Ett litet barn i blå regnkläder sitter på huk och leker med en pinne i skogen.
Foto: Unsplash/Alexander Dummer

Är det rätt att döpa ett barn?

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Som föräldrar och vuxna varken kan eller behöver vi förhålla oss neutralt till våra barn. Kärleken och barnuppfostran kräver mer av oss. Vi vill barnens bästa och därför gör vi val åt dem.  

Både de föräldrar som döper sina barn och de som avstår gör ett religiöst val åt barnet.  

Det är viktigt med kunskap om religion  

När människor tar ställning för eller emot något, underlättar det att ha kunskap. Det gäller också i fråga om religion.  

När barnet växer upp kan församlingen hjälpa barnet att upptäcka vad kristen tro innebär. Det kan ske i barngrupper eller under konfirmationstiden. Vid konfirmationen kan barnet bekräfta sitt dop.  

Tro kan förstås också förmedlas i hemmet. 

Döp dina barn – de blir kärleksfullt berörda av Gud 

I Svenska kyrkan vill vi uppmuntra föräldrar att döpa sina barn. Vi gör det på uppdrag av Jesus, som sa åt oss att döpa. Vi gör det också för att välkomna barnen i kyrkan. Här kan de få tillgång till bönens språk, gemenskap med andra kristna och kännedom om Bibelns berättelser och persongalleri. 

Tillgången till det kristna kulturarvet öppnar valv efter valv mot den existentiella rymden. I dopet blir barnen kärleksfullt berörda av Gud själv och inneslutna i en omsorg som når bortom familj och vänner.   

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.