Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.
Foto: Antti Yrjönen, FCA

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Svenska kyrkan hjälper till med humanitärt stöd i Ukraina och i länderna runt omkring genom Act Svenska kyrkans lokala partner. Vi samarbetar internationellt, nationellt och lokalt med andra hjälporganisationer och står upp för människors lika värde.

Läs om hur Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina.

Flera av Svenska kyrkans församlingar är beredda att möta upp människor som kommer till Sverige.

Du kan hjälpa till genom att skänka pengar till den internationella verksamheten och engagera dig lokalt, när det ges möjlighet.

Ge en gåva

Kriget i Ukraina drabbar många. Behoven är stora och fortsätter att öka. Act Svenska kyrkans lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen.

Vi skickar inte material från Sverige, men är i behov av pengagåvor.

Ge en gåva till Act Svenska kyrkan

Stöd för dem som flytt

Många församlingar har anpassat sin verksamhet för att möta behoven som uppstått som en följd av kriget.

Kontakta din församling för att höra om det är något du kan hjälpa till med.

Bilden föreställer två medelålders kvinnor som samtalar.

Ideellt engagemang migration

Kyrkans uppdrag bärs upp av alla medlemmar tillsammans. En betydande del av församlingens verksamhet med asylsökande och nyanlända utförs av volontärer. Behoven är många och du är viktig i det arbetet.

Se exempel på vad Svenska kyrkan gör

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Be med folket i Ukraina

Varje dag kl 16 svensk tid läser många kristna i Ukraina psalm 31 i Psaltaren som en gemensam bön och manifestation. Psalmen har blivit tröstens ord in i en fruktansvärd situation. I Ukraina är klockan 17 när de läser Bibeln där de råkar vara, i skyddsrum eller på flykt. Läs gärna tillsammans med dem.

Psaltaren 31 – läs texten på bibeln.se.

Oro, ensamhet, rädsla – hos oss kan du få stöd

Just nu är det mycket hemska nyheter. Människors nöd kommer så nära att det kan vara svårt att hantera. Då kan det vara bra att veta att kyrkan finns. Du kan till exempel prata med jourhavande präst eller kontakta din församling – de kan stötta dig på flera sätt.

Du kan också läsa ärkebiskop Antje Jackeléns artikel om hur vi kan agera.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Samtalsstöd

När livet är svårt kan du höra av dig till Svenska kyrkan och be att få prata med en präst eller en diakon. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

Fyra ungdomar sitter utomhus och pratar.

Tips för att vara en medmänniska

Att hitta rätt ord och möta en vän som oroar sig eller upplever sorg kan kännas svårt. Vad ska man säga? Hur ska man göra?

En vuxen och ett barn går längs en väg. De drar två väskor efter sig.

Låt inte oron över kriget gå över styr

Ärkebiskopen: Be, arbeta – och avstå från ”doomsday scrolling” på mobilen.

Tänk på vad du delar i sociala medier

Sverige utsätts ständigt för påverkan som utmanar demokratin. Med syfte att undergräva våra värderingar, skapa misstänksamhet och splittring. Vi kan tillsammans motverka det. Håll dig välinformerad, var källkritisk till information du ser och delar vidare i sociala medier och visa omtanke mot andra.

På krisinformation.se kan du läsa mer om hur du kan tänka källkritiskt och få tips och råd om hur du kan förhålla dig till det du läser i sociala medier.

Nyheter från Svenska kyrkan om kriget i Ukraina

Förberedelser inför vintern i Ukraina

Publicerad:

Act Svenska kyrkan har genom partner nått nästan 200 000 människor i Ukraina och Ungern med livräddande stöd, och i Polen har nära 70 000 personer stöttats ekonomiskt. För den kommande vintern står vi nu redo med nya specialinsatser.

Krigsdrabbade i Ukraina nås av stödet

Publicerad:

Under krigets första 100 dagar har Act Svenska kyrkan genom partner stöttat 105 720 människor i Ukraina och Ungern. Det har handlat om att akut rusta upp skyddsanläggningar såväl som mer långsiktig assistans med jobbsökande – och fler insatser är på gång.

Gåvorna gör skillnad i Ukraina

Publicerad:

Kriget i Ukraina har global påverkan. Det handlar inte bara om den ohyggliga situationen för människorna som tvingas fly från sina hem utan följdeffekterna är många och allvarliga. Tillsammans med våra lokala partner fortsätter vi arbetet för att motverka krigets effekter, i Ukraina och i resten av världen.

Hela Sverige skramlar för Ukraina

Publicerad:

På lördag 2 april hålls en unik insamlingskonsert i solidaritet med Ukraina. Kända artister medverkar. Ärkebiskop Antje Jackelén är en av gästtalarna.

Natalia och barnen överlevde – vittnesmål från flykten ur kriget i Ukraina

Publicerad:

Natalia flydde med sina barn från kriget i Ukraina. Tillsammans med engagerade här i Sverige arbetar ACT-alliansen för att de och många fler ska få fortsatt skydd och en framtid. Act Svenska kyrkan ger stöd till arbetet inom och utanför Ukrainas gränser.