Någon bär en luciakrona med tända ljus.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Lucia

Luciafirandet i Sverige har sin bakgrund i folktro, legender och historiska fakta. Lucia påminner oss om att hoppet bär även i de mörkaste av tider. Gud är alltid med.

Lucia dog ung

Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr för sin tros skull. I den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda.

I det romerska samhället var det på den tiden straffbart att vara kristen. Lucia blev förmodligen dödad år 304 under kejsar Diocletianus förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20–25 år.

Hon blev dödad av sin fästman

Legenderna om Lucia är många och detaljerna förmodligen mer eller mindre sanningsenliga. Hon föddes i en förmögen familj och det sägs att hon redan som barn bestämde sig för att aldrig gifta sig och för att ge allt hon ägde till de fattiga.

När Lucia så blev bortlovad till en man som inte delade hennes kristna tro blev hon utom sig. Legenden säger att hon gav hemgiften till de fattiga och att fästmannen blev så rasande att han avslöjade att hon var kristen och hon blev dödad med svärd.

Lucianatten var farlig

I Sverige var den 13 december en speciell dag långt innan seden med luciatåg kom. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Enligt folktron var den natten farlig, då var övernaturliga makter i farten. Folk höll sig vakna, och för att inte somna så åt man mat.

I Tyskland fanns en tradition där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", ett Jesusbarn med tända ljus i håret som föreställde en gloria. I Västsverige togs traditionen upp bland adeln, men här var det en vuxen kvinna som, klädd i vitt och med ljus i håret, som kom med mat till gårdens folk medan de vakade.

Studiobild på flicka som är lucia.

Lucia bröt en tradition

Legenden om Lucia är en berättelse om en flickas kamp för sitt liv, sin tro och sin värdighet. Än idag kämpar många flickor mot normer och traditioner som fråntar dem deras rättigheter.

En vuxen rättar till struten på en stjärngosse.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Stjärngossarnas historia

Stjärngossarna har sin egen historia. På vissa håll gick unga pojkar från hus till hus vid jultid, sjöng några sånger och bad till sist om pengar. Pojkarna var klädda i vita särkar med strutmössor på huvudet, de föreställde de tre vise männen, kung Herodes och Judas.

Tack Gud för Lucia, som älskade Kristus och inte fruktade kejsarens makt. Låt nu ljusen, sångerna och stämningen göra oss öppna för den godhet som är starkare än ondskan i världen. Kom med det ljus som skingrar mörkret inom oss. Tack för att du vill vara oss nära.

Ur bönboken Tradition och liv

Det moderna luciafirandet tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga Luciatåget. Från början uppträdde Lucia ensam eller med en eller två följeslagare. Så småningom fick hon ett följe med tärnor och stjärngossar. På förskolorna i dag har tomtenissar och pepparkaksgubbar också en given plats.

Luciagudstjänster

Lucia är en helgondag och i många församlingar firas Luciagudstjänster.