Västerås stift

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Bli diakon

Diakonen ansvarar för kyrkans sociala arbete. För att bli diakon krävs bland annat en grundutbildning på högskolenivå och en pastoralteologisk utbildning.

Som diakon arbetar du mitt i församlingen i en roll som har både djup och bredd. En central uppgift är att erbjuda människor stöd i svåra situationer genom att samtala, skapa mötesplatser, uppmärksamma brister i samhället och bedriva påverkansarbete.

Som diakon i en församling är du en av flera i ett arbetslag. Tillsammans har ni ansvar för helheten men din särskilda uppgift är att värna kyrkans sociala arbete och att inspirera både frivilliga medarbetare och anställda att värna medmänniskan och att i alla lägen hålla människovärdet högt. 

Att Bli diakon

Diakon är ett yrke som du vigs till i samband med att du får din första tjänst inom yrket. Vägen till att bli diakon består av flera olika delar.   

Kyrklig förankring
En förutsättning för att bli diakon är att du är medlem i Svenska kyrkan, döpt och konfirmerad och kontinuerligt deltar i kyrkans församlings- och gudstjänstliv. En bra grund är också att gå Västerås stifts grundkurs om Svenska kyrkans tro och liv. 
Läs mer om grundkursen här.

Relevant grundutbildning och arbetslivserfarenhet
För att bli diakon behöver du också ha en godkänd kandidat- eller yrkesexamen från högskola eller universitet.
Här kan du läsa om vilka utbildningar som är behörighetsgrundande.

Personlig lämplighet
Lika viktigt som att ha en relevant grundutbildning är den personliga lämpligheten för yrket. Den bedöms av biskopen och en antagningsgrupp i samband med en så kallad antagningskonferens (2 dagar).   

Praktik och Mötesplats stift och student
I förberedelserna för att bli diakon i Västerås stift ingår också åtta veckors församlingsförlagd praktik och att genomföra tio kursdagar, så kallade Mötesplats stift och student (MSS), tillsammans med andra blivande kyrkoarbetare.

Pastoralteologisk utbildning
Om du blivit godkänd på en antagningskonferens och har relevant grundutbildning kan du söka den pastoralteologiska utbildningen till diakon. Den ges vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund och innebär ett års studier på helfart. 

Ansökan

För mer information om antagningprocessen och ett samtal kring hur din väg till diakonyrket skulle kunna se ut kontaktar du Linda Mandelberg, stiftskonsulent för diakoni.

Linda Mandelberg

Linda Mandelberg

Västerås stift

Församlingsavdelningen, Stiftskonsulent för diakoni

Direkt: 021-17 85 30

SMS: 070-668 79 50