Samiska rådets kulturpris 2019

Samiska rådet i Svenska kyrkan delar sedan 1997 ut ett kulturpris till någon eller några som bidragit till att utveckla och synliggöra samiskt kyrkoliv inom Svenska kyrkan samt att deras arbete bidrar till att bygga relationer mellan Svenska kyrkan och samerna.

Mottagare av Samiska rådets kulturpris 2019: konstnären Randi Marainen och författaren Thomas Marainen

Med priset vill Samiska rådet uppmärksamma insatser som de två pristagarna gjort i sitt arbete för att främja samisk kultur, identitet och andlighet.
Randi Marainen har bland annat tagit fram en mässhake, en dopfunt och en oblat-skål, där hon i utformningen använt sig av traditionella samiska färger och där hon arbetat med naturmaterial som trä och skinn och med glas och silver.

Thomas Marainen har skrivit flera dikt- och barnböcker samt samiska sångtexter som har tonsatts. Just nu jobbar han med att spela in ett album med nordsamiska psalmer.

- Pristagarna har bidragit till att utveckla och synliggöra samiskt kyrkoliv och samisk andlighet genom sina konstnärliga uttrycksformer, säger Ingrid Inga, ordförande för Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Paret Randi och Thomas Marainen bor och arbetar i Nedre Soppero/Vuolle-Sohppar i Kiruna kommun. Priset har delats under kyrkomötet i Uppsala i november.

Samiska rådets kulturpris

Samiska rådets kulturpris delas ut sedan 1997. Priset ska gå till insatser som gjorts för att främja samiska intressen i kyrka och samhälle och som synliggjort samisk kultur och identitet. Prissumman är på 50 000 kronor.

Tidigare mottagare av Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris

1997              Lars Levi Sunna

1998              Johan Märak

1999              Ellen Syvia Blind