Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Bön

Bön är ett samtal med Gud. Du kan be hur som helst och om vad som helst, med ord eller tyst i hjärtat. Det är lika mycket en bön om du ber i en kyrka, i naturen eller på bussen från skolan eller jobbet.

Går du ibland in i en kyrka för att tända ett ljus? Kanske du samtidigt formulerar din oro eller glädje över något i livet. Just det skulle kunna vara en bön till Gud. Du kan till och med be på nätet! På Svenska kyrkans bönewebb kan du skriva din egen bön, eller läsa och be andras böner.

Lyssnar Gud på din bön?

Det står i Bibeln att Gud hör vår bön och lyssnar till oss. Men om vi ber om något är det förstås inte säkert att Gud svarar på bönen så som vi förväntar oss. Ibland ser man inte svar förrän långt efteråt. Ibland är det inte svaret som är det viktiga utan att ha närmat sig Gud.

Du kan be med orden tack, hjälp och förlåt

Om du har svårt att formulera en bön, kan du ta hjälp av de tre orden tack, hjälp och förlåt. De flesta har ju något att tacka för, något som vi känner att vi behöver hjälp och stöd i, och något vi ångrar att vi har sagt eller gjort mot en annan människa.

Pojke tänder ljus i ljusträd.
Bild: Anna Yngvesson

Tänd ljus och be tillsammans med andra

Om du vill be tillsammans med andra, till exempel med barn, kan du ta hjälp av en bönbok.

Många tycker också om att tända ett ljus och be. Var och en kan tända ett ljus och högt nämna namnet på en person som behöver stöd och kraft, någon man längtar efter eller någon som är sjuk, något man är tacksam för något som har hänt under dagen, som man är glad för, eller något som gick fel.

Tänd ett ljus på bönewebben

bönewebben kan du tända ett digitalt ljus. Där kan du samtidigt skriva en bön eller tanke, som andra också kan läsa. Du är alltid anonym på bönewebben.

Någon annan kan be för dig

När livet är jobbigt kan din bön ge hjälp och kraft från Gud. Men ibland underlättar det om någon annan vill formulera bönen. Om du vill kan du kontakta din försaling och be att få träffa en präst eller diakon som kan lyssna på dina bekymmer och be för dig.

Många människor ber regelbundet

Att be regelbundet är en hjälp för många människor i deras vardag. En morgonbön då man ber för dagen och att Gud ska finnas med i det man har framför sig. Eller en aftonbön där man summerar dagen, tackar Gud, ber om förlåtelse och ber om vila inför natten som kommer.

Det finns en tradition att ”be efter tidegärden”. Tidegärden har sitt ursprung i den judiska traditionen och innebär ett regelbundet böneliv under dagen. Det innebär en morgonbön, en middagsbön, en kvällsbön och en sen aftonbön. Bönerna har en fast form, med en psalm, läsning ur Psaltaren, en bibeltext, förbön, Herrens bön (Fader vår) och Välsignelsen.

Traditionen finns främst i den katolska kyrkan men på sina håll också i Svenska kyrkan.

Du kan delta i en bönegrupp

I många församlingar finns bönegrupper. Deltagarna träffas regelbundet och samtalar och ber om det som känns viktigt. Det kan kännas fint att dela hjärtats samtal med Gud också med sina medmänniskor och bära fram sina bekymmer och glädjeämnen i ljuset!