Samtalsstöd

När livet är svårt kan du behöva prata med någon. Hör av dig till Svenska kyrkan när du vill prata med en präst eller en diakon. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan, och det kostar ingenting. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

Med en präst eller diakon kan du prata om allt

Samtal med en präst eller en diakon i Svenska kyrkan kallar vi ofta för själavårdssamtal. För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.

Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får du ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.

Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett personligt möte. Kontakta din församling om du vill boka tid för ett samtal. Präster och diakoner finns också i sjukhuskyrkan, universitetskyrkan, i försvarsmakten och på fängelser.

Samtala digitalt eller i telefon

• Jourhavande präst är en samhällstjänst som du når den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda. Samtala på telefon, chatta eller skriv elektroniska brev. Prästen du talar med har tystnadsplikt.
  • Hos Kyrkans SOS får du tala med en medmänniska som lyssnar. Det är en person som är volontär och som har tystnadsplikt. Du kan ringa till SOS-telefonen, 0771-800 650​, eller skriva till SOS-brevlådan. Telefonen är öppen vardagar kl. 13-21 och lördag-söndag-helgdag kl. 16-21. Du får vara anonym om du vill.
  • Palveleva puhelin är en telefontjänst med samtalsstöd på finska. Du får tala med en medmänniska eller med en kyrkligt anställd, till exempel en diakon eller en präst.
  • Via instagramkontot @ungatankar kan du prata med präster, diakoner och pedagoger i Svenska kyrkan.
  • Unga Lukas är en chatt för unga mellan 15-25 år. Chatten är öppen kl. 19-22 på måndagar, onsdagar och torsdagar. Du kan vara anonym och den du chattar med har tystnadsplikt. Du chattar med vuxna med kunskaper om psykologi, relationer och annat som handlar om psykisk hälsa.

Kontakta en församling nära dig

Sök på ett ortsnamn för att hitta en församling i din närhet

Hitta din församling

Präster och diakoner har tystnadsplikt

Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte.

Diakonen har också tystnadsplikt vid enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott, och vid oro för att ett barn far illa. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare.