans kulturmiljöer och kristet självförtroende.
Kyrkans roll i det nya och förändrade Sverige
”Vi ska beskriva tillvaron som den är – med allt gott som finns men också med miljöhot, människor på flykt, strukturella och ekonomiska orättvisor, krig och människors utsatthet - inte efter hur vi drömmer att den skulle kunna vara”, säger biskop Mikael. I detta ska kyrkan med framtidstro och hopp vara med om att skapa det nya Sverige, med vetskapen om att fred och samexistens är möjlig.
Barn och unga
Barns erfarenheter och delaktighet ska vara en självklarhet i kyrkan och i samhället. Många håller med om det i teorin, men kyrkan ska också göra den satsning som behövs för att det ska bli verklighet. ”Jag har känt mig hemma i Västerås stift, därför att här bubblar det i de här frågorna”, säger biskop Mikael.
Kyrkans kulturmiljöer
En stor del av kyrkans ansvar handlar om att vårda sina byggnader och miljöer. Det är en av kyrkans viktigaste kontaktytor och hela samhällets kulturarv. ”Kyrkorna är Sveriges svar på Egyptens pyramider. Kyrktornet signalerar att ”nu är jag hemma”. Vi ska också ge dessa miljöer till det nya Sverige”, säger biskop Mikael.
Kristet självförtroende
De tre första punkterna kan många instämma i, oavsett religion. Den fjärde handlar om vår djupförankring i den levande Guden. ”Det ingen kan beskriva, men det kyrkan försöker berätta om, det som är skimrande och pulserande liv i tillvaron. Vi gestaltar och lever det obeskrivliga, det vi kallar Gud.”, säger biskop Mikael.