Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Bli kyrkomusiker

Som kyrkomusiker har du en särskild uppgift i att lyfta fram musikens roll i kyrkan. Du behöver en musikalisk utbildning från folkhögskola eller högskola/musikhögskola och en pastoralteologisk utbildning.

I Svenska kyrkan spelar musiken en stor roll. Att spela i gudstjänster är själva rytmen i kyrkomusikerns uppgifter. Som kyrkomusiker har du kontakt med människor i livets alla tänkbara skeden, till exempel i samband med dop, vigslar och begravningar men även på körövningar och arbetet med barn och unga.

Som anställd i en församling är du en av flera i ett arbetslag. Tillsammans har ni ansvar för helheten men din särskilda uppgift är att lyfta fram musiken och att inspirera arbetskamraterna att använda mer musik i sina respektive verksamhetsområden.

Att bli kyrkomusiker

Vägen till att bli kyrkomusiker kan se olika ut, beroende på vad du har för erfarenhet och bakgrund och vilken typ av musikertjänst du är intresserad av.

Kyrklig förankring
En förutsättning för att bli kyrkomusiker är att du är medlem i Svenska kyrkan, döpt och konfirmerad och kontinuerligt deltar i kyrkans församlings- och gudstjänstliv. En bra grund är också att gå Västerås stifts grundkurs om Svenska kyrkans tro och liv. 
Läs mer om grundkursen här.

Musikalisk grundutbildning
Som kyrkomusiker behöver du en grundutbildning från en folkhögskola eller en högskola alternativt musikhögskola.
Lista över kyrkomusikala utbildningar på Svenska kyrkans nationella webbplats.

Praktik och Mötesplats stift och student (MSS)
I förberdelserna för att bli kyrkomusiker i Västerås stift ingår också åtta veckors församlingsförlagd praktik och att genomföra tio kursdagar, så kallade Mötesplats stift och student (MSS), tillsammans med andra blivande kyrkoarbetare.

Pastoralteologiska studier

Om du har relevant utbildning kan du söka den pastoralteologiska utbildningen för kyrkomusiker. Den sker på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund och innebär 20 veckors deltidsstudier.

Läs mer på Svenska kyrkans utbildningsinstituts webbplats.

Mer information

För mer informtion om att utbilda sig till och att arbeta som kyrkomusiker, kontakta Kira Lankinen, musikkonsulent.

Kira Lankinen

Kira Lankinen

Västerås stift

Musikkonsulent

Direkt: 021-17 85 34

SMS: 070-341 04 63