Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Bli präst

En viktig uppgift för en präst är att inspirera andra att växa i tro. För att bli präst behöver du ha en magisterexamen i teologi och en pastoralteologisk utbildning.

I prästyrket möter du människor i alla åldrar och från alla delar av samhället. Du samtalar med dem och delar lek, allvar, glädje och sorg. Hur kan vi göra världen mer rättvis och bygga en hållbar framtid?

Som präst i en församling är du en av flera i ett arbetslag. Tillsammans har ni ansvar för helheten men din särskilda uppgift är att leda gudstjänster och andakter tillsammans med kollegor och andra i församlingen. 

Som präst kan du också arbeta utomlands, på sjukhus, militärförläggningar, fängelser, skolor, universitet eller andra arbetsplatser. Möjligheterna är många.

Att bli präst

Präst är ett yrke som du vigs till. Det sker när du gått den pastoralteologiska utbildningen till präst och börjar din första tjänst som präst, det så kallade adjunktsåret. 

Kyrklig förankring
En förutsättning för att bli präst är att du är medlem i Svenska kyrkan, döpt och konfirmerad och kontinuerligt deltar i kyrkans församlings- och gudstjänstliv. En bra grund är också att gå Västerås stifts grundkurs om Svenska kyrkans tro och liv. 
Läs mer om grundkursen här.

Teologisk utbildning 
För att vara behörig att söka det pastoralteologiska året för präster behöver du ha 255 högskolepoäng. Studierna ska omfatta minst en magisterexamen i teologi/religionsvetenskap. 
Här kan du läsa mer om kraven på den teologiska utbildningen.

Personlig lämplighet
Lika viktigt som att ha en relevant utbildning är den personliga lämpligheten för yrket. Den bedöms av Västerås stift och biskopen i samband med en antagningskonferens (2 dagar) innan du antas som prästkandidat. 

Praktik och Mötesplats stift och student
I förberdelserna för att bli präst i Västerås stift ingår också åtta veckors församlingsförlagd praktik och att genomföra tio kursdagar, så kallade Mötesplats stift och student (MSS), tillsammans med andra blivande kyrkoarbetare.

Pastoralteologisk grundkurs
Efter att du blivit antagen som prästkandidat kan du gå den pastoralteologiska grundkursen, PG. Utbildningen sker på halvfart och motsvarar tio veckors heltidsstudier och ges vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund.

Pastoralteologiskt slutår

Om du blivit antagen som prästkandidat, har relevant teologisk utbildning och har gått den pastoralteologiska grundkursen kan du söka det pastoralteologiska slutåret. Det är, precis som grundutbildningen, förlagd till Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund och innebär ett års studier på helfart. 

Ansökan

För mer information om antagningprocessen och ett samtal kring hur din väg till prästyrket skulle kunna se ut kontaktar du Anna Brodén, stiftsadjunkt för rekrytering.

Anna Brodén

Anna Brodén

Västerås stift

Församlingsavdelningen, Stiftsadjunkt för rekrytering

Direkt: 021-17 85 47

SMS: 070-605 07 10