Lyssna

Gudstjänsten

Gudstjänster firas varje söndag i Svenska kyrkans församlingar, och ofta andra dagar också. En gudstjänst är alltid öppen för alla.

Mitt i livets glädjeämnen och sorger, hopp och förtvivlan samlas vi till gudstjänst. Alla är välkomna att vara med: unga och gamla, den som är van gudstjänstfirare och den som är ovan.

I Svenska kyrkans kalender hittar du gudstjänster från alla församlingar.

Om du är osäker på vilken församling du bor i eller om du vill veta vilken församling som finns på en viss plats, kan du söka efter församlingen.

Det finns en kraft i att möta Gud tillsammans

Varje människa kan möta Gud när som helst och hur som helst i sin ensamhet. Men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. Vi befinner oss i olika skeden i vår tro och vi behöver varandra för att förstå och inspireras. Vi får sjunga, lyssna, läsa trosbekännelsen och be tillsammans.

Det finns olika former av gudstjänster

En gudstjänst kan gå till på många olika sätt, men vi sjunger ofta psalmer, läser ur Bibeln, tolkar vad bibelordet betyder för oss här och nu, i en predikan eller reflektion, och ber. Ofta firar vi också nattvard

Gudstjänsterna har olika namn. Läs om olika former av gudstjänster

För kyrkan är söndagen veckans första dag

Söndagen är den stora gudstjänstdagen. Den ses i kyrkan som den första dagen på veckan, eftersom det var på skapelsens första dag som Gud gjorde mörker till ljus.

Det var också på en söndag, påskdagen, som Jesus uppstod från döden.

Förhoppningen är att söndagens gudstjänst ska ge besökarna ny energi för att orka med den stundande veckan med allt vad den innehåller.

Gudstjänstböcker

Under Svenska kyrkans framväxt har det, vid sidan av Bibeln, funnits behov av böcker som kan användas vid gudstjänst och i enskilda personers andakter. I gudstjänstböckerna uttrycks vad Svenska kyrkan tror, bekänner och lär. 

Gudstjänstböckerna är

  • Bibeln
  • Kyrkohandboken för Svenska kyrkan
  • Den svenska psalmboken
  • Den svenska evangelieboken
  • En liten bönbok. 

Kyrkohandboken

Kyrkohandboken talar om hur vi firar gudstjänst och används av ledaren för gudstjänsten, som oftast är prästen. Den ger ordningen för olika gudstjänster, inklusive dop, konfirmation, vigsel och begravning. Den innehåller en fast struktur för gudstjänsterna, men ger också möjligheter till olika uttryck. 

Kyrkohandboken

Evangelieboken

I evangelieboken finns alla de bibeltexter som man läser och predikar över under gudstjänsterna. 

Bönboken

I bönboken finns en samlad skatt av böner för gemensamt och enskilt bruk. I bönboken hittar vi böner för alla tillfällen och människor, till tröst och glädje.

Psalmboken

I psalmboken finns de psalmer som församlingen använder vid gudstjänsterna. I psalmboken finns även evangelieboken, bönboken och Martin Luthers Lilla katekesen. 

Den svenska psalmboken

Kyrkoåret

Kyrkoåret är kyrkans egen kalender. Olika bibeltexter är kopplade till de olika veckorna i kalendern. Den första dagen i kyrkoåret är söndagen den första advent.

Grunden i kristen tro

Kristen tro uttrycks på olika sätt i olika tider. Samtidigt finns ett tydligt centrum: tron att Gud befriar människan genom Jesus Kristus. Här kan du läsa om kristen tro i Svenska kyrkans tradition.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.