Finska församlingen i Stockholm Tukholman suomalainen seurakunta

En del av Svenska kyrkan - Osa Ruotsin kirkkoa

På pingstdagen 31 maj tas Kyrkohandbok för Svenska kyrkan på flera nationella minoritets-språk i bruk. Det gör det möjligt för medlemmar av språkliga minoriteter att fira gudstjänst på sitt hjärtas språk. Denna historiska dag firas med en digital gudstjänst kl 11.00. Följ den här.

Kyrkohandboken på minoritetsspråk tas i bruk 31.5.2020

”Toivevirret” 28.5.2020 klo 17.00

Kolehti/Kollekt    Swish 123 427 16 31

Hyvä seurakuntalainen ja kotisivuillamme vieraileva!

Tänä vuonna joudumme viettämään koko kevään poikkeusoloissa. Monet joutuvat olemaan eristyksissä ja yksinäisyys saattaa ahdistaa. Useiden ihmisten mielen täyttää huoli ja ahdistus omasta ja läheisten elämäntilanteesta ja tulevaisuutta varjostavat tummat pilvet. Suunnitelmat ovat muuttuneet.

Kristillisen pääsiäisen tausta on israelilaisten lähdössä Egyptistä (2. Moos. 12) Silloinkin aikaa valmistautumiseen oli vähän. Ovipieliin siveltiin karitsan verta, jotta kuoleman enkeli tiesi olla tulematta. Lähtö tapahtui nopeasti. Luvattuun maahan kansa pääsi vasta 40 vuoden kuluttua.

Jeesus kärsi ja kuoli pääsiäisjuhlien aikana. Kolmantena päivänä kaikki muuttui. Kristuksen hauta oli tyhjä, ylös noussut Vapahtaja kohtasi seuraajiansa. Kuolema oli voitettu, luvattu maa tässä ja nyt. Elämä voittaa kuoleman.

Siunattua kevään aikaa Sinulle!

Martti Paananen

Bästa församlingsmedlem och gäst här på vår hemsida!

Den här våren är mycket annorlunda än tidigare år. Många måste hålla sig isolerade och ensamheten kan skapa ångest. Människor fylls av oro och ängslan för sin egen och sina närmastes livssituation och framtiden skyms av mörka moln. Planerna inför påsk har ändrats.

Den kristna påskens bakgrund finns i israeliternas uttåg ur Egypten ( 2. Mos. 12). Då var det också knappt om tid att förbereda sig. På dörrposterna strök man blod av ett lamm så att dödsängeln visste att inte komma dit. Uppbrottet skedde snabbt och Israels folk kom fram till det utlovade landet först 40 år senare.

Jesus led och dog under påskhögtiden. På tredje dagen ändrades allting. Kristus grav var tom och den uppståndne Frälsaren mötte sina följare. Döden var övervunnen, det utlovade landet var här och nu. Livet vinner döden.

En välsignad vårtid!

Martti Paananen

kyrkoherde

Gud, du som är nådens och modets Gud, vi ber om din hjälp i den tid då sjukdomen sprider sig över vår värld och vårt land.

Vi kommer till dig med rädsla, vilsenhet och bön om kraft, med vår oro för anhöriga och vänner som bor i utsatta områden.

Särskilt ber vi för alla människor på flykt, som är i svåra situationer och med alltför litet skydd för kropp och hälsa.

Vi ber för alla som arbetar i vården. I nödens tid, låt våra handlingar var en del av svaret på våra böner.

Biskop Martins bön i Coronasmittans tid

jumalanpalveluksia.
På grund av den rådande situationen hålls det inga gudstjänster eller andakter

Kevät seurakunnassa 2020 Våren i församlingen

Tukholman suomalainen seurakunta toivottaa kaikille siunattua pääsiäisaikaa ja kevättä! Vallitsevan tilanteen johdosta kirkossa ei toistaiseksi pidetä jumalanpalveluksia eikä hartaus-tilaisuuksia. Seurakunnan kotisivuilla ja facebook-sivulla lähetämme hartauksia ja jumalanpalveluksia. På grund av den rådande situationen hålls det inga gudstjänster eller andakter i kyrkan tills vidare. Prenumerera på församlingens youtubekanal, följ med här på vår hemsida eller församlingens Facebooksida där vi sänder andakter och gudstjänster.

Tiesitkö että on Palveleva puhelin on myös suomeksi! Palvelee joka ilta klo 21-24 puhelinnumero 020-25 25 00. På svenska finns Jourhavande präst, se nedan.

Palveleva puhelin/Jourhavande präst

Tukholman Suomalaisessa Seurakunnassa / i Finska kyrkan i Stockholm

Konsertit 2020 Konserter

Tukholman Suomalaisessa Seurakunnassa / i Finska kyrkan i Stockholm

Coronaviruksen takia seurakunnan perhe- ja lapsitominta on toistaiseksi peruttu. På grund av Coronaviruset är församlingens familje- och barnverksamheten för tillfället inställt.

Perhe- ja lapsitoiminta / familje- och barnverksamhet

Ilmoittaudu vuoden 2020 rippikouluun! Anmäl dig till årets 2020 konfirmation!

Rippikoulu / Konfirmation

Ilmoittaudu vuoden 2020 rippikouluun! Anmäl dig till årets 2020 konfirmation!

Tutustu seurakuntalehteen! Läs församlingstidskriften!

Seurakuntalehti Elävät Kivet / Församlingsblad Levande Stenar

Tutustu seurakuntalehteen! Läs församlingstidskriften!

Suomalaisen seurakunnan toimintamuotoja / Finska församlingens verksamheter

Tule mukaan! / Kom med!

Suomalaisen seurakunnan toimintamuotoja / Finska församlingens verksamheter

På grund av smittorisken har vi inställt verksamheten för våren. Se sändningarna av gudsjtänster på nätet.

Finlandssvenskt i Finska kyrkan