Other languages with Google Translate

Samtalsstöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du vill prata med en präst eller en diakon. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan och det kostar ingenting.

När livet är svårt kan du behöva samtala med någon. Samtal med en präst eller en diakon i Svenska kyrkan kallar vi ofta för själavårdssamtal.

För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.

Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får du ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.

Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett möte.

Samtala digitalt eller i telefon

• Jourhavande präst är en samhällstjänst som du når den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda. Samtala på telefon, chatta eller skriv elektroniska brev. Prästen du talar med har tystnadsplikt.
  • Hos Kyrkans SOS får du tala med en medmänniska. Det är en person som är volontär och som har tystnadsplikt. Du kan ringa till SOS-telefonen eller skriva till SOS-brevlådan.
  • Palveleva puhelin är en telefontjänst med samtalsstöd på finska. Du får tala med en medmänniska eller med en kyrkligt anställd, till exempel en diakon eller en präst.

Samtala vid ett möte

Du kan också samtala med en präst eller diakon i din närhet.

Kontakta din församling om du vill boka tid för ett samtal. Präster och diakoner finns också i sjukhuskyrkan, universitetskyrkan, i försvarsmakten och på fängelser.

Kontakta en församling nära dig

Sök på ett ortsnamn för att hitta en församlingar i din närhet

Hitta din församling

Präster och diakoner har tystnadsplikt

Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte.

Diakonen har också tystnadsplikt vid enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott, och vid oro för att ett barn far illa. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare.