Två träskålar på altarbordet i kyrkan.
Foto: Gustaf Hellsing

Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket

I kyrkomötets högtidsgudstjänst framförs Svenska kyrkans offentliga ursäkt till det samiska folket. Gudstjänsten inleds 24 november kl 14.30 och kan följas här på webben eller på plats i Uppsala.

Se högtidsgudstjänsten i efterhand

I Uppsala domkyrka samlades avgående och nyvalda kyrkomötesledamöter, samer, representanter från civilsamhället, internationella vittnen samt övriga gudstjänstbesökare. Här kan du se högtidsgudstjänsten.

Program för högtidsgudstjänsten

Kvinna håller i en mikrofon och sjunger.
Sara-Elvira Kuhmunen, ordf. i samiska ungdomsförbundet Saminourra sjunger på gudstjänsten.
  • Inledning. Högtidsgudstjänsten inleds med klockringning, psalmsång, inledningsord och dagens bön.
  • Kyrie och vittnesmål. Under Kyrie framförs fem vittnesmål om Svenska kyrkans övergrepp. De framförs av samer och handlar bland annat om samisk andlighet, rasbiologi och nomadskolan.
  • Läsning. Bilbeltexter från Gamla och Nya testamentet. Saligprisningarna sker på olika samiska varieteter.
  • Ursäkt och åtaganden. Ärkebiskop Antje Jackelén uttalar Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket och åtta biskopar redogör för de åtta åtagandena.
  • Respons. Respons från sametingets talman och internationella vittnen.
  • Nattvard.

Agenda för gudstjänsten

Ta del av vittnesmålen

Ursäktstal av ärkebiskop Antje Jackelén