Solen lyser på ett fönster med fördragna gardiner.
Foto: Steinar Engeland/Unsplash

Våld i nära relationer

Är ditt hem inte en trygg plats? Om du upplever fysiskt eller psykiskt våld, eller andra hotfulla situationer, kan du behöva akut hjälp eller få samtala med någon som hjälper dig vidare.

Du kan få hjälp om du är utsatt

När läget är Akut

• I en akut situation, ring 112.
  • Jourhavande präst ger akut samtals- och krisstöd via telefon på kvällar och nätter, men också via chatt och mejl. Ring 112 och fråga efter jourhavande präst.
  • Det finns även samtalsstöd på finska.

När läget inte är lika akut

• I alla Svenska kyrkans församlingar finns präster och diakoner som erbjuder samtal. I kyrkan kallas dessa samtal för själavård.
  • Svenska kyrkan erbjuder också samtalsstöd via bildtelefon för döva
  • I vissa delar av landet erbjuder Svenska kyrkan familjerådgivning. Du måste inte gå dit tillsammans med din partner.

Stöd från andra delar av samhället

I andra delar av samhället finns också stöd att få. Du kan till exempel ringa den nationella kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50.

Läs mer om de olika möjligheterna att få hjälp och stöd i Svenska kyrkan

Kontakta din församling

Om du vill ta reda på vilken församling du tillhör, eller om du vill kontakta din församling, kan du klicka på knappen för att hitta kontaktuppgifter.

Kontakta din församling