Sexuella övergrepp

Alla människor har rätt att bli bemötta med respekt. Ingen har rätt att utnyttja en annan persons tillit för att tillfredsställa sina egna känslomässiga behov. Detta gäller överallt, även inom Svenska kyrkan.

Där människor möts kan det som inte får ske ändå ske. Svenska kyrkan vill ta sitt ansvar för detta och stödja den som har blivit utsatt för övergrepp i kyrkliga miljöer; barn, ungdomar, vuxna.
I samtliga stift finns kontaktpersoner - ett nätverk av personer som lyssnar till den person som har blivit utsatt, ger stöd till egna beslut och förmedlar kontakter till myndigheter och organisationer.

Kontaktpersoner i Västerås stift:

Lotten Englund, diakon

Thomas Wasberg, präst

De har telefonnummer 021-17 85 05 som leder till ett knappval. Tryck 1 för att tala med Lotten Englund och tryck 2 för att tala med Thomas Wasberg. Här finns också möjligheten att lämna ett meddelande i respektive röstbrevlådor.

Här kan du läsa mer om arbetet mot sexuella övergrepp (Svenska kyrkans hemsida).