Västerås stift

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Biskopen

Mikael Mogren är biskop i Västerås stifts sedan september 2015. Biskopen är stiftets högsta andliga ledare och har ett särskilt ansvar för präster och diakoner i regionen. I uppdraget ingår också att leda arbetet i domkapitlet och stiftsstyrelsen. Biskopen har även uppdrag för hela Svenska kyrkan.

I samband med att han valdes till biskop beskrev Mikael Mogren Svenska kyrkans största framtidsutmaning som den som som för hela det svenska samhället:
"Vi är en del av planeten vi bor på; miljöhoten, migrationen, strukturella och ekonomiska orättvisor, krigen. Kyrkans egen och kanske mest specifika utmaning är påkrisyningen; vi ska djupförankras i den levande Guden så att vi får mod och kraft att vara ljus och salt i världen." 

Mikael Mogren prästvigdes år 1996 i Strängnäs stift. Han har en gedigen akademisk bakgrund och har studerat teologi i Uppsala, Tübingen och Harvard. Han disputerade vid Uppsala universitet år 2004 och har undervisat vid såväl Uppsala universitet som den Protestantiska fakulteten i Paris. Han har även en bebyggelseantikvarisk utbildning.

Efter prästvigningen fick Mikael Mogren sin första tjänst i Södertälje. Han har också varit församlingspräst och kyrkoherde i Hammar, New York och Uppsala.  År 2011 flyttade Mikael Mogren till Västerås och tillträdde en tjänst som stiftsadjunkt med ansvar för gudstjänst- och pilgrimsfrågor.

Kyrkans egen och kanske mest specifika utmaning är påkristningen: vi ska djupförankras i den levande Guden så att vi får mod och kraft att vara ljus och salt i världen.

Mikael Mogren i samband med att han valdes till biskop i Västerås stift

Mikael Mogren

Född år 1969 och uppvuxen på ett småbruk mellan Åmmeberg och Zinkgruvan. 
Varje sommar återvänder han till familjen på gården för att hjälpa till med höbärgning och andra sysslor. Mikaels fritidsintressen är att titta på film, cykla, arbeta i lagård, läsa skönlitteratur, röja sly, och skriva brev. Han är också intresserad av språk och lokalhistoria.